Σκάνδαλο QatarGate: Η Ευρώπη ανησυχεί για την αξιοπιστία της κι αυτό βγαίνει προς τα έξω

Σκάνδαλο QatarGate: Η Ευρώπη ανησυχεί για την αξιοπιστία της κι αυτό βγαίνει προς τα έξω
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Το σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στα θεμέλια και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ατάκα του Σαρλ Μισέλ το επιβεβαιώνει.

Σοβαρούς κλυδωνισμούς στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει το σκάνδαλο διαφθοράς σε ένα από τα βασικά θεσμικά της όργανα, όπως παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο POLITICO, ο Σαρλ Μισέλ σχολίασε το QatarGate, το οποίο και χαρακτήρισε “δραματικό και επιζήμιο για την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, την οποία φέρνει αντιμέτωπη σε ακόμα μία κρίση.

Ο κ. Μισέλ παραδέχτηκε δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι άνθρωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ αυτών και η Εύα Καϊλή, διώκονται για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, λέγοντας:

“Πρέπει να καταλήξουμε σε μια δέσμη μέτρων για να αποφύγουμε τέτοια πράγματα και να αποτρέψουμε φαινόμενα διαφθοράς στο μέλλον. Ωστόσο το σκάνδαλο καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο μας να επικεντρωθούμε στις οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις που επηρεάζουν τις ζωές των ευρωπαίων πολιτών αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μισέλ παραδέχτηκε επίσης ότι ο μέσος Ευρωπαίος είναι απίθανο να διαχωρίσει τα τρία μεγάλα όργανα της Ένωσης, δηλαδή μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία λειτουργεί ως εκτελεστική εξουσία και προτείνει τη νομοθεσία.

Μάλιστα, δεν έκρυψε πως το σκάνδαλο προκαλεί σοβαρά “υπαρξιακά ζητήματα” για τις επόμενες ευρωπαϊκές πολιτικές του νέου έτους, όπως τις διαπραγματεύσεις με τις τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το πρόγραμμα για τη μείωση του πληθωρισμού.

Όπως αναφέρει το POLITICO, μεταφέροντας τα λόγια του Μισέλ, αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να δώσει επαρκή απάντηση τις επόμενες εβδομάδες, τότε κινδυνεύει με τον “κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα