ΟΙ 5 ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΕΣ ΠΟΡΝΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Από τη βικτωριανή Αγγλία μέχρι την Άγρια Δύση, το αρχαιότερο επάγγελμα έχει αφήσει πίσω του μερικές ιστορικές μορφές.
Οι σεξεργάτριες πάνε πολύ πίσω στην ιστορία -το λένε το “αρχαιότερο επάγγελμα” για κάποιον λόγο- και κάποιες απ’ αυτές κατάφεραν να μείνουν και στην ιστορία για μία σειρά από αιτίες, όχι μόνο για τις πολύ υψηλές υπηρεσίες που προσέφεραν. Κάποιες συνδέθηκαν με πολύ σημαντικούς άντρες, άλλες με σημαντικές στιγμές της ιστορίας και κάποιες άλλες απλώς έζησαν όπως ήθελαν, χειραφετημένες, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν.
Ακολουθούν πέντε απ’ αυτές τις γυναίκες, που μέχρι και σήμερα τα ονόματά τους βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τις διασημότερες πόρνες της ιστορίας:
Λίζι Λέιπ (1853–1917)
Η Λίζι ήταν μία μαντάμ και ιερόδουλη από το Οχάιο των ΗΠΑ, η οποία κατά την πολυτάραχη ζωή της διηύθυνε μία σειρά από μπορντέλα. Παντρεύτηκε οκτώ φορές, μία φορά με τον καλύτερο πελάτη της, και είναι περισσότερο γνωστή για την ασυνήθιστη σχέση που φέρεται να είχε με τον Γουόρεν Τζ. Χάρντινγκ, τον 29ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όταν ο Χάρντινγκ εργαζόντας ακόμη ως συντάκτης εφημερίδας έκανε μια φάρσα σε έναν αντίπαλο συντάκτη, τον Βον, μέσα στο πιο διάσημο μπορντέλο της Λίζι, το “Λευκό Περιστέρι”. Ο Χάρντινγκ έπεισε τον Βον να επισκεφτεί τον οίκο ανοχής και όταν βεβαιώθηκε ότι ήταν μέσα, κάλεσε την αστυνομία με αποτέλεσμα αυτή να κάνει επιδρομή, ντροπιάζοντας τον Βον που συνελήφθη εντός του ύποπτου σπιτιού.
Πιστεύεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ γνώριζε πολύ καλά τα κακόφημα σπίτια της Λίζι και ότι ίσως και να είχε επισκεφτεί ένα σαλούν που είχε, το “Red Bird”.
Η Λίζι μπόρεσε να κρατήσει την μεγάλη της περιουσία παρά τις πολλές αγωγές που είχε να αντιμετωπίσει από τους πρώην συζύγους της. Δεν έχασε ποτέ κανένα απ’ τα σπίτια της και όταν τελικά αποσύρθηκε από την “ενεργό δράση” το έκανε με τους δικούς της όρους και κανόνες.
Κάθριν Γουόλτερς (1839–1920)
Η Κάθριν Γουόλτερς, γνωστή και ως “Skittles”, θεωρήθηκε ως μια από τις τελευταίες μεγάλες εταίρες του βικτωριανού Λονδίνου. Θεωρούταν πολύ όμορφη και ήταν επίσης κάτι σαν influencer για την εποχή της, καθώς πολύ συχνά ξεκινούσε μόδες που έπιαναν και στις υπόλοιπες γυναίκες. Κάτι τέτοιο έκανε για παράδειγμα με την ιππασία, που την έκανε δημοφιλή ανάμεσα στις γυναίκες εξαιτίας της συνήθειάς της να ιππεύει.
Η λίστα των αντρών που πλήρωναν για την παρέα της ήταν μεγάλη και περιελάμβανε μία σειρά από τους πιο “αξιοσέβαστους” κυρίους της εποχής -πολιτικούς, αριστοκράτες, ακόμη και μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς λέγεται ότι ήταν πελάτης της και ο Εδουάρδος Ζ’, ο μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας Βικτώριας και του πρίγκιπα Αλβέρτου.
Ήταν γνωστή για τη διακριτικότητά της και γι’ αυτό την προτιμούσαν τόσο πολύ οι άντρες της καλής κοινωνίας, που ήθελαν οι σεξουαλικές τους περιπέτειες να παραμένουν μυστικές.
Η Γουόλτερς απέκτησε μεγάλη περιουσία κατά τη διάρκεια της ζωής της και ήταν απ’ τις λίγες γυναίκες του επαγγέλματός της που δεν πέθανε φτωχή και ξεχασμένη.
Μέρι Τζέιν Κέλι (1863-1888)
Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι η ζωή που ζεις που σε κάνει διάσημο, αλλά ο θάνατός σου. Και η Μαίρη Τζέιν Κέλι, το τελευταίο θύμα του Τζακ του Αντεροβγάλτη, ήταν μια τέτοια γυναίκα. Οι φριχτές στιγμές που έζησε λίγο πριν ξεψυχίσει στα χέρια του παρανοϊκού δολοφόνου, κάνουν τη δολοφονία της να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες τέσσερις που προηγήθηκαν.
Κάθε ένα από τα θύματα ακρωτηριάστηκε μετά θάνατον, καθώς βρέθηκε με κομμένο τον λαιμό του. Η Μέρι Τζέιν Κέλι όμως δεν ήταν τόσο “τυχερή”, καθώς ο ακρωτηριασμός της φαίνεται ότι έγινε όσο ήταν ακόμα ζωντανή.
Η σκηνή ήταν τόσο φρικτή που οι περισσότεροι που την είδαν αρρώστησαν και η μόνη γνωστή φωτογραφία απ’ το σημείο πιστεύεται ότι είναι και η πρώτη φωτογραφία από σκηνή εγκλήματος που υπήρξε επίσημα. Χωρίς να εμβαθύνουμε σε πολλές φρικιαστικές λεπτομέρειες, μπορούμε να πούμε απλά ότι το αίμα είχε διασκορπιστεί παντού και ότι διάφορα όργανα και κομμάτια σάρκας είχαν αφαιρεθεί και τυλιχτεί γύρω από το σώμα της.
Ο θάνατός της, όπως και οι υπόλοιποι που προήλθαν απ’ το χέρι του Τζακ του Αντεροβγάλτη, παραμένει ανεξιχνίαστος.
Βερόνικα Φράνκο (1546-1591)
Η Βερόνικα Φράνκο ήταν μια πολύ καλά μορφωμένη νεαρή κοπέλα της εποχής, και με μια μητέρα αρκετά φιλόδοξη. Αυτή ήταν που της έμαθε πώς να χρησιμοποιεί τα θέλγητρα της για να σαγηνεύει όποιον άντρα ήθελε -ή τουλάχιστον έτσι την κατηγορούσαν στην ανδροκρατούμενη κοινωνία της εποχής, με αυτό το αστείο επιχείρημα. Αν και παντρεύτηκε από μικρή έναν πλούσιο γιατρό, ωστόσο αυτός ο γάμος δεν στέριωσε, τελείωσε άσχημα και η Βερόνικα, προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει, στράφηκε στην πορνεία στη Βασιλική Αυλή.
Όσο έκανε “χαρούμενη” την ανδρική αριστοκρατία της Βενετίας, αφιέρωνε παράλληλα χρόνο γράφοντας και δημοσιεύοντας πολλά βιβλία ποίησης. Ήταν τόσο επιτυχημένη και στα δύο αυτά επαγγέλματά που συγκέντρωσε μια τόσο μεγάλη περιουσία, που της έφτανε για να ξεκινήσει μία φιλανθρωπική οργάνωση για τα παιδιά των υπόλοιπων εταίρων.
Όπως και άλλες γυναίκες στη δουλειά της, κατηγορήθηκε για μαγεία και αναγκάστηκε να υπερασπιστεί -με επιτυχία- τον εαυτό της μπροστά στην Ιερά Εξέταση.
Η τελική της μοίρα είναι άγνωστη λόγω του ότι πέρασε στην αφάνεια, αλλά πιστεύεται ότι έχασε τα πλούτη της όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Βενετία λόγω της επιδημίας πανώλης το 1575. Θεωρείται ότι πέθανε στη φτώχεια μετά το θάνατο και του τελευταίου “ευεργέτη” της, όπως τους αποκαλούσαν τότε τους άντρες που συντηρούσαν οικονομικά μία ιερόδουλη.
Ζαν Μπεκύ, Κόμισσα ντυ Μπαρί (1743-1793)
Η Μαντάμ ντυ Μπαρί ήταν η τελευταία επίσημη ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου της Γαλλίας, ο οποίος πέθανε λίγα χρόνια πριν τη Γαλλική Επανάσταση. Η ίδια ξεκίνησε την καριέρα της στο Παρίσι, συγκεντρώνοντας γύρω της μια μεγάλη βάση αριστοκρατών που πλήρωναν για να απολαύσουν τις υπηρεσίες της.
Προκειμένου όμως να γίνει ερωμένη του βασιλιά χρειαζόταν έναν τίτλο και γι’ αυτόν τον λόγο κατασκεύασε μία σειρά από πλαστά έγγραφα που της έδιναν ένα πλασματικό γενεαλογικό δέντρο ευγενούς καταγωγής -αλλά και την έδειχναν και τρία χρόνια νεότερη.
Μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να ανέβει κοινωνικά, και από μία γυναίκα που έψαχνε πελάτες στον δρόμο να εξελιχθεί σε έντιτλη μαιτρέσα του βασιλιά της Γαλλίας.
Όμως το timing δεν ήταν και αυτό με το μέρος της. Κατά τη λεγόμενη Βασιλεία του Τρόμου που ακολούθησε την πτώση της βασιλείας, θα έβρισκε τον θάνατο στην γκιλοτίνα, όπως τόσοι και τόσοι άνθρωποι της βασιλικής αυλής.