Αννέτα Καββαδία: Ούτε αποχή ούτε χαλαρή ψήφος

Αννέτα Καββαδία: Ούτε αποχή ούτε χαλαρή ψήφος
https://www.facebook.com/anneta.kavadia

Η υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο βόρειο τομέα Αννέτα Καββαδία γράφει στο NEWS 24/7 για το διακύβευμα των εκλογών και την τεράστια σημασία της συμμετοχής.

Οι ίδιοι οι δημοσκόποι – οι σοβαροί, τουλάχιστον – λένε ότι με 15% αδιευκρίνιστη ψήφο, δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι αν αυτό το 15% – στους νέους είναι πολύ μεγαλύτερο – πάει μέχρι την κάλπη να ψηφίσει, το καθεστώς Μητσοτάκη έχει τελειώσει.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το δημοσίευμα του Euractiv, μιας από τις σοβαρότερες και εγκυρότερες ευρωπαϊκές ενημερωτικές ιστοσελίδες, το οποίο, κάνοντας τη δική του έρευνα σε μια σειρά από αξιόπιστες μετρήσεις με κάλπη, μιλά για μια εξαιρετικά αμφίρροπη εκλογική μάχη, με διαφορές που κυμαίνονται γύρω στις 30.000 ψήφους.

Αυτό το ξέρουν καλά στο εκλογικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και γι’ αυτό – παρά τα όσα λένε – σιγοντάρουν το αφήγημα της χαλαρής ψήφου «στην πρώτη κάλπη», εντυπώνοντας στο μυαλό του μέσου ψηφοφόρου, ιδίως του αναποφάσιστου ή εκείνου που φλερτάρει με την αποχή, ότι θα υπάρξει και δεύτερη.

Και αφού θα υπάρξει δεύτερη, η οποία μάλιστα θα είναι η κρίσιμη – κάτι που σημαίνει ότι η πρώτη είναι κάτι σαν πρόβα – ο εν λόγω αναποφάσιστος ψηφοφόρος μπορεί κάλλιστα είτε να μην πάει να ψηφίσει καθόλου ή να ρίξει ψήφο «διαμαρτυρίας στο πολιτικό σύστημα», γενικώς και αορίστως. Και τα δύο βολεύουν μια χαρά τη στρατηγική επιβίωσης του καθεστώτος.

Ποιος μπορεί ωστόσο να προδικάσει με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει «δεύτερη κάλπη»;

Ως εδώ!

Το μόνο για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά, είναι για το μείζον διακύβευμα αυτών των εκλογών. Που δεν είναι άλλο από το να μπει επιτέλους ένας φραγμός στην ηθική, πολιτική, αισθητική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κατάπτωση της χώρας.

Κάτι που για να συμβεί, πρέπει να ηττηθεί η ΝΔ. Και για να ηττηθεί η ΝΔ θα πρέπει αφενός να εισπράξει την τιμωρητική ψήφο των ψηφοφόρων, αφετέρου οι ίδιοι αυτοί ψηφοφόροι να επιλέξουν κόμματα και υποψήφιους/υποψήφιες με σαφές και ξεκάθαρο αριστερό, δημοκρατικό, προοδευτικό πρόσημο που, ρεαλιστικά, μπορούν την επόμενη μέρα να γίνουν μέρος μιας εναλλακτικής, δημοκρατικής κυβερνητικής λύσης. Λύση που, πρακτικά μιλώντας, προϋποθέτει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αν μαζικά πάνε να ψηφίσουν, υπέρ μιας μεγάλης πολιτικής ανατροπής με βασικό και αναγκαίο παράγοντα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσοι έχουν βιώσει τι σημαίνει για τη ζωή τους η συνέχιση της διακυβέρνησης της ΝΔ, τότε η χώρα θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο.

Και δεν είναι λίγοι, είναι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Είναι όσες και όσοι ξέρουν από προσωπική, τραγική ενίοτε, εμπειρία τι σημαίνει η κατάρρευση του ΕΣΥ. Όσες και όσοι έχουν θιχτεί – οι ίδιοι ή τα παιδιά τους – από τη διάλυση της δημόσιας παιδείας και από την υποβάθμιση των πανεπιστημίων.

Είναι τα νέα παιδιά που μπήκαν – όσα και αν μπήκαν – στην εργασιακή αρένα από το ’19 ως σήμερα ή ετοιμάζονται να μπουν, σε συνθήκες εργασιακής αυθαιρεσίας, φορτωμένα ήδη με ένα σωρό άγχη και χωρίς ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές. Όσες και όσοι είδαν τη ζωή τους να φτωχαίνει κι άλλο, ακούγοντας συγχρόνως «πόσο καλά πάνε οι επενδύσεις». Όσες και όσοι ζουν μέσα στο άγχος της επιβίωσης και στο φόβο μη χάσουν το σπίτι τους.

Είναι στο χέρι μας

Υπάρχει ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που είδε τα συμφέροντά του να εξυπηρετούνται μια χαρά με κυβέρνηση ΝΔ. Αλλά και κάποιοι άλλοι που, παρά το ταξικό και κοινωνικό τους υπόβαθρο, επιμένουν απλώς να τη στηρίζουν. Όλοι αυτοί θα πάνε μαζικά να ψηφίσουν στις 21 Μάϊου, και μάλιστα πρωί πρωί.

Από την άλλη, εκείνοι που υφίστανται τις συνέπειες, και θα τις υποστούν ακόμα χειρότερα αν υπάρξει δεύτερη θητεία ΝΔ, είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Άλλοι λόγω παραίτησης και απογοήτευσης, άλλοι γιατί «όλοι ίδιοι είναι», άλλοι γιατί απλά θα λιώνουν όρθιοι δουλεύοντας σεζόν.

Και παρότι δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση για αυτό το πρόβλημα, εντούτοις το μόνο που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, είναι να μειωθεί όσο περισσότερο γίνεται η αποχή. Αυτό που πρέπει να καταπολεμήσουμε είναι η απάθεια και η παραίτηση της κοινωνίας, ιδίως των νέων ανθρώπων. Δεν είναι εύκολο. Μετά από χρόνια συνεχούς κατάπτωσης από τη μία κρίση στην άλλη, μέχρις ότου να γίνει η κρίση «κανονικότητα», είναι και κάπου λογικό να υπάρχει απογοήτευση.

Μόνο που αυτό που ζούμε δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, δεν έγινε έτσι απλά. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που στην αρχή επιβλήθηκαν στη χώρα και έπειτα έγιναν κτήμα και ευκαιρία για ένα κομμάτι της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, που είδε την καταστροφή της χώρας το 2010 σαν ευλογία.

Και δεν είναι διόλου εύκολο να μιλήσεις σε κάποιον για ελπίδα και ανατροπές, όταν ζει σε μια πραγματικότητα όπου το ένα τρίτο των νέων δεν έχει καν εργασία (το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη), ένα τρίτο δουλεύει σε δουλειές του ποδαριού παλεύοντας για την επιβίωση και χωρίς καμία ορατή προοπτική κοινωνικής κινητικότητας μέχρι να πιάσει τα σαράντα και βάλε – και αν τα καταφέρει ακόμα και τότε – και ένα τρίτο κάπως τα βολεύει, αλλά με την ψυχή στο στόμα και με το μόνιμο άγχος μην τα χάσει όλα.

Δεν είναι εύκολο να τους προσεγγίσουμε αλλά έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε. Να μιλήσουμε, να εμπνεύσουμε, να πείσουμε. Να δώσουμε όραμα και προοπτική. Γιατί από αυτούς του νέους ανθρώπους εξαρτώνται πολλά. Η αλήθεια είναι ότι πέφτει στους ώμους τους ένα βάρος ακόμα.

Όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό για το δικό τους μέλλον, και για το όποιο μέλλον θα έχει αυτή η χώρα, να το επωμιστούν. Και να αποδείξουν, πηγαίνοντας στην κάλπη, πως ο καιρός που άλλοι αποφάσιζαν γι΄αυτούς χωρίς αυτούς, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

H Αννέτα Καββαδία είναι δημοσιογράφος, υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β1, Βόρειου Τομέα Αθηνών

Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις, για την εκλογική αναμέτρηση

Πού Ψηφίζω: Μάθε που ψηφίζεις, βρες το εκλογικό σου διαμέρισμα

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Αναλυτικά τα αποτελέσματα με χάρτη επικράτειας και περιφερειών για τις εθνικές εκλογές 2023

Pollitics – Όλες οι δημοσκοπήσεις σε μία σελίδα με αναλυτικά γραφήματα

Live Εκπομπή εκλογών 2023: Δες τις εκλογές αλλιώς

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα