Ρωσία: Εκνευρισμός για το πλαφόν – “Ξεκινώντας από φέτος η Ευρώπη θα ζήσει χωρίς το πετρέλαιό μας”
Την απάντησή της στη συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ, τη G7 και την Αυστραλία, ετοιμάζει η Μόσχα, κάνοντας λόγο για "επικίνδυνη κίνηση της Δύσης".
- 03 Δεκεμβρίου 2022 18:16
Η Ρωσία «δεν θα δεχθεί» το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και εξετάζει πώς θα απαντήσει, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, απαντώντας σε μια συμφωνία των δυτικών δυνάμεων που έχει στόχο να περιοριστεί μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Μόσχα είχε κάνει προετοιμασίες για τη χθεσινή ανακοίνωση του πλαφόν από την Ομάδα των Επτά (G7), την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Αυστραλία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Δεν θα δεχθούμε αυτό το ανώτατο όριο», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Πρόσθεσε πως η Ρωσία θα διενεργήσει γρήγορα μια ανάλυση της συμφωνίας και μετά θα απαντήσει, ανέφερε το RIA.
Η Ρωσία έχει πει κατ΄επανάληψη ότι δεν θα παράσχει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν – μια θέση που επαναβεβαίωσε σήμερα ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, πρεσβευτής της Μόσχας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, σε αναρτήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Ξεκινώντας από φέτος η Ευρώπη θα ζήσει χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο», είπε.
Σε ανάρτησή της στην εφαρμογή Telegram, η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ επέκρινε την «επικίνδυνη» κίνηση της Δύσης και υποστήριξε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να βρίσκει αγοραστές για το πετρέλαιό της.
«Τέτοιου είδους βήματα αναπόφευκτα θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα και να επιβληθούν υψηλότερα κόστη για τους καταναλωτές πρώτων υλών», ανέφερε. «Ανεξάρτητα από το τρέχον φλερτ με το επικίνδυνο και παράνομο εργαλείο (σ.σ. του πλαφόν), είμαστε πεπεισμένοι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση.»
Διόρθωση τιμής
Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός αργού παγκοσμίως, προειδοποίησε νωρίτερα ότι δεν θα εξάγει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν αυτό το πλαφόν.
Χωρίς το πλαφόν, θα είναι εύκολο για τη Μόσχα να βρει νέους αγοραστές που θα είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν την τρέχουσα τιμή για το αργό της. Αυτή την περίοδο το αργό Ουραλίων κυμαίνεται γύρω στα 65 δολάρια, λίγο πάνω από το ευρωπαϊκό πλαφόν δηλαδή, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του θα είναι περιορισμένες βραχυπρόθεσμα.
«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε και να διορθώσουμε την ανώτατη τιμή, αν χρειαστεί», διαβεβαίωσαν η G7 και η Αυστραλία στην ανακοίνωσή τους. Εξάλλου πλαφόν αναμένεται να οριστεί και για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα από τις 5 Φεβρουαρίου 2023.
Το ευρωπαϊκό εμπάργκο τίθεται σε εφαρμογή πολλούς μήνες μετά από αυτό των ΗΠΑ και του Καναδά.
«Η ΕΕ παραμένει ενωμένη και αλληλέγγυα προς την Ουκρανία», τόνισε η Τσεχία, που έχει την εναλλασσόμενη προεδρία του μπλοκ, σε ανάρτησή της στο Twitter.
Η Ρωσία είχε κέρδη ύψους 67 δισεκ. ευρώ από τις πωλήσεις πετρελαίου στην ΕΕ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα που ο ετήσιος στρατιωτικός της προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 60 δισεκ. ευρώ, υπενθύμισε ο Πουκ- Βινχ Νγκουγιέν, ειδικός σε ενεργειακά θέματα στο ινστιτούτο Ζαν Ντελόρ.
Φόβοι αποσταθεροποίησης
Κάποιοι ειδικοί φοβούνται ότι θα αποσταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά και αναρωτιούνται για την αντίδραση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ, που συναντήθηκαν στη Βιέννη.
«Το πλαφόν αυτό θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας (…) και θα ωφελήσει άμεσα τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες», καθώς θα μπορούν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμή χαμηλότερη από το πλαφόν, διαβεβαίωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Παράλληλα από τη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης, γεγονός που θα μειώσει κατά δύο τρίτα τις αγορές του μπλοκ από τη Μόσχα. Η Γερμανία και η Πολωνία έχουν αποφασίσει να αναστείλουν και τις αγορές πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών ως το τέλος του έτους, με τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου να επηρεάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους.
Αντιθέτως «ένα πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Βρισκόμαστε σε άγνωστο πεδίο», ανησύχησε ο Πουκ- Βινχ Νγκουγιέν, υπογραμμίζοντας ότι η αντίδραση των χωρών του ΟΠΕΚ ή των μεγάλων αγοραστών, όπως η Ινδία και η Κίνα, θα είναι κρίσιμης σημασίας.
Το μόνο για το οποίο είναι βέβαιος είναι ότι η επιβολή πλαφόν θα στείλει «ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, διότι από τη στιγμή που τίθεται σε εφαρμογή ο μηχανισμός, μπορεί να αυστηροποιηθούν οι όροι του.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις