Eurostat: Οριακή, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης

Eurostat: Οριακή, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης
Ανάπτυξη της οικονομίας Getty Images/iStockphoto

Έντονη επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Γερμανία τον Μάιο, με τους επενδυτές να δείχνουν ότι φοβούνται ξανά το ενδεχόμενο επερχόμενης ύφεσης καθώς χειροτερεύουν οι συνθήκες στον κρίσιμο κλάδο της μεταποίησης.

Tην οριακή ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά στοιχεία επιβεβαίωσε νέα μέτρηση της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο, ενώ σε επίπεδο ΕΕ υποβάθμισε ελαφρώς την εκτίμηση.

Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,3% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο, όπως είχε δείξει και η πρώτη μέτρηση.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eurostat υποβάθμισε ελαφρώς την ανάπτυξη από το προηγούμενο τρίμηνο στο 0,2% από το 0,3% και στο 1,2% σε ετήσια βάση, από το 1,3% της προηγούμενης εκτίμησης. Υπενθυμίζεται ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ είχε παραμείνει σταθερό στην ευρώζώνη, ενώ είχε υποχωρήσει κατά 0,1% στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,6% τόσο στην ευρώζώνη όσο και στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,3% και στις δύο περιοχές. Σε ετήσια βάση, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,7% στην ευρωζώνη και κατά 1,6% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,5% στην ευρωζώνη και το +1,3% στην ΕΕ στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Στο μεταξυ, έντονη επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Γερμανία τον Μάιο, με τους επενδυτές να δείχνουν ότι φοβούνται ξανά το ενδεχόμενο επερχόμενης ύφεσης καθώς χειροτερεύουν οι συνθήκες στον κρίσιμο κλάδο της μεταποίησης.

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του Ινστιτούτου ZEW πραγματοποίησε τον Μάιο βουτιά στις -10,7 μονάδες από τις 4,1 του Απριλίου, διαψεύδοντας κατά πολύ την εκτίμηση των αναλυτών οι οποίοι περίμεναν μεν σημαντική επιδείνωση αλλά στις -5 μονάδες.

Πρόκειται επίσης για την πρώτη μέτρηση του δείκτη σε αρνητικό έδαφος από τον Δεκέμβριο του 2022. “Οι ειδικοί των χρηματοπιστωτικών αγορών αναμένουν επιδείνωση της ήδη δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στους επόμενους έξι μήνες”, δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach, σχολιάζοντας την έκθεση του ινστιτούτου.

“Ως αποτέλεσμα η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να περάσει σε μία ύφεση, αν και ήπια”, πρόσθεσε. Η εκτίμηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία επιδεινώθηκε επίσης, υποχωρώντας στις -34,8 μονάδες από τις -32,5 του Απριλίου. Σύμφωνα με τον Achim Wambach, η πτώση στους δείκτες οφείλεται σε ένα βαθμό στις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα