Προσπαθώντας να αποδείξεις ότι είσαι παιδί

Προσπαθώντας να αποδείξεις ότι είσαι παιδί
Mohammad Ghannam/MSF

Ο Moussa, ένας έφηβος από την Ακτή Ελεφαντοστού προσπαθεί να του αναγνωριστεί το καθεστώς του παιδιού από τις γαλλικές αρχές. Η ιστορία του.

Αυτή είναι η ιστορία του Moussa, ενός εφήβου από την Ακτή Ελεφαντοστού που έφτασε στη Γαλλία αφού διέσχισε τη Μεσόγειο και προσπαθεί να του αναγνωριστεί το καθεστώς του παιδιού από τις γαλλικές αρχές. Ως ασυνόδευτος ανήλικος θα έπρεπε να προστατεύεται από τις υπηρεσίες παιδικής προστασίας της Γαλλίας, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί μόνο να βασίζεται στην αλληλεγγύη πολιτών και οργανώσεων όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ο Μούσα είναι16 ετών και αυτή τη στιγμή ζει στο Ile-de-France σε ένα σπίτι που το διαχειρίζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Πίσω στη χώρα μου, όταν ακούς για τη Γαλλία, δεν μπορείς να φανταστείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται έξω, στον δρόμο. Ο ύπνος έξω, στο κρύο, είναι πραγματικά, κακός. Συχνά βλέπεις ανθρώπους να δέχονται επίθεση ακριβώς μπροστά στα μάτια σου. Μπορεί να δεις να κλέβουν τα πράγματά σου. Όταν ζεις στον δρόμο οι άνθρωποι σε κοιτάζουν κάπως περίεργα. Επειδή δεν έχεις καινούρια ρούχα όπως όλοι οι άλλοι, όταν τους πλησιάζεις απομακρύνονται. Το πρόσωπό τους αλλάζει και όλο αυτό πονάει.»

/ Mohammad Ghannam/MSF

Ο Μούσα παρακολουθεί μαθήματα με την οργάνωση Droit à l’Ecole (Δικαίωμα στο σχολείο)

«Λένε ότι κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να πάει στο σχολείο, οπότε θα ήθελα να πάω κι εγώ και να έχω ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μένα, να σπουδάσω. Μέχρι να μπορέσουμε να πάμε στο γυμνάσιο, μας κάνουν μαθήματα εδώ. Μου αρέσει πολύ αυτό και προσπαθώ να μην χάνω μαθήματα. Αν χάσω, είναι επειδή θα έχω ραντεβού στο νοσοκομείο ή κάτι τέτοιο.»

/ MSF/Victor Verdier

Στον Μούσα αρέσει επίσης το ποδόσφαιρο και η μουσική. «Έπαιζα συχνά με τους φίλους μου στην πατρίδα μου ποδόσφαιρο και μου άρεσε πολύ. Ξέρεις πως είναι όλη η φάση: είσαι με φίλους, μιλάς, γελάς, περνάς ωραία. Από μουσική ακούω ρέγκε, αλλά και ραπ. Και ακούω τραγούδια στη δική μου γλώσσα. Υπάρχει αυτό το τραγούδι με τον TikenJahFakoly όπου λέει “ouvrezlesfrontières (ανοίξτε τα σύνορα) που μου αρέσει επίσης, και το “non à l’injustice (όχι στην αδικία)”. Με κάνει να σκέφτομαι τον πατέρα μου που μου λείπει πολύ. Αυτό είναι που με κάνει να θέλω να ακούω αυτού του είδους τη μουσική.»

Ο Μούσα δεν αποχωρίζεται ποτέ ένα βραχιόλι που φοράει στο δεξί του χέρι.

/ MSF/Victor Verdier

«Ο πατέρας μου μου το έδωσε όταν ήμουν πίσω στη χώρα μου και το έχω πάντα μαζί μου. Ο πατέρας μου είναι το είδωλό μου. Είναι ένας μαχητής. Όταν τον ρωτάς τι δουλειά κάνει, λέει, ότι δουλεύει σε χρυσωρυχεία. Σκάβει τρύπες και ψάχνει για χρυσό. Όταν γύριζε σπίτι η κατάστασή του ήταν τρομερή… Όλα αυτά για να κερδίζει χρήματα και να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Θα ήθελα να έχω τόσο θάρρος όσο εκείνος.»

Ο Μούσα ανησυχεί αλλά κάνει και όνειρα για το μέλλον.

«Με ανησυχεί το πώς να βρω τη θέση μου εδώ. Έχω μια στέγη πάνω από το κεφάλι μου τώρα, δόξα τω Θεώ. Μένω με έναν φίλο μου στο δωμάτιό και τα πάμε καλά. Είναι καλύτερο από αυτό που είχα στο παρελθόν. Είναι καλύτερο από το να μένεις σε σκηνή. Το όνειρό μου είναι να έχω μια θέση στη Γαλλία όπως όλοι οι άλλοι

/ MSF/Victor Verdier

Ο Μούσα τελικά δεν αναγνωρίστηκε ως ανήλικος από το δικαστήριο ανηλίκων. Άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής και αναμένει την ετυμηγορία του Εφετείου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου προσφυγής, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι δεν υπάγονται στις υπηρεσίες προστασίας παιδιών ούτε όμως έχουν πρόσβαση στις παροχές που προβλέπονται για τους ενήλικες. Εξαρτώνται αποκλειστικά από την αλληλεγγύη των πολιτών και στηρίζονται στην καλοσύνη των ξένων..

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Γαλλία προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτή την ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα. Από το 2017, περισσότεροι από 3.000 ασυνόδευτα ανήλικα είχαν δεχθεί τις υπηρεσίες του κέντρου ημέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Pantin. Από το 2019, περισσότερα από 300 ασυνόδευτα ανήλικα έχουν φιλοξενηθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα οι οποίοι έχουν χρηματοδοτήσει και 900 θέσεις σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Το 2020 η οργάνωση άνοιξε στη Μασσαλία ένα πρόγραμμα όπου, σε συνεργασία με άλλους φορείς, παρέχει ιατρική, νομική, ψυχολογική και κοινωνική φροντίδα σε ασυνόδευτα ανήλικα.

Υποστήριξε κι εσύ το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Γίνε Υποστηρικτής Πρώτης Γραμμής https://msf.gr/stathera

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα