Κατώτατος μισθός: Προσπάθεια για “πολιτικό” ανάχωμα από την κυβέρνηση – Το ύψος, τα πυρά και οι ενστάσεις

Κατώτατος μισθός: Προσπάθεια για “πολιτικό” ανάχωμα από την κυβέρνηση – Το ύψος, τα πυρά και οι ενστάσεις
Χρήματα από το ATM ISTOCK

Η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί και μια άσκηση ισορροπίας, καθώς από τη μια θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα για απόδοση μερίσματος ανάπτυξης σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας, αλλά κι από την άλλη θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το περιθώριο αντοχών πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας η σχετική ρύθμιση για την επίσπευση των διαδικασιών για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, το νέο ύψος του οποίου αναμένεται να ισχύσει από την 1η Απριλίου. Είναι, άλλωστε, μια βασική δράση της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας αλλά και τους κινδύνους φτωχοποίησης πολλών πολιτιών ειδικά νέων. Βέβαια αποτελεί και μια άσκηση ισορροπίας, καθώς από τη μια θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα για απόδοση μερίσματος ανάπτυξης σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας, αλλά κι από την άλλη θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το περιθώριο αντοχών πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και το ότι η παραγωγικότητα παραμένει στα χαμηλά.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνάντησής του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου χθες με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ, αναφέρθηκε στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, κάνοντας λόγο για μία νέα σημαντική αύξηση που ωστόσο θα κρατά τις σχετικές ισορροπίες. Όπως είπε, “από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα σημαντική – δεν είμαστε ακόμη σε θέση να την προσδιορίσουμε αλλά θα είναι μια σημαντική – αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορούμε να θωρακίσουμε και τους εργαζόμενους μισθωτούς, που βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο απέναντι στις επιπτώσεις του εισαγόμενου πληθωρισμού. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω, καθώς το 2023 είναι προεκλογική χρονιά, ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει στις σειρήνες του λαϊκισμού και να ξεφύγει από το πλαίσιο του ψηφισμένου προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023, αναγκαία και ικανή, πιστεύω, συνθήκη, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. Επειδή πολλά θα ακουστούν στην προεκλογική περίοδο, εμείς θα εξακολουθούμε να πορευόμαστε με τη σύνεση και τη σοβαρότητα που οι καιροί απαιτούν. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι έχουμε τη δυνατότητα από την υπεραπόδοση της οικονομίας να επιστρέφουμε ένα δίκαιο μέρισμα ανάπτυξης προς τις κοινωνικές ομάδες που έχουν εξάλλου την μεγαλύτερη ανάγκη, και σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να κινούμαστε μέχρι την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.”

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ

Να αποδημήσει τη ρητορική της κυβέρνησης αλλά και τις διαρροές που “φωτογραφίζουν” ακόμη και μια αύξηση κοντά στα 800 ευρώ (780 μικτά) επιχειρεί παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ, που ειδικά σε ένα σημαντικό κομμάτι των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό έχει σημαντικό πολιτικό προβάδισμα.

Μάλιστα ένα νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό ανέβασε χθες στον λογαριασμό του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας. Πηγές, δε, από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι “οι ‘πολλές και καλές δουλειές’ που υποσχέθηκε στους νέους και τις νέες της Ελλάδας ο Κ. Μητσοτάκης το 2019 τελικά αφορούσαν μόνο τον στρατό των γαλάζιων μετακλητών, των γαλάζιων golden boys και τις στρατιές των ‘Πάτσηδων’ του μητρώου στελεχών της ΝΔ που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα μέσα από το ανεξέλεγκτο πάρτι των απευθείας αναθέσεων και πλουτίζουν εις βάρος του ιδρώτα της κοινωνικής πλειοψηφίας.Mute

Κάθε μέρα αποκαλύπτονται νέα πρόσωπα και προκαλούν ίλιγγο τα δισεκατομμύρια που έχουν καταλήξει με παράνομους τρόπους σε γαλάζιες τσέπες, την ώρα που η κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει ούτε το μισό μήνα”. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι : “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπασε κάθε ρεκόρ σε προσλήψεις γαλάζιων παιδιών διορίζοντας κάθε δύο μέρες τρεις μετακλητούς, όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Και μάλιστα με αυξημένο μισθό κατά 70% σε σχέση με το 2019 και βασικό προσόν το απολυτήριο Λυκείου, ενώ το 2019 για το 90% των υπαλλήλων χρειαζόταν πτυχίο Πανεπιστημίου. Καθεστώς αναξιοκρατίας και κατασπατάλησης πόρων που επιτείνουν το αίσθημα αδικίας στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στις νεότερες ηλικίες με βασική επίπτωση πολλοί από αυτούς να αναζητούν το μέλλον τους εκτός Ελλάδας”.

Σύμφωνα με τις πηγές από την Κουμουνδούρου, η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από υψηλό και διάχυτο βαθμό επισφάλειας -συνθήκη που γίνεται ασφυκτική μετά και την ευρείας κλίμακας απορρύθμιση των εργασιακών με τους νόμους Μητσοτάκη – Χατζηδάκη- ενώ η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ευρωζώνη. Επίσης, σημειώνουν, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των εργαζόμενων φτωχών στη χώρα μας, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες τους. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση αυτή επιτείνει και τα αισθήματα απογοήτευσης/μη ικανοποίησης από την εργασία, καθώς το ζήτημα της επιβίωσης διαπλέκεται με αυτό της αναγνώρισης.

Όπως αναφέρεται, η ανάγκη της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των νέων επιστημόνων, την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία και την αποτροπή νέου κύματος brain drain αποτελεί βασική προγραμματική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Κάτι που επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε δημόσιες παρεμβάσεις του, τόσο και κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, όσο και σε θεματικά συνέδρια του τελευταίου διαστήματος. Σύμφωνα με τις προγραμματικές επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οι τρόποι για να επιτευχθούν τα παραπάνω είναι:

  • Η επένδυση στην έρευνα και στη γνώση.
  • Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με υψηλά καταρτισμένους νέους εργαζόμενους και καλές αμοιβές.

“Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο ώστε να ‘κουμπώσει’ επάνω του το ανθρώπινο δυναμικό που μένει αναξιοποίητο. Π.χ. σήμερα σχεδιάζουμε μία οικονομία με κεντρικό ζήτημα την πράσινη μετάβαση. Θα χρειαστούν επιστήμονες που να έχουν σπουδάσει σχετικό αντικείμενο και να συμβάλλουν. Παρομοίως και για την ψηφιακή μετάβαση” δηλώνει πολύ συχνά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρεται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και σημειώνεται ότι “στις σημερινές συνθήκες αιχμή του δόρατος είναι η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά πλέον εν μέσω πληθωριστικής κρίσης και η θέσπιση μηχανισμού ετησιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Επομένως για το τρέχον έτος με πληθωρισμό 10% ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 880 ευρώ. Βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα εργασιακά επιπλέον αποτελούν:

  1. Η κατάργηση νόμων Χατζηδάκη.
  2. Η επαναφορά ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών.
  3. Η επανίδρυση του ΣΕΠΕ. Και η σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Σε αυτή τη συνθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απευθύνεται στους νέους και τις νέες της χώρας με συγκεκριμένες, δίκαιες και κοστολογημένες προτάσεις – μέτρα. Για την αντιστροφή αυτής της εκρηκτικής κατάστασης, που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, απαιτείται πολιτική αλλαγή για την αποκατάσταση του αισθήματος της δικαιοσύνης παντού, σε όλους τους τομείς που θα δίνουν προοπτική και περιεχόμενο στη ζωή των νέων ανθρώπων” καταλήγουν οι πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νέες μορφές φτώχειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι νέες μορφές παίρνει η φτώχεια στην Ελλάδα καθώς πλέον όχι μόνο κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι κτλ, αλλά ακόμη και εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, έχοντας πλέον μισθούς Βουλγαρίας. ¨Έχουμε πλέον γίνει Βουλγαρία με το ⅓ των εργαζομενων στην Ελλάδα να έχει ίσο μισθό με τον κατώτατο μισθό Βουλγαρίας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Ψύχας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας παρουσιάζοντας,τον Οκτώβριο του 2022, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας, την τέταρτη Αναφορά του Δικτύου. Είναι ουσιαστικά μια καταγραφή που συντάσσει το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, όπου παραθέτει στατιστικά ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, τάσεις για τη φτώχεια, μέτρα που απαιτούνται για τη μείωσή της και εστιάζει, επίσης, στην καταγραφή και αξιοποίηση της εμπειρίας των οργανώσεων-μελών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων.

Ο κ. Ψύχας, σημείωσε, ότι οι “συνταγές” βάσει των οποίων η φτώχεια καταπολεμάται με την μείωση της ανεργίας πλέον δεν είναι αποτελεσματικές, “αδειάζοντας” ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει, όπως, σημείωσε, “γιατί έχουμε φτωχούς εργαζόμενους με μερική απασχόληση, αλλά και γιατί το 1/3 εργαζομένων είναι με μισθούς μεταξύ 360 -400 ευρώ το μήνα” τόνισε προσθέτοντας ότι “το ⅓ των εργαζομενων με μερική απασχόληση είναι “από χέρι” φτωχοί. Εχουμε εργαζόμενους φτωχούς” υπογράμμισε. “Παλαιότερα επειδή είχαμε πλήρη εργασία το ποσοστό ήταν μικροτερο. Τότε είχαμε 10% τώρα έχουμε 20 % των εργαζομένων με μερική απασχόληση φτωχούς και τώρα καθώς είμαστε στην εποχή του “part time”, βασιλεύει το χαμηλό εισόδημα στους εργαζομένους”.

Καμπανάκι κι ενστάσεις ΟΟΣΑ

Από την πλευρά του και ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, που δημοσίευσε την Τρίτη ανέφερε ότι ενώ η Ελλάδα μειώνει τα υψηλά ποσοστά φτώχειας, η οικονομία της εξακολουθεί να αφήνει πίσω της πάρα πολλές ομάδες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό “οι νέοι επιβαρύνονται από τις κληρονομιές των κρίσεων του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού δημόσιου χρέους, του αδύναμου ιδιωτικού τομέα, τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το μερίδιο στην εργασία των νέων υστερεί σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, παρά τα κέρδη από το τέλος της επιδημίας COVID”. Παράλληλα στην έκθεση αναφέρεται η υστέρηση που καταγράφεται στην εργασία των γυναικών. “Οι μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν την ισότητα των φύλων αλλά, στην πράξη, και παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών και είναι σχετικά λίγες οι γυναίκες κερδίζουν εισόδημα από την εργασία” σημειώνεται σχετικά.

Ωστόσο ο ΟΟΣΑ στις συστάσεις που κάνει στην έκθεσή του σημειώνει ότι η παραγωγικότητα της εργασίας δεν πρόκειται να βελτιωθεί εάν η κυβέρνηση επιλέξει να πραγματοποιήσει μεγάλες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, καθώς λείπει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός κοινωνικής πολιτικής, ενώ πρέπει να προωθηθούν οι κλαδικές συμβάσεις. Αναφέρει, δε, ότι και οι προηγούμενες αυξήσεις που έγιναν -και ήταν ύψους περίπου 10%- δεν βοήθησαν το πεδίο της παραγωγικότητας. Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι, σε σχέση με τον μέσο και με τον διάμεσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ο κατώτατος μισθός είναι σημαντικά υψηλός. Παρ’ όλ’ αυτά ο Οργανισμός παραδέχεται ότι οι κατώτατες αποδοχές στην Ελλάδα βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα αποτελεί κοινωνική στήριξη για τα πιο φτωχά νοικοκυριά και θα αποσυνδεθεί από τον κατώτατο μισθό. Επίσης, συστήνεται να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε να αυξηθούν οι κλαδικές συμβάσεις, καθώς τότε θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στο εισόδημα των εργαζομένων.

Χατζηδάκης: Πυρά στον Αλέξη Τσίπρα

“Είτε με τα βίντεο που βγάζει για τους νέους είτε χωρίς αυτά, ο κ. Τσίπρας παραμένει ίδιος! Προσκολλημένος στα ψέματα, στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και στις κούφιες υποσχέσεις! Αφού “στέγασε” στο προηγούμενό του βίντεο τους νέους με μεγάλα λόγια, τώρα τους βρίσκει και δουλειές, κουνώντας παράλληλα το δάχτυλο στην κυβέρνηση”, επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει:

“Κατηγορεί ο κ. Τσίπρας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έχει μειώσει την ανεργία στο 11,4% από 17,5%, που την παρέδωσε ο ίδιος.

Κατηγορεί ο κ. Τσίπρας μια κυβέρνηση που εισήγαγε μια σειρά από νέες άδειες για τους εργαζόμενους γονείς (πληρωμένη γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς, άδεια πατρότητας, επέκταση της άδειας μητρότητας και στον ιδιωτικό τομέα).

Κατηγορεί ο κ. Τσίπρας μια κυβέρνηση που θέσπισε και ξεκίνησε να εφαρμόζει την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία είναι η πιο ουσιαστική εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων.

Κατηγορεί ο κ. Τσίπρας μια κυβέρνηση που δεν έχει απλώς αυξήσει, αλλά πολλαπλασιάσει τους ρυθμούς των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σε σχέση με τη δική του περίοδο.

Προσέξτε όμως επίσης τι άλλο κάνει ο κ. Τσίπρας: Θέλοντας να υποτιμήσει ότι τα τελευταία τριάμισι χρόνια δημιουργήθηκαν 245 χιλιάδες πρόσθετες θέσεις εργασίας, υποστηρίζει ότι όλοι αυτοί οι άνεργοι που βρήκαν δουλειά -σε μεγάλο ποσοστό νέοι στην ηλικία- το κατάφεραν με μέσο και, μάλιστα, στον ιδιωτικό τομέα. Λέει, δηλαδή, σε όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους ότι η γνώση τους και η προσωπικότητά τους δεν έχουν καμιά αξία και ότι το μόνο που τους έσωσε ήταν ότι είχαν κάποιον “κολλητό”. Αν δεν είναι αυτό υποτίμηση της προσωπικότητάς τους, τότε τι είναι;

Αφήνουμε τον κ. Τσίπρα να συνεχίσει το έργο του: Αρκετά καλλιτεχνικό, αλλά παντελώς αδιάφορο για τους νέους”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα