Μητσοτάκης: “Τι πετύχαμε στην Υγεία στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης”

Μητσοτάκης: “Τι πετύχαμε στην Υγεία στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης”
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης με θέμα «Καλύτερη Δημόσια Υγεία για όλους» ΕΡΤ

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ρίξει τα θεμέλια για μια καλύτερη δημόσια υγεία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δήλωσε ότι "την επόμενη τετραετία θα κάνουμε πράξη το όραμά μας για το νέο ΕΣΥ".

Απαντήσεις στους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας υγείας θέλησε να δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκδήλωσης με θέμα «Καλύτερη Δημόσια Υγεία για όλους», η οποία έγινε στο Ωδείο Αθηνών.

Την εκδήλωση άνοιξε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι να πούμε ποια είναι η κατάσταση της υγείας αυτό το διάστημα τι κάναμε αυτά τα 4 χρόνια και τι θέλουμε να επιτύχουμε», ανέφερε.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Ζωή Σάκκου, παιδίατρος, ο Ανάργυρος Μαργιόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, η Παγώνα Λάγιου, παθολόγος, διευθύντρια του εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ελλάδος, η Αναστασία Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας–Εντατικής Θεραπείας, ο Γιάννης Τσιαφούτης, διευθυντής Καρδιολογικής της Β Καρδιολογικής στο «Μπενάκιο» Νοσοκομείο, η Κατερίνα Μανδραβέλη, νοσηλεύτρια στον «Ευαγγελισμό», η Έλενα Ροφαέλα, διοικήτρια του Νοσοκομείου της Ξάνθης, ο Απόσταλος Δάνκαλης, υπεύθυνος μοτοσυκλετών του ΕΚΑΒ και ο Νίκος Σμυρνής, καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Αττικόν».

«Η χώρα μας έχει επενδύσει σε ένα νοσοκομοκεντρικό σύστημα το οποίο είναι πολύ διογκωμένο και παρέχει μόνο θεραπεία. Ούτε πρόληψη, ούτε συνταγογράφηση, ούτε πρωτοβάθμια φροντίδα. Και ήρθε η πανδημία να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Από το 1983 η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει αυτά που ψήφισε για την πρωτοβάθμια και ήρθε και η πανδημία», είπε η κα. Αγαπηδάκη.

Οι στόχοι της ΝΔ για την υγεία την επόμενη τετραετία

«Το όραμά μας δεν περιλαμβάνει απλώς ένα πιο ποιοτικό σύστημα υγείας, αλλά ίσες ευκαιρίες για όλους. Η υγεία είναι βασικός πόρος για τη ζωή και έχει άμεση σχέση η πρόσβαση του πολίτη στην υγεία με τις κοινωνικές ανισότητες. Στοχεύουμε σε ένα υγειές ξεκίνημα στη ζωή, στην πρόσβαση, την πρόληψη, τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την ισότητα στην πρόσβαση», συμπλήρωσε η ίδια και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει τις λεπτομέρειες.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε τι κατάφερε να επιτύχει τα 4 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας, αλλά και ποιοι είναι οι στόχοι του κόμματός του για το μέλλον.

«Η πανδημία κατέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες και μας καθοδήγησε στο πώς μπορούμε να παρέμβουμε για να τις διορθώσουμε και θέλω να ευχαριστήσω όσους κάθισαν αυτήν την περίοδο στις ηλεκτρικές καρέκλες του υπουργείου Υγείας», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από το 2019 και ανέφερε ότι:

1. Οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία το 2019 ήταν 3,8 δισ. ευρώ και φέτος θα είναι 5,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 37% αύξηση.

2. Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ το 2019 ήταν 100.000, ενώ σήμερα 107.000 και αύξηση 10% στους μισθούς των γιατρών και ειδικά επιδόματα για εργαζομένους στις ΜΕΘ, για τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, για όσους μετακινούνται στα νησιά κ.λπ.

Όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός δεν μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα με τους γιατρούς στα νησιά, καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα κίνητρα.

3. Οι ΜΕΘ το 2019 ήταν κάτω από 600 και σήμερα έχουμε περίπου 1.300, μία από τις σημαντικές παρακαταθήκες που άφησε η πανδημία.

4. Και βέβαια, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι 5 εκατομμύρια πολίτες, αλλά έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε για να προσελκύσουμε γιατρούς, ειδικά στην Αττική.

5. Διαγωνισμοί προμηθειών φαρμάκων. Έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε σημαντικές δαπάνες σε σχέση με το παρελθόν, με διαπραγματεύσεις, έμφαση στα γενόσημα κ.λπ.

6. Το 2019 δεν είχαμε κανένα πρόγραμμα πρόληψης και είναι η μεγαλύτερη τομή που έχουμε κάνει για τη δημόσια υγεία με πιο εμβληματικό πρόγραμμα το «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού.

7. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει και προς τον τομέα της ψηφιακής υγείας με 90 εκατομμύρια άυλες συνταγές και περισσότερα από 40 εκατομμύρια άυλα παραπεμπτικά για εξετάσεις. Πάνω από 4,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία. Σήμερα, ενεργοποιούμε το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας, το εθνικό μητρώο εμβολιασμών, και έχουμε στήσει τα θεμέλια για τον ψηφιακό φάκελο του ασθενή, που πρέπει να υλοποιηθεί την επόμενη τετραετία.

8. Διαπεραιώσαμε πάνω από 22 εκατομμύρια εμβολιασμούς για την λοίμωξη Covid.

9. Τέθηκε σε λειτουργία η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα