Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου
Ανδρέας Λυμπεράτος "Ο κλέφτης της εικόνας" / Έργα 1996-2022 Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Έκθεση Φοιτητών από την Σχολή των Ιωαννίνων

Το Ίδρυμα “Η άλλη Αρκαδία” και το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, παρουσιάζουν την “Έκθεση Φοιτητών από την Σχολή Των Ιωαννίνων” στον χώρο τέχνης “16 Φωκίωνος Νέγρη”.

Η έκθεση αυτή αφορά μια προσπάθεια εξωστρέφειας ενός τμήματος της περιφέρειας και γίνεται στο πλαίσιο του μαθήματος “Ζωγραφικη VII” του προπτυχιακού κύκλου και του μαθήματος “Ιδέα και Πρακτική Σχεδίου” του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία επιβλέπει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος.

Διοργάνωση: Ίδρυμα “Η άλλη Αρκαδία” και Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Εγκαίνια: Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, 18:00-21:00. Φωκίωνος Νέγρη 16, Αθήνα. Τηλ: +30 210 8824681.

Η Αφροδίτη σήμερα: Ομαδική έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Eva Vlasáková, Αφροδίτη των Μαορί, 2017 σχέδιο, κολάζ 88×62,6 εκ. Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας, παρουσιάζει την έκθεση «Η Αφροδίτη σήμερα». Η έκθεση αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ένωσης Τσέχων Χαρακτών Hollar και του Κέντρου Κλασικών Σπουδών του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, στην Πράγα, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2021. Σκοπός της έκθεσης είναι η διερεύνηση της πρόσληψης της αρχαίας θεάς του έρωτα από τη σύγχρονη τσεχική τέχνη.

Η έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου περιλαμβάνει περισσότερα από πενήντα έργα από είκοσι δύο σύγχρονους χαράκτες και χαράκτριες.

Info: Ώρες λειτουργίας Τρίτη-Σάββατο, 9.00-16.00. Μουσείο Γουναρόπουλου, Γουναροπούλου 6, Άνω Ιλίσια. ηλ.: 210 7487657, 210 7777601 | gounaropoulos.gr.

Αναπαράσταση – Έκθεση αφιερωμένη στον Αγγελόπουλο

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Μάνος Κατράκης σε συνέντευξη Τύπου στο Φεστιβάλ των Καννών μετά την προβολή της ταινίας "Ταξίδι στα Κύθηρα" (15/5/1984). ⓒ 1984 Michel Lipchitz/Associated Press

Για λίγες ακόμα ημέρες έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις τη μεγάλη έκθεση του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης “Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution” που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, και ήρθε στην Αθήνα, στη The Project Gallery (Νορμανού 3, Μοναστηράκι).

Η πρώτη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, “Αναπαράσταση” έγινε ο πυρήνας του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως μια κομβική έννοια που συμπυκνώνει και εκφράζει το πώς βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Στο σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά και στην τέχνη γενικότερα, η αναπαράσταση ταυτίζεται με την ανθρώπινη ερμηνεία της πραγματικότητας και της ίδιας της ζωής.

Η έκθεση εξερευνά τις διαφορετικές παραλλαγές και αποδόσεις της αναπαράστασης: την ανασύσταση, την αναθέσπιση και την ανακατασκευή. Στο πλαίσιο της έκθεσης, δώδεκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αντλούν έμπνευση από το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αγγελόπουλου και στοχάζονται στις μορφές, το περιεχόμενο και τα όρια που συνοδεύουν τη διαδικασία της αναπαράστασης.

Info: The Project Gallery (Νορμανού 3, Μοναστηράκι)/ Διάρκεια έκθεσης: 20/12/2022-28/1/2023). Ωράρια: Τρίτη-Σάββατο, 12:00-20:00. Επιμέλεια έκθεσης: Ορέστης Ανδρεαδάκης. Συντονισμός-Παραγωγή: Θάνος Σταυρόπουλος./ Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Ιωάννου

Εις Μνήμην Αλπικήν, Λάδι σε μουσαμά 150 x100 εκ Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Ιωάννου (1926-2017) στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων έως τις 29 Ιανουαρίου 2023. Η έκθεση “Γιώργος Ιωάννου: Εσωτερική διαδρομή”, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), συγκεντρώνει έργα από όλες τις περιόδους του γνωστού ζωγράφου.

Στα δύο κτίρια της Πινακοθήκης εκτίθενται περισσότεροι από 150 πίνακες, λάδια και μονοτυπίες, καθώς και αρχειακό υλικό, σημειωματάρια, αντικείμενα και δεκάδες σχέδια σε προθήκες. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξελικτική πορεία του ζωγράφου, από τα σχέδια που έκανε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, έως και τα τελευταία έργα του 2008, όταν σταμάτησε πια να ζωγραφίζει. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Info: Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00-19:00, Κυριακή 10:00-16:00, Δευτέρα κλειστά.

“Ο κλέφτης της εικόνας”

Ανδρέας Λυμπεράτος "Ο κλέφτης της εικόνας" / Έργα 1996-2022 Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Ανδρέα Λυμπεράτου με τίτλο “Ο κλέφτης της εικόνας” στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, έως τις 21 Ιανουαρίου 2023. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, περιλαμβάνει τη νέα ζωγραφική δουλειά του καλλιτέχνη καθώς και μία επιλογή έργων από το 1996 έως σήμερα.

Ο Ανδρέας Λυμπεράτος συνδιαλέγεται με τη ζωγραφική παράδοση του τόπου του αλλά και με τη ζωγραφική κληρονομιά της δεκαετίας του 1980, μια ζωγραφική που επιζητούσε εναγωνίως τη μεγάλη χειρονομία και πριμοδοτούσε τις μεγάλες αφηγήσεις. Στο πλαίσιο αυτού του ανοιχτού διαλόγου, τα ζωγραφικά έργα του Λυμπεράτου εμπνέονται από μετόπες και αρχαία ελληνικά επιτύμβια, από τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, από μεσαιωνικά χειρόγραφα και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Info: Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00 Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά. Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας. Πληροφορίες: 210 7232604- 210 7224028, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα