Μητσοτάκης σε Bild: “Μη με συγκρίνετε με τον Τραμπ, δεν έχω πυκνά ξανθά μαλλιά”

Μητσοτάκης σε Bild: “Μη με συγκρίνετε με τον Τραμπ, δεν έχω πυκνά ξανθά μαλλιά”

Ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται το φράχτη στον Έβρο, στον οποίο αντιδρά η Γερμανία, και μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν αντιγράφει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ .

Το φράχτη στον Έβρο υπερασπίζεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του που προβλήθηκε στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».

Η Γερμανία για προφανείς λόγους διαφωνεί με την ιδέα ενός τείχους στα σύνορα της ΕΕ και η γερμανική εφημερίδα ρώτησε ευθέως τον κ.Μητσοτάκη εάν αντιγράφει τον πρώην πρόεδρο της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, που ήθελε να χτίσει ένα φράχτη στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

“Πρώτα απ’ όλα, δεν έχω πυκνά ξανθά μαλλιά, επομένως, πιστεύω ότι η σύγκριση δεν είναι πολύ εύστοχη”, σχολίασε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης αυστηρή αλλά δίκαιη και υπενθύμισε ότι “Έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας βρεθήκαμε ουσιαστικά αντιμέτωποι με μια οργανωμένη εισβολή παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος.”

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: “Δεν θα το αποκαλούσα τείχος, ένα προστατευτικό εμπόδιο, ένας φράχτης. Είναι ένα μέρος, όχι η μόνη λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά σίγουρα είναι μια συνιστώσα που μειώνει σημαντικά την παράνομη μετανάστευση.”

Υποστήριξε μάλιστα ότι: “Χάρη στο τείχος και στη συνολική μεταναστευτική μας πολιτική λιγότεροι παράτυποι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα, δηλαδή στην Ευρώπη. Αν κοιτάξετε τους απόλυτους αριθμούς, υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό που λέω. Το 2015, το 75% παράνομων εισόδων μεταναστών στην Ευρώπη έγιναν μέσω της Ελλάδας. Τώρα είναι λιγότερο από 10%.”

Στην επισήμανση της Bild ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε πρόσφατα τη χρηματοδότηση του τείχους, κατόπιν πρωτοβουλίας τεσσάρων πολιτικών δυνάμεων στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός δεν έσπευσε αυτή τη φορά να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υποστήριξε ότι “υπάρχει μια γενική σύγχυση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς το τι ακριβώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τεχνολογικά εργαλεία που πλαισιώνουν το τείχος, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το ίδιο το τείχος” και επανέλαβε:

“Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει η Ευρώπη, έχω πει δημοσίως ότι θα χτίσουμε τον δικό μας φράχτη, ακόμη και αν πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο.”

Στο ερώτημα εάν είναι δίκαιο να πληρώσει η Ελλάδα μόνη της για το φράχτη, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε: “Ασφαλώς δεν είναι δίκαιο. Αυτό ακριβώς υποστηρίζω. Είμαστε ένα κράτος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Δεχόμαστε σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις. Προσδοκούμε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.”

Δήλωσε επίσης: “Σε τελική ανάλυση, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τη μετανάστευση και χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των κρατών πρώτης γραμμής. Επομένως, είναι πολύ άδικο, από τη μία πλευρά, να ζητάμε από την Ελλάδα να αναλάβει το δύσκολο έργο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και στη συνέχεια να κατηγορούμε την Ελλάδα όταν κάνει τη δουλειά για λογαριασμό άλλων.”

Ο πρωθυπουργός μάλιστα σχολιάζοντας την αντίθεση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην κατασκευή φράχτη στον Έβρο, υποστήριξε ότι “υπάρχουν δευτερογενείς ροές προς τη Γερμανία, επειδή μπορεί να είναι κατά κάποιο τρόπο φυσικό οι εν δυνάμει δικαιούχοι ασύλου να επιδιώξουν τις πιο γενναιόδωρες παροχές”, αλλα εκτίμησε ότι: “Ο καγκελάριος Σολτς κατανοεί επίσης τις πιέσεις που δεχόμαστε ως κράτος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.”

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε όμως ότι ο φράχτης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα από μόνος του, αλλά χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική η οποία θα περιλαμβάνει τη διαχειριση των δευτερογενών ροών, ένα δίκαιο επιμερισμό των βαρών όσον αφορά τους πρόσφυγες, τις επιστροφές. “Αυτό είναι απολύτως κρίσιμο. Όσοι δεν δικαιούνται καθεστώς πρόσφυγα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους”, τόνισε.

Επανέλαβε μάλιστα την άποψη πως “Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο τείχος με μια μεγάλη πόρτα. Το μεγάλο τείχος είναι για να διασφαλιστεί η προστασία των συνόρων και η μεγάλη πόρτα είναι μια γενναιόδωρη πολιτική για την υποδοχή προσφύγων αλλά και τη νόμιμη είσοδο οικονομικών μεταναστών -διότι χρειαζόμαστε ανθρώπινο δυναμικό για να στηρίξουμε την οικονομική μας ανάπτυξη- στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.”

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα από που πηγάζουν οι θέσεις της Γερμανίας, όπου λόγω του τείχους του Βερολίνου η ιδέα ενός φράχτη που εμποδίζει τους ανθρώπους να φτάσουν στη Δύση προκαλεί αντιδράσεις.

“Αλλά αυτό δεν είναι ένα τείχος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα τείχος στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν θέλουμε λοιπόν να έχουμε μια ζώνη Σένγκεν με ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τον εσωτερικό μας χώρο”, υποστήριξε.

Επικαλέστηκε μάλιστα ότι τα χερσαία σύνορα της ΕΕ δεν είναι τόσο πολλά και ουσιαστικά είναι τα σύνορα της Ελλάδας και τη Βουλγαρίας με την Τουρκία.

Στο ερώτημα πως θα πείσει τον Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ο Μακρόν έχει ήδη πειστεί και επανέλαβε: “Εχω την υποχρέωση έναντι των πολιτών να προστατεύσω την επικράτειά μας και να διασφαλίσω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ επιστροφή σε μία κατάσταση όπου ο καθένας θα μπορούσε να εισέλθει χωρίς ίχνος σεβασμού στους κανόνες της χώρας μου. Αυτό είναι που λέω. Θα πιέσω την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα κατασκευάσουμε τον φράχτη με εθνικούς πόρους. Είναι ακριβό, αλλά είναι απολύτως εφικτό για μια χώρα όπως η Ελλάδα.”

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι ελληνικές αρχές δεν πραγματοποιούν επαναπροωθήσεις, αλλά αποτρέπουν παράνομες εισόδους στη θάλασσα. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο των κανονισμών της ΕΕ. Υποστήριξε μάλιστα ότι: “Οσο λιγότερους ανθρώπους έχουμε στη θάλασσα, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να έχουμε πνιγμούς στη θάλασσα.” Είπε επίσης ότι δεν έχει τεκμηριωθεί καμία καταγγελία ΜΚΟ ότι η ελληνική Ακτοφυλακή κάνει επαναπροωθήσεις, ακόμη και ότι παίρνει χρήματα και αντικείμενα από πρόσφυγες.

“Εάν σε κάποιον χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα, θα ήθελα οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στην Ελλάδα. Κι αν θέλουν να «χτίσουν» τη ζωή τους στην Ελλάδα, θα τους καλωσορίσουμε. Είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις ίδιες παροχές με τη Γερμανία; Όχι, δεν είμαστε τόσο εύπορη χώρα όσο η Γερμανία. Και δεν μπορώ να προσφέρω στους πρόσφυγες στην Ελλάδα περισσότερες παροχές από αυτές που προσφέρω στους Έλληνες πολίτες. Νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως κατανοητό από όλους”, ανέφερε επίσης ο κ.Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα