Χρ. Μεγάλου: Έτος ορόσημο με υψηλή κερδοφορία το 2023 για την Τράπεζα Πειραιώς

Χρ. Μεγάλου: Έτος ορόσημο με υψηλή κερδοφορία το 2023 για την Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς Alexandros Michailidis / SOOC

Νέα δάνεια 1,7 δις. Ευρώ κυρίως προς τις επιχειρήσεις, περαιτέρω εξυγίανση ισολογισμου, διανομή μερίσματος και νέα εθελουσία οι στόχοι της Τράπεζα Πειραιώς για το 2023. Η παρουσίαση του Business Plan του Ομίλου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χρ. Μεγάλου στους αναλυτές.

Την διάθεση νέων καθαρών δανείων για την διετία 2023 – 2024 ύψους 1,7 δις. Ευρώ με ταυτόχρονη περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού με μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 6%, έθεσε εκ των βασικών στόχων της Τράπεζας Πειραιώς ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης των στόχων του τρέχοντος οικονομικού έτους στους αναλυτές ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε το 2023 ως «έτος ορόσημο» για την Τράπεζα Πειραιώς και προέβλεψε ότι εντός του 2023 θα σταματήσει η αυξητική πορεία των επιτοκίων, το 2024 η τράπεζα θα είναι σε θέση να διανείμει στους μετόχους μέρισμα από τα κέρδη του 2023 ενώ ανακοίνωσε και ένα ακόμη πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Αναλυτικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου τόνισε προς τους αναλυτές ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα στηρίγματα της χρηματοδότησης ενώ το 1,7 δισ. ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση του 2023 αναμένεται να προέλθει κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και τις μικρομεσαίες και πολύ λιγότερο από το retail.

Αναφορικά με την περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού, η Τρ. Πειραιώς οδεύει φέτος σε μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 6%, με κάλυψη των NPEs από προβλέψεις σε ποσοστό άνω του 60%. Όπως αναφέρθηκε από την Διοίκηση της Τράπεζας, το κόστος πιστωτικού κινδύνου αναμένεται φέτος αυξημένο κατά 30 – 40 μ.β., στο 1,2% περίπου. Τα δάνεια άνευ εξασφαλίσεων είναι πιο ευάλωτα για επισφάλειες λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, αν και όπως επισημάνθηκε, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023 αναμένεται αμελητέος καθαρός σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (εκτίμηση για νέες εισροές περίπου 600 εκατ. ευρώ από 400 εκατ. σε ετήσια βάση στο 9μηνο 2022), ενώ η Τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει οργανικά, μέσω ιάσεων και εισπράξεων, τα κόκκινα δάνεια.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πίεση που προκαλεί ο ανταγωνισμός για συρρίκνωση των περιθωρίων επιτοκιακού κέρδους (spreads), η διοίκηση της τράπεζας επιβεβαίωσε ότι το 2022 παρατηρείται συρρίκνωση των spreads στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια κατά 130 μονάδες βάσης – το διπλάσιο περίπου από την αύξηση του Euribor μέσα στο έτος. “Πρόκειται για ένα υγιές φαινόμενο της αγοράς”, δήλωσε ο κ. Μεγάλου, διαβεβαιώνοντας ότι η μείωση αυτή έχει ληφθεί υπόψη στις οικονομικές εκτιμήσεις της τράπεζας.

Για την προοπτική διανομής μερίσματος, ο CEO Χρ. Μεγάλου είπε ότι θα εξεταστεί προς το τέλος του 2023 (για διανομή το 2024) και εκτίμησε ότι η Τράπεζα θα βρίσκεται άνω των απαιτήσεων των εποπτικών αρχών. Ωστόσο, για τη διανομή μερίσματος, θα συνεξεταστούν πολλοί παράγοντες εκτός από τα κέρδη και τα κεφαλαιακά επίπεδα, όπως π.χ. οι κίνδυνοι, η πορεία της οικονομίας κ.ά.

Νέα εθελουσία του 2023

Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται το 2023 να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του λειτουργικού της κόστους, με αιχμή νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους της.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι αναλυτές και στο επιτοκιακό κόστος που συνεπάγεται για την τράπεζα η στροφή των καταθετών από τις αποταμιευτικές στις προθεσμιακές καταθέσεις. Όπως διευκρινίστηκε, πάντως, προς το παρόν δεν καταγράφεται σημαντική στροφή με τις προθεσμιακές καταθέσεις να αναλογούν στο 17-18% του συνόλου. Για το 2023, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 35%, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να ξεπερνά το 2% από 1,5% που ήταν το εννεάμηνο του 2022.

Συνολικά ανέφερε ο κ. Μεγάλου φιλοδοξία της Διοίκησης είναι να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων άνω των 45 σεντς ανά μετοχή και με ελάχιστη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10%. Στόχος για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο είναι να ενισχυθεί άνω του 2%, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες να αυξηθούν γύρω στο 0,6%, ο δείκτης κόστους προς βασικά έσοδα να υποχωρήσει κάτω του 42% (επιπλέον επαναλαμβανόμενη οργανική μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 2% φέτος, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, με σχεδιαζόμενη νέα εθελούσια έξοδο) και τα κεφάλαια να ενισχυθούν οργανικά κατά περίπου 100 μονάδες βάσης.

Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια, αυτή αναμένεται να ενισχυθεί κατά 100 μονάδες βάσης το 2023 λόγω περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας αλλά και των ομολογιακών εκδόσεων που συνεχιστούν MREL και TLTROs που θα συνεχιστούν. Εντός του έτους αναμένεται μία έκδοση MREL, ωστόσο, η ακριβής χρονική στιγμή που θα πραγματοποιηθεί θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες συνθήκες στην αγορά. Για τις εκδόσεις TRTROs, η τράπεζα έχει εκκρεμές υπόλοιπο 5,5 δισ. ευρώ, καθώς έχει προβεί ήδη σε σημαντικές εκδόσεις που τη θέτουν “μπροστά στο χρονοδιάγραμμα”.

Επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023

Στο μακροοικονομικό επίπεδο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς εκτίμησε ότι το ΑΕΠ το 2023 θα τρέξει με ρυθμό 3% με καταλύτες την τουριστική βιομηχανία, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ σύμφωνα με τον κ. Χρ. Μεγάλου η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα