Με καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας θα παραμείνει ο λιγνίτης στη Δυτική Μακεδονία
Η ένταξη της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαίδα 5» σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας θα εξασφαλίσει αποζημίωση στη ΔΕΗ αν αλλάξει η κατάσταση στις αγορές ενέργειας.
- 15 Φεβρουαρίου 2023 10:40
Καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας για τη «Πτολεμαίδα V» ως το μόνο τρόπο, προκειμένου να συνεχίσει και στο μέλλον να καίει λιγνίτη, φωτογραφίζουν οι χθεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη από την Κοζάνη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το σενάριο μελλοντικής ένταξης της μονάδας σε μηχανισμό εφεδρείας, υιοθετώντας επί της ουσίας τις θέσεις της ΔΕΗ.
«Πρέπει λοιπόν, όταν σχεδιάζουμε τη πράσινη μετάβαση, να έχουμε υπόψη μας και τη λογική των στρατηγικών εφεδρειών και του τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ανάγκης. Ακριβώς αυτή τη δυνητική ανάγκη έρχεται να καλύψει η Πτολεμαίδα V», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά.
Η ένταξη της Πτολεμαίδας σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας αποτελεί πάγιο αίτημα της ΔΕΗ, εφόσον η χώρα, αποφάσιζε ότι για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, θέλει να έχει stand buy, μια μονάδα που καίει εγχώριο καύσιμο, ακόμη και αν η λειτουργία της θεωρείται ασύμφορη για την επιχείρηση.
Ενα αίτημα που μεταφράζεται σε μια πάγια αποζημίωση κάποιων εκατομμυρίων το χρόνο για τη ΔΕΗ, όσο δηλαδή θα της κοστίζει η μισθοδοσία του προσωπικού (μια τέτοια μονάδα απασχολεί 200 περίπου άτομα), η συντήρησή της, και η εξόρυξη του λιγνίτη που θα τη τροφοδοτεί.
Τώρα η επιχείρηση επαναφέρει το αίτημα. Διαφορετικά, εφόσον το σενάριο δεν περπατήσει, τότε η ΔΕΗ, μόλις η μονάδα αρχίσει να μπαίνει μέσα, θα την αποσύρει για να τη μετατρέψει σε φυσικό αέριο, όπως λένε οι ίδιες πηγές.
Ωστόσο οι Βρυξέλλες έχουν ταχθεί απέναντι στους μηχανισμούς αποζημίωσης, αν και όπως λένε οι ίδιες πηγές, το τελευταίο χρόνο, στο όνομα της ενεργειακής ασφάλειας, είναι αρκετές οι χώρες που έχουν παρακάψει την Επιτροπή, χωρίς να περιμένουν την έγκρισή της.
Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα από πλευράς ΔΕΗ, αλλά κυρίως η δήλωση του Πρωθυπουργού βάζουν στο τραπέζι το θέμα της στρατηγικής εφεδρείας. Ενα αίτημα που η Ελλάδα είχε υποβάλει παλαιότερα στις Βρυξέλλες για το σύνολο των λιγνιτικών της μονάδων, αλλά που στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης, τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση είχε αποσύρει.
Είχε προηγηθεί η απόφαση να παραμείνει ο λιγνίτης στο ενεργειακό μίγμα, μέχρι το 2028 και όχι έως το 2025. Στο ίδιο πλαίσιο, είχε αποσυρθεί και το ελληνικό αίτημα περί αποζημίωσης της ΔΕΗ για την πρόωρη απόσυρση λιγνιτικών της σταθμών.
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ, αναμένεται να απευθυνθεί ξανά το επόμενο διάστημα στον ΑΔΜΗΕ, όπως είχε κάνει το 2021, υποβάλλοντας του το αίτημα κατά πόσο το εθνικό σύστημα χρειάζεται τη λιγνιτική Πτολεμαίδα ως στρατηγική εφεδρεία.
Οσο για το ερώτημα κατά πόσο ισχύει η πρόβλεψη του ΕΣΕΚ ότι η Πτολεμαίδα θα συνεχίσει να «καίει» λιγνίτη τουλάχιστον μέχρι το 2028, πηγές της επιχείρησης δεν συμφωνούν με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Και απαντούν ότι τίποτα δεν αποκλείει η μονάδα να κλείσει και αρκετά νωρίτερα, ακόμη και το 2025 ή το 2026. Οταν δηλαδή θα αρχίσει να βάζει μέσα την επιχείρηση, επειδή η επιβάρυνση του CO2 στον άνθρακα, θα τον έχουν καταστήσει ακριβότερο από το φυσικό αέριο, στο σενάριο που αυτό συνεχίσει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.
Η επιχείρηση θα πάρει σε μια τέτοια περίπτωση, την απόφαση να σβήσουν τα λιγνιτικά φουγάρα, προκειμένου η μονάδα να ξανακάνει την εμφάνισή της μετά από δύο – τρία χρόνια, με καύσιμο πλέον το αέριο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις