Τράπεζες: Μονόδρομος οι επενδύσεις σε εταιρείες πληροφορικής

Τράπεζες: Μονόδρομος οι επενδύσεις σε εταιρείες πληροφορικής
Τράπεζα iStock

Εάν οι τράπεζες θέλουν να διατηρήσουν τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τους πελάτες τους και να τις αναβαθμίσουν στη νέα ηλεκτρονική εποχή, οι μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο της πληροφορικής είναι μονόδρομος

Απολύτως εναρμονισμένη με τις ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη την χθεσινή συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με την Epsilon Net.

Όπως εξηγεί έμπειρη τραπεζική πηγή «η πίεση που ασκείται στις ελληνικές τράπεζες από τις λεγόμενες Fintech κλιμακώνεται, γεγονός που καθιστά βασική τους προτεραιότητα τόσο τον ταχύτερο ψηφιακό τους μετασχηματισμό όσο και την παροχή ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών. Ως εκ τούτου εάν θέλουν να διατηρήσουν τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τους πελάτες τους και να τις αναβαθμίσουν στη νέα ηλεκτρονική εποχή, οι μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο της πληροφορικής είναι μονόδρομος» καταλήγει η ίδια πηγή.

Οι τράπεζες, άλλωστε, είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που επένδυσαν στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και υπηρεσιών τους, με την ψηφιακή τραπεζική να αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής τους εδώ και δεκαετίες. Μετά και την εκδήλωση της πανδημίας, η πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και κυρίως η απόλυτη θωράκιση έναντι των κυβερνοεπιθέσεων προσδίδει στις τράπεζες το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Από την εποχή της εισόδου του ΑΤΜ, μέχρι την έναρξη λειτουργίας της τηλεφωνικής (phone banking) και ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) και την υλοποίηση σειράς εφαρμογών απομακρυσμένης εξυπηρέτησης, οι τράπεζες έχουν δαπανήσει σημαντικά ποσά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Συνολικά οι εξαγορές τα τελευταία χρόνια στον τομέα των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών επικεντρώνονται στην υλοποίηση συνεργειών στο τεχνολογικό πεδίο, στόχος που επιτυγχάνεται μέσω της απόκτησης ψηφιακών λύσεων και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Η περαιτέρω ψηφιοποίηση της τραπεζικής, προκειμένου να αυτοματοποιηθεί μέρος εργασιών που αποτελεί αντικείμενο τραπεζικών υπαλλήλων οι οποίοι απελευθερώνονται σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του επιχειρηματικού πλάνου των τραπεζών.

Ταχύτερη ψηφιοποίηση τραπεζών

Έτσι μετά την Alpha Bank που έχει εξαγοράσει τη Space Hellas, η Εθνική ανακοίνωσε χθες την συμφωνία για την απόκτηση του 7,5% της Epsilon Net έναντι τιμήματος 7,4 ευρώ ανά μετοχή (συνολικά 30 εκατ. ευρώ), ενώ παράλληλα υπάρχει και option για την απόκτηση επιπλέον 7,5% της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής μέσα στην επόμενη τριετία.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank απέκτησε πριν από περισσότερα από 22 χρόνια το 5,79% της Space Hellas, ενώ το ποσοστό της αυξήθηκε το 2005 στο 18,96% ύστερα από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση της ΔΕΛΤΑ Singular από την τράπεζα. Σήμερα, το ποσοστό της Alpha Bank στο μετοχικό κεφάλαιο της Space Hellas τοποθετείται στο 19,33%.

Από την πλευρά της η χθεσινή συμφωνία θα επιτρέψει την ταχύτερη ψηφιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η Epsilon Net θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τις υπηρεσίες και τις ψηφιακές εφαρμογές της στον τραπεζικό όμιλο και τις εταιρείες-μέλη του. Η Epsilon Net, που αναπτύσσει και διαθέτει επιχειρηματικό λογισμικό, πριν από περισσότερα από δύο χρόνια εισήχθη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, έχοντας πραγματοποιήσει στο διάστημα που ακολούθησε σειρά εξαγορών εταιρειών, όπως η Singular Logic.

Τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα θα διατίθενται τόσο στις 125.000 επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν τα συστήματα της EPSILON ΝΕΤ όσο και σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-πελάτες της ΕΤΕ, αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις γενικότερα. Οι υπηρεσίες αυτές θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ψηφιακές ανάγκες των επιχειρήσεων και θα προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών ΜΜΕ, προσφέροντας άριστη εμπειρία στους πελάτες.

Θα ακολουθήσει η κατάρτιση business plan τριετίας μέσα στο οποίο Epsilon Net και Εθνική Τράπεζα θα κινηθούν στον χώρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών και fintech προς όφελος και των δύο πλευρών. Μέσω της συνεργασίας αυτής, η Epsilon Net θα αποκτήσει ολοκληρωμένα συστήματα, χρησιμοποιώντας και αυτά τη Εθνικής Τράπεζας, ενώ η τελευταία, μέσω των προγραμμάτων της Epsilon Net, θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες και θα επιδιώξει να διευρύνει το μερίδιο αγοράς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα