Αργεντινή: Το αεροπλάνο που εκτελούσε “πτήσεις θανάτου” επί δικτατορίας επιστρέφει στη χώρα
Το αεροπλάνο Short SC.7 Skyvan αναγνωρίστηκε και αναμένεται να επιστρέψει στην Αργεντινή, αποτελώντας πλέον μια απτή απόδειξη των φρικαλεοτήτων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας το 1976-83.
- 27 Μαρτίου 2023 22:05
Τη νύχτα της 14ης Δεκεμβρίου 1977, τρεις πιλότοι πέταξαν το αεροπλάνο τους για περισσότερο από μία ώρα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το τεχνικό έγγραφο που είχαν συμπληρώσει κατά την απογείωση δεν κατέγραφε επιβάτες, αλλά αυτό ήταν ψέμα: στο πάτωμα της καμπίνας πίσω τους κείτονταν οκτώ γυναίκες και τέσσερις άνδρες, βασανισμένοι, ναρκωμένοι και ημιλιπόθυμοι.
Δύο από το πλήρωμα έγδυσαν τα θύματα, άνοιξαν την ράμπα στο πίσω μέρος του αεροπλάνου και στη συνέχεια τα έσπρωξαν έξω, πέφτοντας από χιλιάδες μέτρα στον Νότιο Ατλαντικό.
Αν και τέτοιες «πτήσεις θανάτου» από τις οποίες χάθηκαν χιλιάδες άνθρωποι ήταν ρουτίνα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή το 1976-83, πολλά από τα στοιχεία τους παραμένουν άγνωστα.
Μετά από μια σειρά γεγονότων, ωστόσο, όχι μόνο αναγνωρίστηκαν και καταδικάστηκαν οι πιλότοι της συγκεκριμένης πτήσης, αλλά και το ίδιο το αεροπλάνο, ένα Short SC.7 Skyvan κατασκευής Μπέλφαστ, εντοπίστηκε στις ΗΠΑ. Το αεροπλάνο σύντομα θα επιστραφεί στις Αργεντινή, όπου θα εκτεθεί στο Μπουένος Άιρες στο Μουσείο Μνήμης που δημιουργήθηκε στο πρώην στρατόπεδο θανάτου της Αργεντινής.
Η Cecilia De Vincenti, της οποίας η μητέρα, Azucena Villaflor, σκοτώθηκε κατά την πτήση, είπε ότι η επιστροφή του αεροπλάνου θα αποτελέσει συγκεκριμένη απόδειξη ενάντια στο αυξανόμενο κύμα άρνησης της δικτατορίας στην Αργεντινή.
«Θα καταστήσει την ιστορία απτή: ήταν ζωντανοί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, όταν τους πέταξαν από αυτό το αεροπλάνο, και κανείς δεν θα μπορεί να το αρνηθεί τώρα», είπε.
H Αργεντινή έχει δικάσει και καταδικάσει περίπου 1.000 πρώην στρατιωτικούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό στρατιωτική εξουσία. Αλλά αυτό αμαυρώθηκε από τον πρώην πρόεδρο Mauricio Macri , ο οποίος μπορεί να είναι υποψήφιος ξανά στις φετινές εκλογές – και ο οποίος αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε το θέμα ως “την απάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το τι συνέβη πριν από 40 χρόνια”, αμφισβητώντας τον αριθμό των θανάτων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Υπάρχει η ελπίδα ότι το αεροπλάνο θα επιστρέψει στην Αργεντινή έως τις 30 Απριλίου, όταν το 1977 οι Μητέρες της Plaza de Mayo παρέλασαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο απαιτώντας νέα για τα παιδιά τους που είχαν εξαφανιστεί βίαια από τις κρατικές δυνάμεις.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις