Ο Μητσοτάκης φύτεψε συμβολικά μία ελιά στον ελαιώνα Άμφισσας

Ο Μητσοτάκης φύτεψε συμβολικά μία ελιά στον ελαιώνα Άμφισσας
Dimitris Papamitsos

Ο παραδοσιακός ελαιώνας Άμφισσας είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2022

Στην εκδήλωση αποκατάστασης του ελαιώνα Άμφισσας, ο οποίος επλήγη από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2022 με συνέπεια την καταστροφή 35.000 ελαιοδέντρων, συμμετείχε στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Φωκίδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φύτεψε συμβολικά μια ελιά

Σημειώνεται πως έχει δημιουργηθεί φορέας Διαχείρισης υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την αποκατάσταση του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, καθώς και για τη γενικότερη προστασία, ανάδειξη, βιώσιμη ανάπτυξη, ολοκληρωμένη διοίκηση και διαχείριση του Ελαιώνα, ως σύνολο.

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά κιι εγώ εκείνες τις ημέρες, στις αρχές Ιουλίου του περασμένου έτους, όταν η περιοχή σας δοκιμάστηκε από μια πυρκαγιά, τη θλίψη, τη στεναχώρια, την οποία έβλεπα στα μάτια σας για τη μεγάλη οικολογική αλλά και οικονομική καταστροφή που υπέστη ένα τμήμα του πιο ιστορικού, του μεγαλύτερου ενιαίου ελαιώνα της πατρίδα μας. Είχα δεσμευτεί τότε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε ο ελαιώνας να ξαναγίνει, αλλά να ξαναγίνει καλύτερος απ’ ό,τι ήταν. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε -και να λέμε και τα πράγματα όπως είναι- ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ελαιώνα δυστυχώς ήταν παρατημένο, πράγμα το οποίο πάντα μου προκαλούσε κάποια ερωτηματικά. Διότι μιλάμε για έναν ελαιώνα ο οποίος είναι εικονικός, ο οποίος ταυτίζεται με το Δελφικό τοπίο και ο οποίος θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς και όχι σύμβολο εγκατάλειψης του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Dimitris Papamitsos

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «σκεφτήκαμε ότι για να αναλάβουμε μια τέτοια δράση θα  έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Όχι απλά να έρθουμε και να φυτέψουμε κάποιες ελιές αλλά να συστήσουμε καταρχάς έναν νέο φορέα διαχείρισης του ελαιώνα ο οποίος δεν θα αναλάβει μόνο το έργο, το να ξαναφυτέψουμε 30.000 δέντρα, αλλά και το συνολικό δύσκολο έργο της διαχείρισης του ελαιώνα, κοιτάζοντας μπροστά. Με εκπαίδευση νέων αγροτών, με δημιουργία όλων των κρίσιμων υποδομών ύδρευσης ώστε τα νέα αυτά τα μικρά δενδρύλλια να μπορέσουν να ριζώσουν. Αλλά και σύνδεσης πια του πρωτογενούς μας τομέα με τον πολιτισμό, με τον τουρισμό, το πώς δηλαδή μετατρέπουμε και τους αγρότες μας σε μικρούς παραγωγούς επιχειρηματίες οι οποίοι αξιοποιούν πλήρως την προστιθέμενη αξία αυτού του καταπληκτικού τοπίου και του μοναδικού προϊόντος που παράγεται εδώ στη γη της Άμφισσας».

«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώνουμε ότι αυτό το σχέδιό μας το κάναμε πράξη. Πώς το κάναμε πράξη; Δουλεύοντας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β’ και Α’ βαθμού, δουλεύοντας με Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις. Ευχαριστώ πολύ, κ. Γραμματίδη, για όλη την προσφορά σας και τον ενθουσιασμό με τον οποίο αγκαλιάσατε αυτό το έργο.  Δουλεύοντας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, διότι θέλουμε να έχουμε τη βέλτιστη δυνατή τεχνολογία και τεχνογνωσία στη διαχείριση της ελιάς και των προϊόντων της. Και το αποτέλεσμα, πιστεύω, μας έχει εκπλήξει όλους ευχάριστα.  Όχι μόνο ως προς τον αριθμό των δέντρων που έχουμε φυτέψει και αυτά τα οποία θα φυτέψουμε από εδώ και στο εξής, αλλά και για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη την πραγματική αναβίωση του ελαιώνα της Άμφισσας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα