Γιατί ο καιρός δεν είναι χειμωνιάτικος – Πότε θα πέσει η θερμοκρασία

Γιατί ο καιρός δεν είναι χειμωνιάτικος – Πότε θα πέσει η θερμοκρασία
Eurokinissi

Ποια η καιρική κατάσταση που θα επικρατήσει στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα. Σε ποιο σενάριο θα έχουμε καθαρά χειμωνιάτικο καιρό.

Κατά την χειμερινή περίοδο, οι πλέον ευνοϊκές συνθήκες για έντονη ψυχρή εισβολή στην χώρα μας αρχίζουν με την επικράτηση ισχυρού νοτιοδυτικού ρεύματος στην περιοχή του Ατλαντικού και ισχυρού Β-ΒΑ ρεύματος στη μέση τροπόσφαιρα πάνω από την Βαλκανική και τη χώρα μας.

Μία τέτοια κατάσταση φαίνεται να δημιουργείται προς τα μέσα του τρίτου δεκαημέρου του μήνα, αλλά ακόμη βρισκόμαστε μακριά και οι προγνώσεις αυτές είναι επισφαλείς για να τις εμπιστευτούμε και να τις σχολιάσουμε .

Παρακάτω θα περιοριστούμε στην καιρική κατάσταση που θα επικρατήσει μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, όπου έχουμε και καλύτερα ποσοστά επιτυχούς πρόγνωσης.

Αρχικά επισημαίνουμε την ισχυρή παρουσία του αντικυκλώνα των Αζορών, καθώς και το ισχυρό δυτικό ρεύμα (ζωνική κυκλοφορία) που θα επικρατήσει στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη κεντρική Ευρώπη. Με αυτού του τύπου την κυκλοφορία μόνο πρόσκαιρα αποκόπτονται κάποιες ψυχρές μάζες και αυτό φαίνεται να γίνεται στις 18 με 19 Ιανουαρίου. Τότε αυτές οι μάζες είναι ικανές για να φέρουν αξιόλογες βροχές στα κεντρικά και νότια, καθώς και στη χώρα μας . Οι αέριες μάζες βρίσκονται πολύ δυτικά από την περιοχή μας κατά την διάρκεια αποκοπής της ψυχρής μάζας, και γιαυτό οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι η Κεντρική Μεσόγειος η Ιταλία και τα ΒΔ Βαλκάνια.

Αργότερα αυτή η αποκομμένη μάζα στη Κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί ανατολικά και το χαμηλό το οποίο θα δημιουργηθεί θα προκαλέσει φαινόμενα και στη χώρα μας (θα φανεί και αργότερα με τους χάρτες του υετού) Περισσότερες βροχές θα έχουν η Ιταλία και τα ΒΔ Βαλκάνια και η κατάσταση αυτή δεν θα κρατήσει πολύ, καθώς αυτή η αέρια μάζα ( με πράσινο χρώμα) σταδιακά θα εξασθενήσει . Δείτε την ροή των συστημάτων μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου

Οι περιοχές του υετού συνολικά για τις επόμενες ημέρες διακρίνονται στο παρακάτω video για το χρονικό διάστημα από 15 έως και 26 Ιανουαρίου 2023, οι οποίες είναι ικανοποιητικές , αλλά όχι ιδιαίτερα υψηλές για την περιοχή μας .

Οι θερμοκρασίες από την ερχόμενη εβδομάδα ανεβαίνουν και μόνο μετά τις 25 Ιανουαρίου υπάρχει πτωτική τάση (αλλά με μεγάλη βεβαιότητα). Στην περίπτωση που η κυκλοφορία γίνει τύπου Ωμέγα όπως παρουσιάσαμε στον αρχικό χάρτη, μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε για καθαρά χειμωνιάτικο καιρό, καθώς τότε θα μπορέσουν να έρθουν αρκετά ψυχρές μάζες από την Ανατολική Ευρώπη ικανές να δώσουν πολλά χιόνια αλλά και βροχές στην περιοχή μας .

Κλείνοντας θα σας παρουσιάσουμε την μηνιαία πρόγνωση του προγράμματος EFFIS του Copernicuς το οποίο δείχνει για άλλη μια φορά να επιβεβαιώνεται, με έλλειμμα βροχοπτώσεων σε όλη τη νότια Ευρώπη και σχεδόν όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση τα δυτικά και το Ανατολικό Αιγαίο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα