Έρευνα και τεχνολογία μάς δίνουν τις απαντήσεις στις νέες προκλήσεις

Έρευνα και τεχνολογία μάς δίνουν τις απαντήσεις στις νέες προκλήσεις

Η συνέντευξη της Χριστίνας Αντωνίου - Daikin Hellas.

Η CEO και Αντιπρόεδρος της Daikin Hellas απαντάει σε 4 ερωτήσεις που αφορούν τον σύγχρονο καταναλωτή.

1. Πώς άλλαξε η πανδημία τον κλάδο σας τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και σε προϊοντικό επίπεδο; Ποιες διαφοροποιήσεις παρατηρήσατε στη συμπεριφορά των καταναλωτών;

Η έλευση της πανδημίας έστρεψε την προσοχή μας στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Μέχρι τότε ο κόσμος θεωρούσε, εσφαλμένα, ότι ο προβληματισμός για την ποιότητα του αέρα ήταν θεωρητικός και εντάσσονταν στη σφαίρα της πολυτέλειας. Τα υγειονομικά δεδομένα ωστόσο μας ευαισθητοποίησαν επί της ουσίας ως κοινό. Η τεχνολογία καθαρισμού του αέρα άρχισε να μας απασχολεί πολύ άμεσα, καθώς ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία ήταν πολύ κοντά μας και οι επιπτώσεις εμφανείς και άμεσες. Αποτέλεσμα είναι το ενδιαφέρον γύρω από το τι εισπνέουμε να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας και να μας απασχολεί και σε οικιακό επίπεδο πολύ ενεργά. Παρατηρούμε ότι η ποιότητα του αέρα που προσφέρουν οι λύσεις μας βρίσκεται ψηλά στα κριτήρια που θέτουν οι καταναλωτές προκειμένου να προχωρήσουν σε μια προμήθεια. Η αγορά των λύσεων κλιματισμού φαίνεται ότι αλλάζει δραματικά με δεδομένο ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού εκτελεί την πλειονότητα των δραστηριοτήτων της εντός του σπιτιού. Πλέον εργαζόμαστε, ψυχαγωγούμαστε, γυμναζόμαστε και ζούμε στο σπίτι με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας να το περνάμε εκεί.

Η Daikin προσφέρει μια σημαντική λύση μέσω της πατενταρισμένης τεχνολογίας flash streamer, η οποία αποδεδειγμένα μπορεί να απενεργοποιήσει με επιτυχία περισσότερο από το 99,9% του κορωνοϊού, μέσα σε 2,5 ώρες. Επιπλέον η τεχνολογία αυτή έχει την ικανότητα να απομακρύνει τις οσμές, τα βακτήρια και τους εσωτερικούς ατμοσφαιρικού ρύπους όπως η φορμαλδεΰδη.

2. Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί βασική προτεραιότητα για όλους μας. Πρακτικά, πώς η DAIKIN συνεισφέρει προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε σημαντική περιβαλλοντική επαγρύπνηση με τους διεθνείς κανονισμούς και οδηγίες να κατευθύνουν το σύνολο της βιομηχανίας στην παραγωγή ολοένα πιο καθαρών και λιγότερο ενεργοβόρων προϊόντων. Ζητούμενο σε αυτή τη φάση για όλους είναι η εξοικονόμηση της ενέργειας με αποτέλεσμα ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας να βρίσκεται στο επίκεντρο της παραγωγικής διαδικασίας γεγονός που αποτυπώνεται και στην τελική απόδοση των προϊόντων μας.

Ως προς τις λύσεις που προσφέρει η Daikin αξίζει να σημειώσω ότι οι μονάδες μας παρέχουν ψύξη και θέρμανση με ενεργειακή αποδοτικότητα έως και Α+++, την υψηλότερη της αγοράς, που διασφαλίζει χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Μια από τις πλέον αποδοτικές λύσεις που προσφέρουμε είναι η αντλία θερμότητας, που ελέγχει τη θερμοκρασία με μεταφορά θερμότητας. Πρόκειται για μια τεχνολογία που απορροφά θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και μετατρέπει τη θέρμανση του σπιτιού σε ενεργειακά αποδοτική διαδικασία.

Η Daikin έχει διαμορφώσει το Environmental Vision 2050, με στόχο τον μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Έχουμε θέσει έναν στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2030 και τον ενσωματώσαμε στις προσπάθειές μας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Fusion 25. Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται σε όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων μας.

Δεσμευόμαστε να δημιουργούμε λύσεις που συνδέουν την κοινωνία και τους πελάτες καθώς εργαζόμαστε με ενδιαφερόμενους φορείς για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

3. Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης πώς συνδέεται η καινοτομία και η έρευνα με τις δραστηριότητες του τομέα σας; Είναι δεδομένο ότι το Internet of Things παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο. Ακόμα και η ΑΙ.

Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν πρωταρχικό πυλώνα των δραστηριοτήτων μας, καθώς οδηγούν αποδεδειγμένα σε πιο έξυπνες λύσεις. Έξυπνες με την παραδοσιακή αλλά και με την ψηφιακή έννοια. Η Daikin προσφέρει σήμερα μια καινοτόμο λύση, το Onecta app, που επιτρέπει στον χρήστη την απομακρυσμένη διαχείριση των συστημάτων κλιματισμού του. Διατίθεται για προϊόντα θέρμανσης και κλιματισμού και η λειτουργία του είναι ιδιαίτερα εύκολη. Αρκεί η σύνδεση της μονάδας στο οικιακό δίκτυο. Στη συνέχεια κανείς πρέπει να «κατεβάσει» τη σχετική εφαρμογή μέσω της οποίας μπορεί να ορίσει προγράμματα θερμοκρασίας, να ελέγχει την κατανάλωση ενέργειας, ενώ το πρόγραμμα διαθέτει πλέον και φωνητικές λειτουργίες μέσω της Alexa και του Google home. Η οθόνη προσφέρει προεπισκόπηση του κτιρίου και κανείς μπορεί να ελέγχει έως και 50 μονάδες κλιματισμού ταυτόχρονα. Η παροχή λύσεων που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πελατών μας βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας μας και στόχος μας είναι η ενσωμάτωση όσο το δυνατόν περισσότερων καινοτόμων εργαλείων μεταξύ των οποίων και η Τεχνητή Νοημοσύνη στα προϊόντα μας.

Στο ίδιο πλαίσιο το Daikin EDC (European Development Center) είναι το όχημα μέσω του οποίου η εταιρεία μετατρέπει την απτή έρευνα στις τεχνολογίες αλλαγής του κλίματος του αύριο. Με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη των πιο πρόσφατων λύσεων θέρμανσης, το EDC λειτουργεί επί του παρόντος ως Κέντρο Ανάπτυξης Στρατηγικών της Daikin για τη δοκιμή και τη δημιουργία νέων τεχνολογιών και προϊόντων θέρμανσης για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA).

Χρησιμοποιώντας IoT και AI, και συνεργασίες εστιασμένες πάνω στην ανάπτυξη καινοτομίας, θα καλύψουμε τις παγκόσμιες ανάγκες για λύσεις αέρα παρέχοντας ασφαλές και υγειές περιβάλλον με καθαρό αέρα ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε στην επίλυση παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων.

4. Ακούγεται κοινότυπο, αλλά με δεομένη την ταχύτητα που κινείται η τεχνολογία αλλά και οι προκλήσεις στον κλάδο σας, μπορείτε να κάνετε μία εκτίμηση αναφορικά με το πώς βλέπετε την εξέλιξή του έως το τέλος της δεκαετίας;

Η κλιματική κρίση σε συνδυασμό με την ενεργειακή έχει επιφέρει μια σημαντική στροφή στον τρόπο που αντιμετωπίζει ο καταναλωτής το σύνολο της ζωής του. Κάθε κίνηση, κάθε αγορά, κάθε επιλογή περιλαμβάνει το κριτήριο της ενεργειακής απόδοσης και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αυτής. Η αγορά κλιματισμού είναι από τις πρώτες που κλήθηκε να ακολουθήσει αυτή την τάση, ενώ η Daikin ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και πολλά χρόνια. Η έρευνα της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα έχει γνώμονα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος όσο και της μεγαλύτερης δυνατής απόδοσης με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας. Οι λύσεις που προσφέρουμε γίνονται ολοένα και πιο φιλικές προς το περιβάλλον, τόσο σε επίπεδο τελικού προϊόντος όσο και στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας. Το 2030 πρέπει να μας βρει με όσο το δυνατόν περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα τα νέα δεδομένα φαίνεται ότι οδηγούν σε μια ολιστική προσέγγιση η οποία διαμορφώνει πλέον νέα τάση. Στο άμεσο μέλλον θα κάνουμε λόγο για πώληση συνθηκών άνεσης (comfort), που μεταφράζεται σε προσφορά συνολικής εμπειρίας άνεσης και όχι μεμονωμένων προϊόντων. Σε αυτό το ίδιο πλαίσιο εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό η προσφορά υπηρεσιών μέσων leasing ή μίσθωσης. Ο κόσμος απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την έννοια της ιδιοκτησίας των αγαθών και φαίνεται ότι αναζητά την άνεσή του, η οποία δεν συνεπάγεται απαραίτητα και την αγορά προϊόντων, αλλά υπηρεσιών που περικλείουν προϊόντα και διαμορφώνουν εμπειρίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα