Μπάιντεν για τα “άγνωστα αντικείμενα”: “Πιο πιθανό να συνδέονται με ιδιωτικές εταιρίες – Δεν ζητάω συγγνώμη από την Κίνα”

Μπάιντεν για τα “άγνωστα αντικείμενα”: “Πιο πιθανό να συνδέονται με ιδιωτικές εταιρίες – Δεν ζητάω συγγνώμη από την Κίνα”
Τζο Μπάιντεν 2023 Andrew Harnik/AP Photo

Κανένα στοιχείο δεν έχουν οι ΗΠΑ ότι τα "ιπτάμενα άγνωστα αντικείμενα" των τελευταίων ημερών είχαν σχέση με το πρόγραμμα κατασκοπευτικών αερόστατων της Κίνας, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δηλώσεις στον Λευκό Οίκο έκανε το βράδυ της Πέμπτης (16/02) ο Τζο Μπάιντεν, για την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στα αγνώστου ταυτότητας αντικείμενα που βρέθηκαν να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής τις τελευταίες μέρες και ακολούθησαν την κατάρριψη ενός κινεζικού αερόστατου από τον αμερικανικό στρατό.

“Να είστε σίγουροι. Αν κάποιο αντικείμενο απειλήσει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, θα το καταρρίψω” είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μέτρα στα οποία προχωρούν οι ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις.

Στη συνέχεια, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ενώ δεν είναι ακόμη σαφές τι ήταν τα τρία άγνωστα αντικείμενα, “τίποτα δεν υποδηλώνει αυτή τη στιγμή ότι σχετίζονται με το πρόγραμμα κατασκοπευτικών αερόστατων της Κίνας ή ότι ήταν οχήματα παρακολούθησης από άλλη – οποιαδήποτε άλλη χώρα”.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μίλησε προσωπικά με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, καθώς ένα από τα αντικείμενα καταρρίφθηκε πάνω από τον Καναδά. “Ο αμερικανικός και ο καναδικός στρατός εργάζονται για την ανάκτηση των αντικειμένων, δήλωσε ο πρόεδρος”.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι διέταξε τον στρατό να καταρρίψει τρία αγνώστου ταυτότητας αντικείμενα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου λόγω του κινδύνου τους για την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και επειδή δεν μπορούσαν να “αποκλείσουν τον κίνδυνο παρακολούθησης ευαίσθητων εγκαταστάσεων”.

“Η τρέχουσα εκτίμηση της κοινότητας πληροφοριών είναι ότι αυτά τα τρία ήταν πιθανότατα μπαλόνια που συνδέονται με ιδιωτικές εταιρείες, ψυχαγωγικά ή ερευνητικά ιδρύματα που μελετούν τον καιρό ή διεξάγουν άλλες επιστημονικές έρευνες”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να μιλήσει στο μέλλον με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να καταρρίψουν ένα αερόστατο παρακολούθησης και τρία άλλα άγνωστα αντικείμενα. Ο Μπάιντεν δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει η πιθανή αυτή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Όπως δήλωσε, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Κίνα.

Επιδιώκουμε τον ανταγωνισμό, όχι τη σύγκρουση με την Κίνα. Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο”, δήλωσε ο Μπάιντεν. “Αλλά δεν ζητώ συγγνώμη και θα ανταγωνιστούμε”.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα πρόσφατα περιστατικά υπογραμμίζουν τη σημασία της “διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των διπλωματών και των στρατιωτικών μας επαγγελματιών”.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας να ηγηθεί μιας κυβερνητικής προσπάθειας για την ασφαλή αντιμετώπιση αντικειμένων στον εναέριο χώρο και περιέγραψε τέσσερα βασικά μέτρα:

  • Οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν έναν καλύτερο κατάλογο των μη επανδρωμένων εναέριων αντικειμένων πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας και θα διασφαλίσουν ότι είναι “προσβάσιμος και ενημερωμένος”.
  • Οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν μέτρα για τη βελτίωση της ικανότητάς τους να εντοπίζουν μη επανδρωμένα αντικείμενα.
  • Οι αξιωματούχοι θα επικαιροποιήσουν τους κανονισμούς για την εκτόξευση και τη διατήρηση μη επανδρωμένων αντικειμένων πάνω από τις ΗΠΑ.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα ηγηθεί μιας προσπάθειας που θα συμβάλει στη “θέσπιση κοινών παγκόσμιων κανόνων σε αυτόν τον σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμισμένο χώρο”.

“Αυτά τα βήματα θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερους ουρανούς για τους αερομεταφορείς μας, τους στρατιωτικούς μας, τους επιστήμονές μας και για τους ανθρώπους στο έδαφος επίσης”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις που προηγήθηκαν

Υπενθυμίζεται ότι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αρχικό κινεζικό αερόστατο επιτήρησης που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας ήταν ικανό να διεξάγει επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών σημάτων και είχε ωφέλιμο φορτίο περίπου στο μέγεθος τριών λεωφορείων. Συγκριτικά, τα επόμενα αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν αποδοθεί σε συγκεκριμένη χώρα ή οντότητα, πιστεύεται ότι ήταν πολύ μικρότερα.

Αναμένεται ότι νέα πρωτόκολλα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα χειριστούν παρόμοια αγνώστου ταυτότητας αντικείμενα στο μέλλον θα κυκλοφορήσουν αυτή την εβδομάδα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης από το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν τις τελευταίες ημέρες τους νομοθέτες στο Καπιτώλιο σχετικά με το αρχικό κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο έχουν επικρίνει τον Μπάιντεν επειδή δεν έδωσε εντολή στον στρατό να κατεβάσει το πρώτο αερόστατο αρκετά γρήγορα, αφήνοντάς το να πλέει ανατολικά για μέρες. Τον έχουν επίσης καλέσει να μιλήσει για το θέμα.

Αλλά αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ δεν κινήθηκαν νωρίτερα για την κατάρριψη του αερόστατου εν μέρει λόγω φόβων ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων με την Κίνα. Είπαν επίσης στους νομοθέτες ότι το αερόστατο δεν καταρρίφθηκε πρώτα όταν εισήλθε στον εναέριο χώρο της Αλάσκας επειδή τα νερά εκεί είναι κρύα και βαθιά, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να είχαν ανακτήσει το αερόστατο.

Και οι αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί να αφήσουν τον πρόεδρο να μιλήσει δημοσίως για τα αντικείμενα μέχρι να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες για τα τρία άγνωστης ταυτότητας αντικείμενα που καταρρίφθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα