Τέμπη: Πρόβλημα στον πίνακα ελέγχου λίγο πριν τη σύγκρουση – “Φλασάρει το κλειδί”

Τέμπη: Πρόβλημα στον πίνακα ελέγχου λίγο πριν τη σύγκρουση – “Φλασάρει το κλειδί”
Πολύνεκρο δυστύχημα από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη eurokinissi

Λίγα λεπτά πριν τη μοιραία σύγκρουση, κάμερα ασφαλείας από διερχόμενο τρένο του προαστιακού καταγράφει διάλογο του μηχανοδηγού με τον σταθμάρχη, ο οποίος αναφέρεται σε τεχνικά προβλήματα.

Στη δημοσιότητα δόθηκε συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο που καταγράφει συνομιλία μεταξύ του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού τρένου του προαστιακού λίγα λεπτά πριν το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Κάμερα ασφαλείας του τρένου του προαστιακού που κινούταν προς Λάρισα και έφυγε λίγα λεπτά πριν έρθει το Intercity από την Αθήνα, κατέγραψε τις μοιραίες στιγμές που προηγήθηκαν του δυστυχήματος.

Στο βίντεο που καταγράφηκε μέσα από το τρένο 2597 του προαστιακού, ακούγεται ο σταθμάρχης να ζητά από τον μηχανοδηγό να κάνει για λίγο στην άκρη, λόγω κάποιου προβλήματος. Σύμφωνα με το MEGA, αυτό συμβαίνει γιατί έρχεται το μοιραίο τρένο, καθώς η ώρα είναι 10:48.

Το ότι ο σταθμάρχης δεν απάντησε αρχικά στο ερώτημα για τους λόγους της οπισθοπορείας, αποδίδεται στο ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα στον πίνακα ελέγχου.

Όπως εξηγούν τεχνικοί, υπό φυσιολογικές συνθήκες οι σχετικές ενδείξεις θα πρέπει να είναι λευκές ή κόκκινες, εν προκεμένω αναβόσβηναν. Αυτό σημαίνει η φράση “φλασάρει το κλειδί” που χρησιμοποιεί ο σταθμάρχης.

Συγκεκριμένα, ακούγεται να λέει: “-Λάρισα, σου μιλάει ο προϊστάμενος του 2597. Γιατί κάνουμε οπισθοπορεία; -Λάρισα, σου μιλάει ο προϊστάμενος του 2597. Γιατί κάνουμε οπισθοπορεία; Για να ενημερώσω την υπηρεσία μου.”

Στη συνέχεια, αφού δεν έχει πάρει κάποια απάντηση, επιμένει λέγοντας:

– Ο σταθμάρχης της Λάρισας μπορεί να ενημερώσει τον παριστάμενο του 2597 για τη διαδικασία της οπισθοπορείας.

Τότε, σύμφωνα με το βίντεο, ο σταθμάρχης ακούγεται να απαντά ότι “Φλάσαρε ένα κλειδί”.

Ο μηχανοδηγός του προαστιακού τότε απαντά “καλώς, ευχαριστώ πολύ” και συνεχίζει την πορεία του.

Χάος με τα έγγραφα στο σταθμαρχείο Λάρισας

Το χάος που υπήρχε στο σταθμαρχείο της Λάρισας σχετικά με τις βάρδιες αποτυπώνεται σε έγγραφα που φέρνει στο φως το MEGA.

Στο φύλλο παρουσίας των σταθμαρχών που αφορά στο μηνιαίο πρόγραμμα, ονόματα εργαζόμενων άλλαξαν χειρόγραφα με στυλό την τελευταία στιγμή για τις ημέρες του εορταστικού τριημέρου.

Από την Παρασκευή (24/2) μέχρι την μοιραία Τρίτη (28/2), ο 59χρονος σταθμάρχης κάνει συνέχεια τη βραδινή βάρδια, δηλαδή 10 το βράδυ με 7 το πρωί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ως λιγότερο νέος τοποθετήθηκε στη νυχτερινή βάρδια για να καλύψει τις άδειες και τα ρεπό των παλιών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα