Με εκπτώσεις η επιστροφή των υπερκερδών των εταιρειών προμήθειας ρεύματος
Η ακριβής μεθοδολογία θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση, ωστόσο αναφέρεται ήδη ότι θα αφαιρεθούν τα κόστη των εταιρειών, τα λειτουργικά έξοδα, οι αντισταθμίσεις κ.λπ.
- 17 Νοεμβρίου 2022 07:02
Κατατέθηκε στη Βουλή από το ΥΠΕΝ η τροπολογία με την οποία θα θεσπισθεί ο μηχανισμός ανάκτησης τυχόν υπερεσόδων που αποκόμισαν οι προμηθευτές ρεύματος, από την έναρξη του νέου μοντέλου λιανικής και την απόσυρση των ρητρών αναπροσαρμογής. Έτσι άνοιξε ο δρόμος ώστε, για όσες εταιρείες διαπιστωθεί πως είχαν συγκυριακά υψηλά έσοδα από τον Αύγουστο και εντεύθεν, να ανακτηθούν αυτά τα ποσά και να πάνε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ώστε να αξιοποιηθούν για τις επιδοτήσεις ρεύματος.
Στη ρύθμιση, ως πρώτο χρονικό διάστημα εφαρμογής του μηχανισμού ανάκτησης ορίζεται το χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2022 έως 31η Οκτωβρίου 2022, ενώ η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται σε τριμηνιαία βάση. Ο προσδιορισμός των πρόσθετων εσόδων θα γίνει με τον ορισμό για κάθε μήνα μίας «εύλογης τιμής» για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, αν τα κέρδη μιας εταιρείας υπερβαίνουν αυτήν την τιμή τον έναν μήνα και τον επόμενο είναι κάτω από τον προαναφερόμενο πήχη, τότε θα γίνεται συμψηφισμός. Τα υπερέσοδα θα είναι η τυχόν θετική διαφορά που θα προκύψει από το ισυζύγιο όλου του τριμήνου.
Η «εύλογη τιμή» ονομάζεται στην τροπολογία «Εύλογη Μέγιστη Τιμή Λιανικής» (Ε.Μ.Τ.Λ.), η οποία για κάθε μήνα και για κάθε προμηθευτή θα συγκριθεί με τις ονομαστικές χρεώσεις που έχει αυτός ανακοινώσει, δηλαδή τη «Μέση Τιμή Χρέωσης (Μ.Τ.Χ.)». Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Μέση Τιμή Χρέωσης» θα είναι η μεσοσταθμική ονομαστική χρέωση για όλα τα τιμολόγια ενός προμηθευτή για τον συγκεκριμένο μήνα.
Για τη θέσπιση και εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Έτσι, η διάταξη παραπέμπει σε Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η οποία θα καθορίζει επακριβώς τη φόρμουλα υπολογισμού των υπερεσόδων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για τον καταλογισμό των ποσών που θα προκύψουν. Επίσης, τους υπολογισμούς θα αναλάβει και πάλι η ΡΑΕ.
Αν και η πλήρης φόρμουλα υπολογισμού θα καθορισθεί με την ΚΥΑ, οι σχετικές αναφορές στην τροπολογία δείχνουν ότι το ΥΠΕΝ έκανε δεκτές τις ενστάσεις των προμηθευτών, για να ληφθούν υπόψη στον μηχανισμό παράμετροι που αποτυπώνουν τα πραγματικά κόστη προμήθειας, τα οποία θα συγκριθούν με τις ονομαστικές χρεώσεις.
Έτσι, στον καθορισμό της «Εύλογης Μέγιστης Τιμής Λιανικής», θα λαμβάνεται υπόψη το μέσο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, προσαυξημένο με εύλογο μέγιστο περιθώριο κέρδους και συνυπολογίζοντας εύλογο ποσοστό για απώλειες συστήματος, λειτουργικό κόστος και επισφάλειες.
Επίσης, από τα ποσά τα οποία θα προκύψουν από τη διαφορά της «Εύλογης Μέγιστης Τιμής Λιανικής» με τη «Μέση Τιμή Χρέωσης» (στη βάση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που προμήθευσε κάθε εταιρεία το πελατολόγιό της), θα αφαιρούνται τα ποσά που έχει καταβάλει κάθε πάροχος, στο πλαίσιο εκκαθάρισης μηνιαίων συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μηνιαίων πράξεων αντιστάθμισης κινδύνου.
Παράλληλα, για τον καθορισμό της «Μέσης Τιμής Χρέωσης», αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να λαμβάνονται υπόψη («δύναται να συνυπολογίζονται» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία) και τύποι τιμολογίων σταθερής χρέωσης των καταναλωτών χαμηλής τάσης, καθώς και εκπτώσεις που παρέχουν οι πάροχοι.
Όσον καιρό θα παραμείνει σε ισχύ το μέτρο, από τα προς ανάκτηση ποσά κάθε τριμήνου θα καταβάλλεται άμεσα το 60%, ενώ το υπόλοιπο 40% θα αποδοθεί μετά το τέλος «ενεργοποίησης» του μηχανισμού. Για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής, η ανάκτηση του 60% θα γίνει έως τις 23 Δεκεμβρίου 2022. Επίσης, με το πέρας ισχύος του μέτρου, θα γίνει συνολική εκκαθάριση της εισφοράς που αντιστοιχεί στα τυχόν υπερβάλλοντα έσοδα του συνόλου της περιόδου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις