ΥΔΩΡ 2.0: Πρεμιέρα με ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ στον διαγωνισμό για τον Ταυρωπό ποταμό

ΥΔΩΡ 2.0: Πρεμιέρα με ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ στον διαγωνισμό για τον Ταυρωπό ποταμό
Φωτο αρχείου istockphoto

Στο έργο, κόστους 159,65 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου άρδευσης στο οποίο ο ανάδοχος θα υλοποιήσει μελέτες, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία καθώς και την συντήρηση του.

Ξεκίνησαν με επιτυχία οι διαγωνισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα οκτώ έργα-ΣΔΙΤ μέσω του φιλόδοξου προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός που αφορά τα δίκτυα άρδευσης του Ταυρωπού.

Σε αυτή τη δημοπράτηση τελικά συμμετείχαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Το γεγονός ότι κατέβηκαν τρεις σημαντικές δυνάμεις του χώρου σήμανε και την επιτυχία της διαδικασίας. Οι φάκελοι των τριων συμμετεχόντων θα ανοίξουν στις 9 Δεκεμβρίου.

Το έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 159,65 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 128,75 εκατ. ευρώ). Στο έργο περιλαμβάνεται η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου άρδευσης Ταυρωπού στο οποίο ο ανάδοχος θα υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες, την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία καθώς και την συντήρηση του.

Τον διαγωνισμό προετοίμασε Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών μαζί με την EBRD. Η διάρκεια της συμβασης είναι για 25 έτη συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευαστικής περιόδου.

Με μια έκταση 115.000 στρεμμάτων, το Αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού,αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο).

Μικρή παράταση για το Φράγμα Μιναγιώτικο

Παράλληλα μετατέθηκε κατά δύο εβδομάδες και ο διαγωνισμός για το Φράγμα Μιναγιώτικο στη Μεσσηνία. Είναι το δεύτερο από τα οκτώ έργα που τρέχει μέσα από το ΥΔΩΡ 2.0 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός από τις 5 Δεκεμβρίου (σήμερα δηλαδή), μετατέθηκε για τις 19 Δεκεμβρίου. Το αντικείμενο αυτής της Σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση, φύλαξη, ασφάλιση και λειτουργία του Φράγματος Μιναγιώτικου εντός της γεωγραφικής αρμοδιότητας των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 145,08 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 117 εκατ. ευρώ). Και τα δύο έργα είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης και ως εκ τούτου τα όρια υλοποίησης είναι ιδιαίτερα αυστηρά, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα