ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ
Και ο Κασιδιάρης με το ΕΚΕ και ο Κανελλόπουλος με το ΕΑΝ ανακοίνωσαν ότι θα κατέβουν στις εκλογές, “παίζοντας” με τα περιθώρια της κυβερνητικής ρύθμισης.
Τα περιθώρια της ρύθμισης που είχε καταθέσει η κυβέρνηση με στόχο να “μπλοκάρει” την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαϊου, δοκιμάζουν τόσο ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, όσο και ο δικαστικός Αναστάσιος Κανελλόπουλος.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε ειδικότερα ότι το μόρφωμα που δημιούργησε με την ονομασία “Εθνικό Κόμμα Έλληνες” θα κατέβει τελικά στις εκλογές της 21ης Μαϊου, με πρόεδρο αυτή τη φορά τον απόστρατο ταξίαρχο, Δημήτρη Χατζηλιάδη και ο ίδιος ο καταδικασθείς θα είναι υποψήφιος στην Α Αθήνας.
Και αυτό ενώ στις 4 Απριλίου το κόμμα Κασιδιάρη είχε ανακοινώσει ότι εξέλεξε ως πρόεδρο τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο.
Ο δε κ.Κανελλόπουλος τελικά δήλωσε συμμετοχή στις εκλογές ως πρόεδρος του ΕΑΝ, του σχηματισμού που είχε ιδρύσει και ο οποίος αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα εντασσόταν στο κόμμα Κασιδιάρη.
Με τη νομική αυτή ντρίπλα ο κ. Κανελλόπουλος ήθελε να αποφύγει μία διαφαινόμενη αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου. Ενώ το κόμμα Κασιδιάρη ανακοίνωσε κανονικά την κάθοδο του, παρότι αναμένεται να τη μπλοκάρει το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου με βάση τις κυβερνητικές ρυθμίσεις. Προφανώς για να ισχυριστεί καταρχήν αντισυστημικότητα και ενδεχομένως στη συνέχεια να δώσει σήμα στήριξης του ΕΑΝ, εφόσον το κόμμα του κ. Κανελλόπουλου έχει το “πράσινο φως” από τον Άρειο Πάγο.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης δίνουν λοιπόν τη δυνατότητα στα ακροδεξιά μορφώματα να παριστάνουν τους αντισυστημικούς (πόσο αντισυστημικός μπορεί να είναι ένας δικαστικός βέβαια, είναι προφανές…). Ενώ υπάρχουν και νομικά “παράθυρα” στην κυβερνητική ρύθμιση, η οποία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για θεσμικές ακροβασίες.
Όπως είχε παραδεχθεί ο κυβερνητικός εκπροσωπος, Άκης Σκέρτσος, εφόσον με το ΕΑΝ του Κανελλόπουλου δεν είναι υποψήφιοι πρόσωπα καταδικασμένα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δεν μπορεί να υπαχθεί στην κυβερνητική ρύθμιση.
Στην περίπτωση που η στήριξη Κασιδιάρη έρθει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μετά την ανακήρυξη συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο, τότε η ρύθμιση απαγόρευσης καθόδου στις εκλογές μπορεί να ενεργοποιηθεί για τις δεύτερες κάλπες.
Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι ο καταδικασθείς Κασιδιάρης προφανώς δεν θα στηρίξει δημοσίως, αλλά θα “δώσει γραμμή” υπογείως στους οπαδούς του. Στην κυβέρνηση όμως θεωρούν πως το “ΕΑΝ” δεν μπορεί μέσα σε ένα μήνα να απορροφήσει πλήρως την όποια βάση έχει σήμερα το κόμμα Κασιδιάρη.
Δεν είναι όμως μόνο το ΕΑΝ που μπορεί να φιλοδοξεί να πάρει μέρος των εν δυνάμει ψηφοφόρων Κασιδιάρη. Στο υπόμνημα που αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ενδέχεται να συμπεριλάβει στην ένσταση που θα καταθέσει για το κόμμα Κασιδιάρη στον Άρειο Πάγο και το κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου, που δήλωσε ότι θα κατέβει με την ονομασία “Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες”. Πάντως το ΠΑΣΟΚ πρόλαβε και κατέθεσε χθες Παρασκευή ένσταση και για το κόμμα Κασιδιάρη, αλλά και για το ΕΑΝ.
Ήδη πάντως “κόπηκε” από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου ο σχηματισμός των Κωνσταντίνου Μπογδάνου και Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Και αυτό καθώς το κόμμα ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ κατέθεσε προσφυγή, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα Μπογδάνου – Εμφιετζόγλου “Πατριωτική Ένωση” τους έκλεψε το όνομα, προσφυγή η οποια έγινε αποδεκτή.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μπογδάνος αρχικά επρόκειτο να συνεργαστεί με τους Φαήλο Κρανιδιώτη και Θάνο Τζήμερο. Όμως δεν τα βρήκαν στο θέμα της αρχηγίας και τελικά Κρανιδιώτης- Τζήμερος διέγραψαν τον κ.Μπογδάνο από την “Εθνική Δημιουργία”.
Στη συνέχεια ο κ.Μπογδάνος επιχείρησε να συνεργαστεί με την Αφροδίτη Λατινοπούλου, ωστόσο και αυτή η συνεργασία δε μακροημέρευσε και τελικά επέλεξε να συμπλεύσει με τον κ.Εμφιετζόγλου, πλην όμως το κόμμα τους όπως αναφέρθηκε κόπηκε από τον Άρειο Πάγο. Ο κ. Μπογδάνος όμως κατέθεσε ένσταση κατά του κόμματος της κ. Λατινοπούλου, η οποία έγινε αποδεκτή και ως εκ τούτου ούτε εκείνη θα κατέβει στις εκλογές.