Κιβωτός του Κόσμου: Τι δήλωνε ο πάτερ Αντώνιος πριν τις καταγγελίες – “Τα παιδιά δεν μένουν ποτέ μόνα τους”

Κιβωτός του Κόσμου: Τι δήλωνε ο πάτερ Αντώνιος πριν τις καταγγελίες – “Τα παιδιά δεν μένουν ποτέ μόνα τους”
PAPADAKIS PRESS

Για "δικλείδες ασφαλείας των παιδιών" έκανε λόγο ο πάτερ Αντώνιος σε πρόσφατη συνέντευξή του, λίγες ημέρες πριν το "τσουνάμι" καταγγελιών για τις δομές της "Κιβωτού του Κόσμου".

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση για τις συνθήκες διαβίωσης στην “Κιβωτό του Κόσμου”, μετά τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Μερικές ημέρες πριν δημοσιευθούν οι καταγγελίες, με πρώτη αυτή που έγινε στον “Συνήγορο του Πολίτη” από ένα αγόρι 18 ετών σήμερα και πρώην τρόφιμο της δομής που κάνει λόγο για κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση από ένα συγκεκριμένο άτομο της δομής, ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, εμπνευστής και δημιουργός της οργάνωσης, παραχώρησε συνέντευξη στην οποία τόνιζε την ασφάλεια που επικρατεί στις δομές.

Ειδικότερα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Mega, μίλησε για τις δικλείδες που υπάρχουν για την ασφάλεια των ανηλίκων που φιλοξενούνται στη δομή.

Σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου για τις κακοποιήσεις στην Ελλάδα και την ανησυχία της ευθύνης για την ασφάλεια των παιδιών, ο πάτερ Αντώνιος δήλωσε τα εξής: “Είναι ένα άγχος, αλλά έχουμε πολλές δικλίδες για την ασφάλεια των παιδιών. Τα παιδιά δεν μένουν ποτέ μόνα τους. Υπάρχουν οι παιδαγωγοί, πίσω τους υπάρχει ο υπεύθυνος των παιδαγωγών κοκ.

Επίσης υπάρχουν κάμερες παντού και είμαστε παρόντες με τους κατάλληλους ανθρώπους που εμείς επιλέγουμε. Πρόκειται για τους διευθυντές των σπιτιών. Ξέρουμε την ζωή τους, είναι πολλά χρόνια μαζί μας, είναι οικογενειάρχες. Είναι πολύ δύσκολο κομμάτι η επιλογή των κατάλληλων προσώπων. Δεν προσλαμβάνουμε κάποιον μόνο με τη συνέντευξη. Θα πρέπει να εκπαιδευτεί, να μάθει πως λειτουργούμε. Έχουμε έναν κώδικα”.

Θέλοντας να τοποθετηθεί για τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, νωρίτερα ο πάτερ Αντώνιος δήλωσε άγνοια, τονίζοντας ότι έμαθε για αυτές μέσω δημοσιευμάτων.

“Δεν ξέρουμε το όνομά του, το επώνυμό του” είπε για το εν λόγω ανήλικο παιδί. Ωστόσο σε άλλο σημείο της συζήτησης είπε ότι “πάει” το μυαλό του σε ποιο παιδί μπορεί να έκανε την καταγγελία για κακοποίηση. Στις δηλώσεις του δήλωσε θλιμμένος “γιατί εμείς έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας, 25 χρόνια, στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο”, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους χαρακτήρες των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

“Εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά, τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά, από παραβατικές οικογένειες, παιδιά μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, παιδιά που δεν ήξεραν από όρια, παιδιά θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό της, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς, ότι πήραμε τη θέση αυτή. Δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι οι γονείς τους”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα