Τέμπη: Τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης – Θρήνος στο “τελευταίο αντίο” των θυμάτων

Τέμπη: Τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης – Θρήνος στο “τελευταίο αντίο” των θυμάτων
Έρευνες στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη INTIME NEWS

Ειδικός εφέτης ανακριτής αναμένεται να αναλάβει την έρευνα για ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων του δυστυχήματος στα Τέμπη. Σε κλίμα οδύνης συγγενείς, φίλοι και γνωστοί των θυμάτων είπαν το "τελευταίο αντίο" στα πρόσωπά τους.

Αναπάντητα ερωτήματα “στοιχειώνουν” τους συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ειδικός Εφέτης ανακριτής αναλαμβάνει την έρευνα για ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων και προς όλες τις κατευθύνσεις την ίδια ώρα που η Οικονομική Εισαγγελία ξεκινά μεγάλη έρευνα για τα έργα που δεν υλοποιήθηκαν στον ΟΣΕ

Αμέσως μετά την απολογία και προσωρινή κράτηση του μοναδικού μέχρι στιγμής κατηγορούμενου, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος με έγγραφο του ζήτησε την σύγκληση της Ολομέλειας εφετών Λάρισας με αντικείμενο τον ορισμό Ειδικού Εφέτη ανακριτή στην υπόθεση ώστε να επιταχυνθεί η ποινική διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας.

O κ. Δασκαλόπουλος ζήτησε να οριστεί ένας τακτικός εφέτης και ένας αναπληρωτής του για την διενέργεια των ερευνών στην υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφό του ανέφερε: “Ενόψει των τεράστιων και πολύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από το μέχρι τώρα αποδεικτικό υλικό αλλά και από δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, επιβάλλεται να εξεταστούν ενδελεχώς και σύντομα τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων αφενός στο πλαίσιο της ήδη ασκηθείσας ποινικής δίωξης αφετέρου στο πλαίσιο άλλων συναφών αδικημάτων”.

Ο εφέτης που αναμένεται να αναλάβει την έρευνα θα έχει εντολή να εξετάσει εξονυχιστικά κάθε παράμετρο της υπόθεσης και προς όλες τις κατευθύνσεις, με στόχο την αναζήτηση ποινικών ευθυνών συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των υπευθύνων, υπηρεσιακών παραγόντων, του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, και των θυγατρικών του, όπως επίσης και τις ευθύνες που αφορούν τον σταθμάρχη της Λάρισας.

Ταυτόχρονα, η Οικονομική Εισαγγελία ξεκινά άμεσα έρευνα για το θέμα της καθυστέρησης στην υλοποίηση των έργων υποδομής για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι οικονομικοί εισαγγελείς θα εξετάσουν πλήρως όλες τις σχετικές συμβάσεις σε βάθος χρόνου, αναβιώνοντας και αρχειοθετημένες δικογραφίες, τα δαπανηθέντα χρήματα, την υλοποίηση ή μη των υποχρεώσεων του κάθε εργολάβου και αντίστοιχα της αναθέτουσας αρχής. Στόχος είναι να διακριβωθεί ,εφόσον προκύπτει, η ποινική εκτίμηση για όσα “πήγαν στραβά” στο έργο για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και την ασφάλεια του.

ΕΡΓΟΣΕ: Στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας τέσσερις συμβάσεις

Αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος αναζητά η Οικονομική Εισαγγελία που εδώ και μήνες ερευνά συγκεκριμένες συμβάσεις με αναθέτουσα αρχή την ΕΡΓΟΣΕ, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν επί μία δεκαετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις συμβάσεις που αφορούν έργα αναβάθμισης της υποδομής της σιδηροδρομικής γραμμής, σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης έχουν τεθεί στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι αναζητούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τόσο από την πλευρά της αναθέτουσας για το αδίκημα της απιστίας, όσο και από την πλευρά των συμβαλλόμενων εταιρειών-εργολάβων για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Πρόκειται για μία σύμβαση του 2005 σχετικά με εργασίες σηματοδότησης το δικτύου, δύο συμβάσεις του 2013 για έργα ολοκλήρωσης και μία του 2015 που αφορά το σύστημα τηλεδιοίκησης ETCS.

Για τη σύμβαση 717 και τις επεκτάσεις ή ανανεώσεις της, με αρχή το έτος 2014, που αφορά την τηλεδιοίκηση, η Οικονομική Εισαγγελία είχε διενεργήσει έρευνα η οποία κατέληξε σε αρχειοθέτηση, καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις για την διάπραξη του αδικήματος της απιστίας.

Ωστόσο, πριν περίπου έναν χρόνο η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο, ενόψει νέων στοιχείων σχετικά με το σκέλος που αφορά τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, το οποίο ερευνάται πλέον από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Ανείπωτος θρήνος στις κηδείες των θυμάτων

Σε συναισθηματικά πολύ φορτισμένο κλίμα τελέστηκαν οι κηδείες των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Σε διάφορα σημεία της χώρας, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων είπαν το “τελευταίο αντίο” στα δικά τους πρόσωπα, με τα ερωτηματικά, αλλά και τη “δίψα” για δικαιοσύνη, να είναι πιο έντονα από ποτέ.

Η Καρδίτσα αποχαιρέτησε το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωντσαντίνου και Ελένης, με ανείπωτη θλίψη, τον 21 ετών φοιτητή Αναστάσιο Κουτσόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Εκατοντάδες μαθητές με βουρκωμένα μάτια και ένα λουλούδι στο χέρι, καθώς τα μαθήματα στα σχολεία είχαν λήξει στις 12:00, είπαν το τελευταίο “αντίο” στον φοιτητή που σπούδαζε στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

“Μαμά θα αργήσω, κοιμήσου…”, φέρεται να είναι το τελευταίο μήνυμα προς τη μητέρα του επειδή είχε καθυστερήσει να ξεκινήσει η αμαξοστοιχία με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς και οι συγγενείς του. Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος. Το δημοτικό συμβούλιο Σοφάδων, με αφορμή τον θάνατο του Αναστάσιου Κουτσόπουλου στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συνήλθε σήμερα σε κατεπείγουσα διά περιφοράς συνεδρίαση και ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα.

Ο δήμαρχος Σοφάδων και το δημοτικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων, εκφράζουν “τη βαθιά θλίψη και οδύνη και τα θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένεια του συνδημότη μας Αναστάσιου Κουτσόπουλου, που τόσο ξαφνικά και άδικα έφυγε από κοντά μας στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη”. Παράλληλα, εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς όλων των θυμάτων.

Κηδεία του 21χρονου Αναστάσιου Κουτσόπουλου στην Καρδίτσα Karditsalive.net

Τελευταίο αντίο στον 23χρονο πυροσβέστη και την συνομήλικη σύντροφό του

Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν σήμερα και τον 23χρονο πυροσβέστη από τη Θεσσαλονίκη, Νικήτα Καραθεοδώρου, και την 23χρονη σύντροφό του, Κέλλυ Πορφυρίδου, φοιτήτρια στη Θεολογική του ΑΠΘ, οι οποίοι επέβαιναν στη μοιραία αμαξοστοιχία της τραγωδίας των Τεμπών.

Σε κλίμα βουβό, πλήθος κόσμου με λευκά λουλούδια έσπευσαν στον Ιερό Ναό για να πουν το τελευταίο αντίο στα δυο νέα παιδιά. Όπως μετέδωσε το thestival.gr, οι σοροί των δυο άτυχων νέων έφτασαν σχεδόν μαζί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος.

Το φέρετρο του 23χρονου ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία ενώ η μπάντα του Πυροσβεστικού Σώματος έπαιζε πένθιμα εμβατήρια. Στην κηδεία το “παρών” έδωσαν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και συνάδελφοι του Νικήτα. Μάλιστα έφεραν στην κηδεία και το κόκκινο σακίδιο που είχε στην υπηρεσία του ο άτυχος 23χρονος, προκειμένου να τον τιμήσουν.

Ο Νικήτας Καραθεοδώρου και η Κέλλυ Πορφυρίδου επέβαιναν στη μοιραία αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με την εμπορική στα Τέμπη. Βρίσκονταν στο βαγόνι του εστιατορίου τη στιγμή που έγινε η φονική σύγκρουση.

Κηδεία του 23χρονου πυροσβέστη από τη Θεσσαλονίκη, Νικήτα Καραθεοδώρου, και της 23χρονης φοιτήτριας, Κέλλυ Πορφυρίδου Voria.gr

Σε πένθιμο κλίμα και το Κορδελιό

Βαρύ ήταν το κλίμα και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, στην κηδεία του 54χρονου συνταξιούχου αστυνομικού Ευάγγελου Μπουρνάζη και του 15χρονου γιου του Παναγιώτη που έχασαν τη ζωή τους στη μοιραία σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

Συγγενείς, φίλοι, μαθητές, καθώς και τα άλλα δύο παιδιά του αστυνομικού, είπαν το τελευταίο αντίο στους δικούς τους ανθρώπους που τόσο πρόωρα και άδικα έφυγαν από τη ζωή. Μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού, με άσπρα λουλούδια στα χέρια, αποχαιρέτησαν τον φίλο και συμμαθητή τους, Παναγιώτη, με τον οποίο πλέον δεν θα κάθονται μαζί στα ίδια θρανία.

Την περασμένη Τρίτη, ο συνταξιούχος αστυνομικός επέστρεφε μαζί με τον 15χρονο γιο του από την Αθήνα, όπου είχε πάει για να δει την εγγονή του, κόρη του μεγάλου του γιου.

Στιγμιότυπο από την κηδεία του 54χρονου αστυνομικου και του 15χρονου γιου του στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Αταλάντη: Θρήνος στην κηδεία της 28χρονης Ελπίδας

Δάκρυσαν ακόμη και οι πέτρες στην Αταλάντη, στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου έγινε η κηδεία της 28χρονης Ελπίδας Χούπα, πού ήταν μεταξύ των θυμάτων της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Τραγικά πρόσωπα οι γονείς και τα δύο αδέλφια της. Την ίδια στιγμή οι συγγενείς, φίλοι αλλά και συμπατριώτες της δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, καθώς κανείς δεν ήθελε να πιστέψει πως ένα κορίτσι που ήταν γεμάτο με όνειρα δεν θα βρίσκεται πλέον κοντά τους.

“Ένα μόνο πράγμα θέλω. Να λάμψει η αλήθεια…” ζητούσε με πόνο ψυχής ο πατέρας της Χρήστος Χούπας, που με πολύ κόπο τον συγκρατούσαν τα δύο αδέλφια της Ελπίδας.

Τα δύο αγόρια, τα αδέρφια της Ελπίδας, η τύχη βοήθησε να μην είναι συνεπιβάτες στο ίδιο τρένο. Είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν μαζί, αλλά ωστόσο μία βλάβη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τους ανάγκασε να παραμείνουν πίσω, και έτσι άλλαξαν τα εισιτήρια για την επόμενη μέρα.

Η 28χρονη Ελπίδα Χούπα ταξίδευε από την Αταλάντη όπου είχε πάει για το τριήμερο της Αποκριάς, στη Θεσσαλονίκη. Είχε τελειώσει πολιτικός μηχανικός στην Πάτρα και με κατατακτήριες εξετάσεις είχε περάσει στην Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και συνέχιζε τις σπουδές της.

Λόγια παρηγοριάς ακούστηκαν και από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών που χοροστάτησε στην εξόδιο ακολουθία, ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός των οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα