ΤΙΤΑΝ: Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση
Ελλάδα και ΗΠΑ συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις πωλήσεις του ομίλου. Λελογισμένες ανατιμήσεις το 2023, όσο σταθεροποιείται το λειτουργικό κόστος. Νέες επενδύσεις σε προϊόντα χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και διαπραγματεύσεις για συμβόλαια PPA στην ενέργεια.
- 15 Φεβρουαρίου 2023 09:25
Διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης και το 2023 αναμένει η διοίκηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ, προσβλέποντας αφενός σε θετικούς ρυθμούς της ζήτησης σε ΗΠΑ και Ελλάδα, αλλά και στην εξισορρόπηση των πιέσεων από τα αυξημένα κοστολόγια
Ο όμιλος προχώρησε σε αυξήσεις τιμολογίων το 2022 ώστε να καλύψει τις επιπτώσεις από το αυξημένο λειτουργικό κόστος, προχωρώντας ανά αγορά δραστηριοποίησης σε διαφορετικές ανατιμήσεις. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, οι ανατιμήσεις ήταν της τάξης του 10%, και σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου, κ. Μ. Κολακίδη, θα υπάρξουν ενδεχομένως νέες αυξήσεις το 2023, εκτιμώντας ωστόσο ότι θα είναι μικρότερες καθώς από το β’ εξάμηνο του 2023, παρατηρήθηκε κάποια αποκλιμάκωση των πιέσεων στο λειτουργικό κόστος.
Σε ότι αφορά τη ζήτηση, η διοίκηση του ομίλου κατά τη χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, εκτίμησε πως στην Ελλάδα σειρά δημόσιων και ιδιωτικών έργων προδιαγράφουν θετικές εξελίξεις για την αγορά τσιμέντου. Μετά την μεγάλη ύφεση, κατά την τελευταία τριετία η ζήτηση ανέκαμψε κατά 16%, ενώ για το 2023 αναμένεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης, ενδεχομένως βραδύτερος των προηγούμενων χρόνων, ως απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων. Παρόλα αυτά, η προοπτική των επόμενων χρόνων παραμένει θετική, ενώ σημειώνεται πως από την Ελλάδα διατηρείται το θετικό momentum εξαγωγών τσιμέντου. Σημειώνεται δε πως ο εγχώριος τζίρος της ΤΙΤΑΝ κατευθύνεται κατά τα 2/3 σε ιδιωτικά έργα και ο υπόλοιπος σε δημόσια έργα.
Στις ΗΠΑ, όπου η ΤΙΤΑΝ διαθέτει παραγωγικές μονάδες αλλά και εξάγει από την Ελλάδα, εκτιμάται ότι η ζήτηση θα είναι θετική (εκτιμήσεις για μέση ετήσια άνοδο 7%-8% της ζήτησης κατά την επόμενη πενταετία). Σημειώνεται ότι Ελλάδα και ΗΠΑ συνεισφέρουν το 70% των εσόδων του ομίλου που αναμένεται να κλείσουν στα 2,3 δις. ευρώ για το 2022. Στην Ανατολική Ευρώπη η φετινή κερδοφορία αναμένεται ότι δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε Αίγυπτο και Τουρκία θα κινηθεί ανοδικά, παραμένοντας ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα.
Πέρα από την πλευρά της ζήτησης ο όμιλος προχωρά σε επενδύσεις για τη μείωση του παραγωγικού κόστους και αύξηση της αποτελεσματικότητας. Ειδικότερα, διαπραγματεύεται με τη ΔΕΗ συμβόλαια PPA (για κατανάλωση ενέργειας από επενδύσεις σε ΑΠΕ από τρίτους), ενώ επιχειρεί τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του (μειώνοντας το crinkel στα προϊόντα τσιμέντου)
Στο σκέλος των επενδύσεων, φέτος αυτές υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ, και κατευθύνονται στο σκέλος εκσυγχρονισμού μονάδων και δημιουργίας νέων προϊόντων, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κολακίδη δεν υπάρχει τάση δημιουργίας νέων μονάδων. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι μετά την εξαγορά ποσοστού στην Περλίτες Αιγαίου, αναμένονται αντίστοιχες κινήσεις ή εμπορικές συνεργασίες στο μέλλον.
Ο γενικός διευθυντής δραστηριοτήτων Ευρώπης της Τιτάν Γιάννης Πανιάρας έδωσε έμφαση στις κινήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και αποσκοπούν στη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του ομίλου. Η όλη διαδικασία υλοποιείται μέσα από την παραγωγή προϊόντων χαμηλότερου αποτυπώματος, μέσα από τη χρήση λιγότερης και καθαρότερης ενέργειας. Χαρακτηριστικά, ενώ ο πρώτος στόχος είναι το αποτύπωμα του CO2 από το 674 του 2020 να υποχωρήσει στο 590 στο τέλος του 2025, η εισηγμένη έχει ήδη φτάσει το 2022 στο 625, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.
Έμφαση επίσης δίδεται και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία περιορίζει τη χρήση ενέργειας, προλαμβάνει βλάβες μηχανημάτων και βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις