Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου
Από την έκθεση "Βιβλία της Μικρασίας" Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Γεωργία Σαγρή – Οικονομία: Έκθεση στην γκαλερί The Breeder

Η περφόρμανς βρίσκεται στο επίκεντρο της πρακτικής της Γεωργίας Σαγρή. Στην καλλιτεχνική της πορεία, η Σαγρή έχει αναπτύξει μια πρακτική φροντίδας που ονομάζει ΙΑΣΗ, η οποία συνδέεται εννοιολογικά με τον ορισμό της ελληνικής λέξης ίαση, ως επούλωση. Η ΙΑΣΗ γεννήθηκε από την ανάγκη της καλλιτέχνιδας να προετοιμαστεί και να αναρρώσει από απαιτητικά της έργα περφόρμανς. Η ΙΑΣΗ έκτοτε έχει εξελιχθεί σε συνεχή έρευνα σχετικά με τις καταστάσεις του σώματος, τις οποίες η Σαγρή αποκαλεί “παθολογίες της επιτέλεσης”.

Georgia Sagri, Breathing Scores, 2017, work in progress 2022, photo of the artist thebreedersystem.com

Για την ατομική της έκθεση στην Breeder η ΙΑΣΗ, ως πρακτική επούλωσης εφαρμόζεται στα ίδια τα έργα. Στην Οικονομία η Σαγρή εστιάζει την προσοχή της στην αναδιοργάνωση πρακτικών, υλικών και αντικειμένων που έχουν παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν. Τα έργα και οι πρακτικές που παρουσιάζονται μοιράζονται κοινές ιδιότητες: τα περισσότερα υπέστησαν φθορά και βρέθηκαν εκτός του συστήματος κυκλοφορίας και διακίνησης έργων τέχνης, φτάνοντας σχεδόν μια κατάσταση εξαφάνισης. Ορισμένα φθάρθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκθέσεων, άλλα με την χρήση τους σε έργα περφόρμανς ή την έκθεσή τους στο δημόσιο χώρο και κάποια από αυτά καταστράφηκαν λόγω κακής διαχείρισης κατά την απεγκατάσταση και τη μεταφορά τους.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και τρεις περφόρμανς, που επίσης βρίσκονται σε καθεστώς μη ορατότητας, σε αυτήν την περίπτωση γιατί δεν καταγράφηκαν ποτέ. Μέρος της δικής τους αποκατάστασης είναι η αναζήτηση μαρτυριών και αποσπασμάτων καταγραφής, με βάση τα οποία η καλλιτέχνιδα ανασυνθέτει τις περφόρμανς μνημονικά και τις επιτελεί εκ νέου.

Info: Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, 19:00 – 22:00, Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη με Παρασκευή: 11:00-19:00 | Σάββατο 11:00-17:00, Γκαλερί The Breeder, Ιάσονος 45, Aθήνα. Πληροφορίες / Κρατήσεις: 210 3317527.

“Janus bifrons” στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Φάνης Κοττάς, Υπάρξεις, Μικτή τεχνική Έκθεση στο Ελληνογαλλικό Ινστιτούτο

Ο ιστορικός χώρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου υποδέχεται την πρώτη έκθεση του νέου έτους 2023. Στην ομαδική εικαστική έκθεση JANUS BIFRONS 32 σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί δημιουργούν, σχολιάζουν και εύχονται από καρδιάς για τη νέα χρονιά. Ο Ιανός (λατινικά: Ianus) είναι ένας από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων.

Ήταν ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων, ενώ είχε δύο πρόσωπα, ένα “κακό”, αγέλαστο και ένα “καλό”, χαρούμενο. Επίσης, η πρώτη ημέρα του έτους, η έναρξη της νέας χρονιάς και ο Ιανουάριος ήταν αφιερωμένος σε αυτή τη θεότητα, υποδεικνύοντας παράλληλα και τη σημασία της για τον ημερολογιακό λατρευτικό κύκλο των Ρωμαίων.

Τα δυο του πρόσωπα συμβόλιζαν την αρχή και το τέλος, τη νιότη και το γήρας, την είσοδο και την έξοδο. Γι’ αυτό, άλλωστε, και αφιέρωσαν στον Ιανό τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα του νέου έτους, που κοιτάζει πίσω προς τον προηγούμενο χρόνο και μπροστά προς τον επόμενο.

Διάρκεια έκθεσης: 9 – 21 Ιανουαρίου 2023, Πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, Κολωνάκι, Αθήνα. Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

H Γεννάδειος Βιβλιοθήκη παρουσιάζει την έκθεση “Βιβλία της Μικρασίας”

Η έκθεση παρουσιάζει τη σπουδαία συλλογή μικρασιατικών εκδόσεων, χειρογράφων και τεκμηρίων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης από το 1764 έως το 1922, εστιάζοντας στη γεωγραφική διασπορά των ελληνικών τυπογραφείων με επίκεντρο τη Σμύρνη (η “Σμυρναϊκή Βιβλιογραφία” καταγράφει πάνω από 2.000 εκδόσεις), καθώς επίσης τις Κυδωνιές και την Τραπεζούντα. Tο βιβλίο, σαν πολιτισμικό αγαθό, συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την πολιτική και θρησκευτική δραστηριότητα των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας.

Η έκθεση ξεδιπλώνεται μέσα στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, με αφετηρία την παρουσίαση του χώρου και των ανθρώπων της πολυπολιτισμικής Μικράς Ασίας, μέσα από χάρτες, ιστορικά και γεωγραφικά βιβλία του 19ου αιώνα, σπανιότατες καραμανλίδικες και φραγκοχιώτικες εκδόσεις, καθώς και λεξικά.

H έκθεση "Βιβλία της Μικρασίας" Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Εκδόσεις από τη Σχολή των Κυδωνιών, κανονισμοί των σχολών της Σμύρνης, αλφαβητάρια και σχολικά εγχειρίδια τεκμηριώνουν τις πολλαπλές εκπαιδευτικές δράσεις. Λειτουργικά και θεολογικά βιβλία με κορυφαία την Ακολουθία του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Συμεών, το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στη Σμύρνη το 1764, μαρτυρούν την έντονη θρησκευτική δραστηριότητα των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας.

Μια ευρεία γκάμα μυθιστορημάτων ή θεατρικών έργων σηματοδοτούν ένα έντονο λογοτεχνικό ενδιαφέρον. Ξεχωρίζουν ο Νέος Ερωτόκριτος του Διονυσίου Φωτεινού, έργα του Φαναριώτη Παναγιώτη Σούτσου και ανθολογίες ποιημάτων. Από τα γαλλικά μεταφράζονται έργα του Μολιέρου, του Μοντεσκιέ, του Βολταίρου και του Λαμαρτίνου, ενώ από τα ρωσικά ο Ντοστογιέφσκι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι καραμανλίδικες λογοτεχνικές εκδόσεις, όπως η μετάφραση του έργου Κόμης Μοντεχρήστος του Αλέξανδρου Δουμά.

H έκθεση "Βιβλία της Μικρασίας" Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Το πλούσιο υλικό που αφορά στην εκπαίδευση, ηθικοπλαστική και μη, των γυναικών, με πρώτο χρονολογικά τη μετάφραση από τη λόγια Ευανθία Καΐρη, του γαλλικού έργου του Bouilly Συμβουλαί προς την θυγατέρα μου, αλλά και ο περιοδικός τύπος της εποχής, που δείχνει την εξέλιξη της θέσης της γυναίκας και την πορεία προς τη νεωτερικότητα, αποτελούν μια ξεχωριστή ενότητα στην έκθεση.

Μοναδικά ιστορικά τεκμήρια της εποχής που αποκτήθηκαν πρόσφατα συμπληρώνουν το πανόραμα της εποχής: το χειρόγραφο σημειωματάριο ενός δάσκαλου που μαθήτευσε στη Σχολή των Κυδωνιών, το λεύκωμα ενός Σμυρνιού εφήβου, το ημερολόγιο ενός στρατιώτη της Μικρασιατικής Εκστρατείας και ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από την Καταστροφή της Σμύρνης του σκηνοθέτη Ελία Καζάν.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Ειρήνη Σολομωνίδη, Επικεφαλής Βιβλιοθηκάριος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Επιμέλεια: Ειρήνη Σολομωνίδη. Διάρκεια έκθεσης: 14.12.2022 – 28.02.2023. Χώρος: Κεντρικό Αναγνωστήριο Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Σουηδίας 61, Αθήνα). Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 9:00 – 16:30. Πέμπτη: 9:00 – 19:30. Σάββατο: 9:00 – 13:30.

“Ηχος, κάμερα, κλακέτα: η ζωή μου χωρίς μοντάζ”

Στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών θα λάβει χώρα η παρουσίαση του βιβλίου “Ηχος, κάμερα, κλακέτα: η ζωή μου χωρίς μοντάζ” του Δημήτρη Μακρή. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μακρής, επί χρόνια μεταξύ των σκηνοθετών της ιστορικής εκπομπής “Καροζέλλο”, μοιράζεται με το κοινό την ιστορία μιας ζωής αφιερωμένης στην επιθυμία να αφηγηθεί την πραγματικότητα μέσα από την κάμερα.

“Δεν είμαι συγγραφέας, δεν είμαι αφηγηματογράφος, όχι, αυτό που μπορώ να πω το κάνω με την κινούμενη εικόνα… Είμαι απλώς ένας κινηματογραφικός σκηνοθέτης, τίποτα περισσότερο. Γιατί έγραψα το βιβλίο; Αιτία στάθηκε η πανδημία του Covid19, αποκλεισμένος από την ασθένεια και με ασαφή χρόνο διάρκειας δεν ήξερα τι να κάνω. Το τόλμησα. Αυτό το τόλμημα και την αιτία θα την δείτε στο 1η ταινία της παρουσίασης, στη μικρού μήκους “Αχνες από το Making of της Απολογίας”. Στη συνέχεια αντλώ από τη μεγάλη σκηνοθετική μου δουλειά στην εκπομπή της RAI, το αξεπέραστο σε ακροαματικότητα “Carosello”, όπως θα δείτε στη 2η ταινία μικρού μήκους “Carosello: ένα ιταλικό φαινόμενο”. Στην 3η οπτική παρουσίαση θα δείτε την κινηματογραφική μου προσπάθεια να πω, να αναδείξω, ίσως και να στιγματίσω ορισμένες συμπεριφορές, συνήθειες, ανθρώπινες πολιτικές”.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της μιας οπτικής παρουσίασης και της επόμενης, με τη συμμετοχή της καθηγήτριας Gilda Tentorio του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και της καθηγήτριας Ιωάννας Αθανασάτου, ιστορικού και θεωρητικού του κινηματογράφου.

Info: 12 Ιανουαρίου 2023, 6.30 μ.μ. – Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Παρουσίαση στα Ιταλικά και Ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Χάντρες από χαρτί για συνθέσεις κοσμημάτων

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης, για ενήλικες, με τίτλο “Χάντρες από χαρτί για συνθέσεις κοσμημάτων”, με την εικαστικό Αριάδνη Μαργαρίτη, στο κτήριο του ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.

Οι συμμετέχοντες, με βασικό υλικό το χαρτί και τον χαρτοπολτό και με απλές τεχνικές, θα κατασκευάσουν χάντρες και στη συνέχεια θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μοναδικά κοσμήματα. Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε δύο συναντήσεις, την Τρίτη 10 και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023 (ώρες 11:00- 13:00).

Info: Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση [email protected], γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι 20 πρώτοι θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα