Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχειρούν και μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχειρούν και μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ
Ουκρανοί στρατιώτες συμμετέχουν σε στρατιωτική άσκηση στην Αγγλία AP Photo/Kin Cheung, File

Διεθνή μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στις ΗΠΑ, έκαναν γνωστό πως μέλη των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού "αναπτύχθηκαν" στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023

Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, επικαλούμενα τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στις ΗΠΑ, ισχυρίζονται ότι μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων έχουν δράσει στην Ουκρανία, με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας να απαντά ότι οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι “ανακριβείς” και μπορεί να αποτελούν προσπάθεια για τη διασπορά “παραπληροφόρησης”.

Ωστόσο μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το δημόσιο δίκτυο BBC και η εφημερίδα TheGuardian, αναφέρουν πως κάποια από τα έγγραφα, που μοιάζουν αυθεντικά, υποδεικνύουν ότι έως και 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού είχαν “αναπτυχθεί” τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023 στην Ουκρανία, μαζί με δεκάδες συναδέλφους τους, άλλων δυτικών κρατών. Ήταν σχεδόν διπλάσια από τα μέλη του προσωπικού των αμερικανικών (14) και των γαλλικών (15) ειδικών δυνάμεων.

Τα έγγραφα, όπως επισημαίνει η TheGuardian, δεν ξεκαθαρίζουν ούτε πού ακριβώς ήταν ανεπτυγμένα τα μέλη των ειδικών δυνάμεων, ούτε τι ακριβώς έκαναν. Πάντως, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η Βρετανία συνεισέφερε στην εκπαίδευση ουκρανικού προσωπικού.

Όσον αφορά τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ενδέχεται να αναρτήθηκαν αρχικά σε εξυπηρετητή της πλατφόρμας Discord, που είναι δημοφιλής μεταξύ των θιασωτών βιντεοπαιχνιδιών, και να παρέμειναν εκεί χωρίς να τα προσέξει κανείς ώσπου άρχισαν να κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας αμηχανία σε αρκετές κυβερνήσεις στη Δύση, ιδίως σε αυτή των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς αν η Ουάσιγκτον αναμένει να κυκλοφορήσουν κι άλλα τέτοια έγγραφα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, παραδέχθηκε χθες, Τρίτη (11/4) πως “η αλήθεια και η τίμια απάντηση στην ερώτησή σας είναι: δεν ξέρουμε. Κι αν μας ανησυχεί αυτό; Εσείς τι λέτε;”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα