Πώς ένα smartphone μπορεί να απελευθερώσει θανατηφόρα παθογόνα στα νοσοκομεία

Πώς ένα smartphone μπορεί να απελευθερώσει θανατηφόρα παθογόνα στα νοσοκομεία
Η ακρόαση μουσικής που έχουμε 'κατεβάσει' στο κινητό, σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης νοσοκομείου, μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση θανατηφόρων παθογόνων. iStock

Η χρήση της playlist που έχει ‘αποθηκευτεί’ σε ένα smartphone που βρίσκεται σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης νοσοκομείου, μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση θανατηφόρων παθογόνων.

Όταν νοσηλευόμαστε, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την υγεία μας. Όπως συμβαίνει αυτό, κινδυνεύουμε με πλήθος νοσοκομειακών λοιμώξεων που μπορούν να προκαλέσουν θάνατο ή σοβαρές καταστάσεις.

Έχει εκτιμηθεί πως ‘σκοτώνουν’ 700.000 ανθρώπους ετησίως σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο αριθμός θα αυξηθεί στα 10 εκατομμύρια άτομα, μέχρι το 2050.

Ο ‘εχθρός’ είναι η μικροβιακή αντοχή (Antimicrobial resistance-AMR). Πρόκειται για φυσικό φαινόμενο μικροοργανισμών -όπως είναι τα βακτήρια, οι ιοί, τα παράσιτα και οι μύκητες.

Η AMR επιτρέπει στους μικροοργανισμούς να γίνουν ανθεκτικοί σε φάρμακα, όπως είναι τα αντιβιοτικά, τα αντιμυκητιακά και τα αντιπαρασιτικά.

Η κατάχρηση φαρμάκων έχει επιταχύνει την εμφάνιση AMR και καθιστά ασθένειες όλο και πιο δύσκολο να θεραπευθούν.

Στη λίστα με τους παράγοντες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας, κατά τη νοσηλεία μας προστίθενται τα smartphones.

Oμάδα ερευνητών στο University of California, Irvine ανακάλυψε ότι τα δωμάτια αρνητικής πίεσης -χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία και εργαστήρια για την πρόληψη της εξάπλωσης θανατηφόρων παθογόνων και έγιναν ανάρπαστα στην πανδημία-, μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο από έναν ‘εισβολέα‘ που χρησιμοποιεί smartphone.

Τα συγκεκριμένα δωμάτια έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν από την έκθεση εξωτερικών περιοχών σε επιβλαβή μικρόβια.

Οι ειδικοί ασφαλείας κυβερνοφυσικών συστημάτων της UCI, μοιράστηκαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο Συνέδριο για την Ασφάλεια Υπολογιστών και Επικοινωνιών.

Βάσει αυτών, οι μηχανισμοί που ελέγχουν τη ροή του αέρα μέσα και έξω από τις εγκαταστάσεις βιοπεριορισμού μπορούν να εξαπατηθούν, ώστε να λειτουργούν ακανόνιστα από έναν ήχο συγκεκριμένης συχνότητας –πιθανώς κρυμμένο σε ένα δημοφιλές τραγούδι.

“Κάποιος θα μπορούσε να πατήσει το play σε μουσική που έχει ‘φορτώσει’ στο smartphone του ή να το μεταδώσει από μια τηλεόραση ή άλλη συσκευή ήχου, μέσα ή κοντά σε ένα δωμάτιο αρνητικής πίεσης”, δήλωσε ο ανώτερος εκ των συγγραφέων της μελέτης, καθηγητής ηλεκτρολόγων μηχανικών και πληροφορικής, Mohammad Al Faruque.

Πρόσθεσε ότι “εάν αυτή η μουσική ‘περιλαμβάνει’ ήχο που ταιριάζει με τη συχνότητα συντονισμού των χειριστηρίων πίεσης ενός από αυτούς τους χώρους, θα μπορούσε να προκαλέσει δυσλειτουργία και διαρροή θανατηφόρων μικροβίων”.

Πώς από τα smartphone μολύνουν τον αέρα

Τα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, ελέγχουν τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον αέρα σε έναν κλειστό χώρο (HVAC). Διατηρούν τη ροή καθαρού αέρα μέσα σε ένα χώρο και κρατούν εκτός τον μολυσμένο αέρα.

Σε επιστημονικές εγκαταστάσεις αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν συνήθως συσκευές παρακολούθησης πίεσης δωματίου, οι οποίες με τη σειρά τους χρησιμοποιούν αισθητήρες διαφορικής πίεσης που συγκρίνουν την ατμόσφαιρα μέσα και έξω από τα δωμάτια.

Οι ερευνητές είπαν ότι το σύστημα χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση ενός ηλεκτρικού διακόπτη με βάση τη διαφορική πίεση σε δύο σημεία, με συχνότητες συντονισμού στο ηχητικό εύρος, είναι ευάλωτο σε απομακρυσμένους χειρισμούς. Αυτό θέτει νέα απειλή, καθώς τα συστήματα υπόκεινται σε παραβιάσεις.

“Ένας ενημερωμένος εισβολέας μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνική συντονισμού στο ηχητικό εύρος, για να μετατοπίσει τεχνητά το διάφραγμα που έχει μέσα στο σύστημα και να αλλάξει την ένδειξη πίεσης, ώστε να προκαλέσει δυσλειτουργία σε όλο το σύστημα”.

Οι επιστήμονες πρότειναν και λύσεις στο πρόβλημα, πριν καταλήξουν στο ότι “αυτό το ερευνητικό έργο καταδεικνύει τις ευπάθειες των ενσωματωμένων συστημάτων σε τυχαίες επιθέσεις, αλλά τόνισε ότι με λίγο προγραμματισμό και προνοητικότητα, οι εγκαταστάσεις μπορούν να σκληρύνουν κατά της δολιοφθοράς”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα