5 κομμάτια που θα ακούσουμε σ ‘αυτό το Christmas Brass για να μπούμε στο γιορτινό κλίμα των ημερών

5 κομμάτια που θα ακούσουμε σ ‘αυτό το Christmas Brass για να μπούμε στο γιορτινό κλίμα των ημερών

Κάλαντα και τραγούδια από όλο τον κόσμο, αλλά και από τον Ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό, υπόσχονται να ταξιδέψουν νοερά μικρούς και μεγάλους στην εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων στις 23 Δεκεμβρίου στο Christmas Brass.

Μια αξέχαστη μελωδική βραδιά, αφιερωμένη στη γιορτή των Χριστουγέννων θα χαρίσει στις 23 Δεκεμβρίου το Συγκρότημα Χάλκινων Πνευστών της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών στο Christmas Brass.

. Οι έμπειροι καλλιτέχνες του Συγκροτήματος ετοίμασαν μια επιλογή από πανέμορφες και γιορτινές χριστουγεννιάτικες μελωδίες και θα τις παρουσιάσουν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Τα 5 κομμάτια που θα ακούσουμε στις 23 Δεκεμβρίου στο Christmas Brass

  • Three Brass Cats (Τρεις Γάτες για Χάλκινα) & “Another Cat” (1. Mr Jums, 2. Black Sam, 3. Borage και 4. Kraken) του Chris Hazell

Τι είπε ο ίδιος ο συνθέτης για το έργο αυτό: «Πριν από μερικά χρόνια είχα τέσσερις αδέσποτες γάτες στο σπίτι. Δεν μπόρεσα να τις διώξω, γιατί κατάλαβα ότι ήμουν πολύ ευαίσθητος με τα ζώα. Δυστυχώς, όλες τους βρίσκονται πλέον στον ουρανό. Ωστόσο, την εποχή που βρίσκονταν εκεί μου ζήτησαν να συνθέσω μερικά κομμάτια για μια ομάδα χάλκινων πνευστών. Για τι να έγραφα, όμως; Πάντα μου άρεσε να γράφω για τους ανθρώπους και τα μέρη γύρω μου. Έτσι σκέφτηκα.. Οι γάτες μου! Και έγραψα αυτά τα κομμάτια για εκείνες. Αυτό τον καιρό δεν έχω γάτες, καθώς ταξιδεύω πολύ με τη δουλειά μου, αλλά είναι ωραίο να σκέφτομαι ότι είναι ακόμα μαζί μου μέσω της μουσικής».

  • Good King Wenceslas (ενορχήστρωση: Αλέξανδρος Κάτσιος)

Το «Good King Wenceslas» είναι ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι του 1853 που αφηγείται την ιστορία ενός βασιλιά από τη Βοημία, ο οποίος ταξιδεύει μέσα στο κρύο και το χιόνι για να βοηθήσει έναν φτωχό αγρότη την ημέρα της γιορτής του Αγίου Στεφάνου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τον αγώνα ενάντια στο κρύο, καταφέρνει, όμως, να συνεχίσει ακολουθώντας τα ίχνη του βασιλιά βήμα προς βήμα μέσα στο βαθύ χιόνι. Ο θρύλος βασίζεται στη ζωή του ιστορικού Αγίου Βεντσέσλας του Α’, Δούκα της Βοημίας.

  • Carol of the bells – Mykola Leontovych (χορωδιακή επεξεργασία: Σάββας Ρακιντζάκης, Νίκος Μαλιάρας, ενορχήστρωση: Τζωρτζίνα Μερεντίτη)

Πρόκειται για ουκρανο-αμερικανικά κάλαντα από το συνθέτη Mykola Leontovych. Η μελωδία προέρχεται από ένα ουκρανικό λαϊκό άσμα, γνωστό από τον 20ο αιώνα ως «Σέντραιτς», το οποίο μεταφράζεται ως «Το Μικρό Χελιδόνι». Το τραγούδι αναφέρεται στην ιστορία ενός χελιδονιού που πετάγεται σε ένα νοικοκυριό για να διακηρύξει την πλούσια χρονιά που θα έχει η οικογένεια. Από χελιδόνια που φτερουγίζουν, λοιπόν, στα κουδουνάκια. Ο Peter Wilhousky το 1936 έγραψε νέους στίχους στη γνωστή μελωδία, η οποία του θύμιζε τον ήχο των κουδουνιών, οπότε ονόμασε και το τραγούδι «Carol of the bells», μετατρέποντάς το σε χριστουγεννιάτικο πλέον, τραγούδι. Στη διασκευή που θα ακούσετε στις 23 Δεκεμβρίου στον Παρνασσό, υπάρχει ενσωματωμένη και μία ακόμη αγαπημένη μελωδία, η Pavane του Gabriel Faure στο μεσαίο ορχηστρικό μέρος.

  • Άγια Νύχτα (ενορχήστρωση: Kyle Raftery)

Η Άγια νύχτα είναι ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι που γνωρίζουν όλοι. Κάτι που ίσως να μη γνωρίζετε, είναι ότι γράφτηκε το 1818 από τον Franz Gruber και παίχτηκε πρώτη φορά την Παραμονή των Χριστουγέννων στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη μικρή πόλη Oberndorf της Αυστρίας. Στη συναυλία θα ακούσουμε μία διασκευή για τέσσερα τρομπόνια και κρουστά. Σπύρος Βέργης, Βάντα Αθηναίου, Ιωάννης Κόκκορης, Ρενάτο Κούση και Γιώργος Ζερδαλής.

  • This Little Light of Mine (χορωδιακή επεξεργασία: Σάββας Ρακιντζάκης, ενορχήστρωση: Τζωρτζίνα Μερεντίτη)

Το «This Little Light of Mine» είναι ένα γκόσπελ τραγούδι που έγινε ύμνος του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στις δεκαετίες του 1950 και του ’60. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποιος έχει συνθέσει το τραγούδι αυτό. Συχνά πιστεύεται λανθασμένα ότι τραγουδήθηκε σε φυτείες κατά τη διάρκεια της σκλαβιάς. Πολλοί θεωρούν επίσης, ότι γράφτηκε από τον Harry Dixon Loes, ο οποίος έκανε μια δημοφιλή διασκευή του τραγουδιού στη δεκαετία του 1940, αλλά ποτέ δεν κατοχύρωσε πνευματικά δικαιώματα για τη συγγραφή του πρωτότυπου, το οποίο παραμένει άγνωστης προέλευσης.

Το Συγκρότημα Χάλκινων Πνευστών της Φιλαρμόνιας ιδρύθηκε την άνοιξη του 2021. Έχει δώσει ήδη συναυλίες στην Αθήνα και την Περιφέρεια με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών και έχει ηχογραφήσει σε βίντεο και ήχο μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου του.

Κοντά στους μουσικούς του Συγκροτήματος τους θα βρίσκονται οι δροσερές φωνές της Παιδικής Χορωδίας των Νέων Εκπαιδευτηρίων Γ. Μαλλιάρα και των μελών της Ακαδημαϊκής Χορωδίας Νέων Αθηνών (ΑΧΝΑ), για να συμπληρώσουν τη μαγεία της βραδιάς.

Συντελεστές παράστασης:

Το Συγκρότημα Χάλκινων Πνευστών της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών/ «APhO Brass Ensemble»/Η Παιδική Χορωδία των Νέων Εκπαιδευτηρίων Γ. Μαλλιάρα/Η Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (ΑΧΝΑ)

Μουσική προετοιμασία Χορωδιών: Σάββας Ρακιντζάκης, Αθηνά Γρατσούνα, Νίκος Μαλιάρας/Μουσική διεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας

Info

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»: Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα/Ημερομηνία: Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου/Ώρα: 20:30/Προπώληση εισιτηρίων: TICKETSERVICES

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα