Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Παρασκευή 18/11

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Παρασκευή 18/11
"Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις" Vangelis Patsialos

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε με δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου.

Πέντε τρόποι να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου. Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Φεστιβάλ “Βραδιές αστυνομικής μυθοπλασίας 2022 (crimes n’ beer)”

Βραδιές αστυνομικής μυθοπλασίας 2022 αφίσα

Οι “Βραδιές αστυνομικής μυθοπλασίας 2022 (crimes n’ beer)” έρχονται στις 18, 19 και 20 Νοεμβρίου στον πολυχώρο του “Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων” – ΚΕΤ. Σε μια εποχή που η αστυνομική μυθοπλασία αναζητά εκ νέου το στίγμα της, ξεκινούν οι “Βραδιές αστυνομικής μυθοπλασίας 2022! (crimes n’ beer)”.

Η διοργάνωση φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν νέο πολιτιστικό θεσμό της πόλης, προσφέροντας κάθε φορά μια πρωτότυπη και “καλειδοσκοπική” θέαση αυτού του δημοφιλούς αφηγηματικού είδους σε όλες τις εκδοχές του (λογοτεχνία, κινηματογράφος, κόμικς, σειρές), στην Ελλάδα και στον κόσμο, στην ιστορική διαδρομή του, στις σημερινές τάσεις του, στη διαφαινόμενη εξέλιξή του τα επόμενα χρόνια.

Θα συμμετάσχουν συγγραφείς, κριτικοί λογοτεχνίας, δημοσιογράφοι, σεναριογράφοι, παραγωγοί τηλεοπτικών σειρών και μουσικοί παραγωγοί. Δείτε το πρόγραμμα.

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων- Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11364 Κυψέλη, Αθήνα

“Twilight Zone” στη Γκαλερί Σκουφά

Lena Schmidt - "Twilight Zone" Γκαλερί Σκουφά

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας Lena Schmidt, με τίτλο “Twilight Zone”. Εμπνευσμένη από τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, η Schmidt δημιουργεί έργα-ωδές στα καίρια ζητήματα περιορισμού των φυσικών πόρων και της βιωσιμότητας.

Πορτρέτα νυχτερινών δασών, κατεστραμμένων δρόμων και δικτύων ηλεκτροδότησης αντηχούν νοερά στα βάθη των μοναχικών πόλεων. Οι λαμπερές εφήμερες διαπεράσεις του λυκόφωτος σηματοδοτούν τα τελευταία στοιχεία ελπίδας στην σκοτεινή νωχελικότητα της πραγματικότητας.

Η Schmidt αποτυπώνει την στιγμή της ρήξης και της καθυπόταξης στις φυσικές δυνάμεις. Η κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες αποτελούν άραγε επιπτώσεις της ανθρώπινης δημιουργίας και ποια η ευθύνη μας απέναντι σε αυτές, είναι μερικά από τα ερωτήματα που η Lena Schmidt μας απευθύνει μέσω της τέχνης.

Info: Εγκαίνια Έκθεσης: 18 Νοεμβρίου 2022, 19:00-21:00. Έως 10 Δεκεμβρίου 2022. Σκουφά 4, Κολωνάκι.

“Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις”

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις Vangelis Patsialos

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων λειτουργίας του, το Goethe-Institut Athen επικεντρώνεται στο αναλογικό πολιτιστικό του αρχείο και παρουσιάζει την εγκατάσταση Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα. Σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης του αρχείου του, το Goethe-Institut Athen προσκάλεσε τους δύο νέους σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες να “κοιτάξουν” μες στα αρχεία του και τους ανέθεσε να αναπτύξουν ένα έργο, το οποίο, μέσα από ιστορικά τεκμήρια, χαρτογραφεί την πολιτιστική ζωή και ταυτόχρονα αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων 70 ετών στην Αθήνα, αλλά και πέρα από αυτήν.

Μέσα από την τοποειδική αυτή έκθεση το Ινστιτούτο στοχεύει να ρίξει φως στις πιθανές συνδέσεις του αρχείου, όπως και στις “διασταυρώσεις” του ίδιου του Goethe-Institut Athen, με την κοινωνία σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Φωτογραφίες, προγράμματα, προσκλήσεις, φυλλάδια, εκδόσεις, κατάλογοι από πολιτιστικές δράσεις που (συν)διοργάνωσε ή/και υποστήριξε το Ινστιτούτο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του στην Αθήνα, τροφοδοτούν και δομούν αποσπασματικά το αφήγημα των δύο καλλιτεχνών. Mέσα από κείμενα και επιλεγμένο αρχειακό υλικό από την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα του Goethe-Institut κατά τις τελευταίες επτά δεκαετίες στην πόλη, οι δυο εικαστικοί επιχειρούν “να διερευνήσουν τις σημασιολογικές δυνατότητες και τους αφηγηματικούς μετασχηματισμούς του πολιτιστικού αρχείου του οργανισμού”, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι, και στήνουν μια σειρά από αρχειακά επεισόδια.

Vangelis Patsialos

Η εγκατάσταση φιλοξενείται σε διαφορετικούς χώρους του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα το Ινστιτούτο, στην οδό Ομήρου 14–16. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen.

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου, Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις, Διάρκεια μέχρι Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023. Παρασκευή: 08:00–17:00.

Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία

Η έκθεση “Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία” παρουσιάζει 42 αρχέτυπες εκδόσεις ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς και 20 αριστοτελικές εκδόσεις του 15ου και 16ου αιώνα, από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Κεντρική θέση κατέχουν ιστορικές πρώτες εκδόσεις και χαρακτηριστικά παραδείγματα των τεχνικών και καλλιτεχνικών εξελίξεων της τυπογραφικής τέχνης των πρωτοπόρων τυπογράφων Άλδου Μανούτιου, Ζαχαρία Καλλιέργη, Λορέντζο ντι Αλόπα, Έρχαρτ Ράντολτ και των συνεργατών τους. Παράλληλα, τα βιβλία αυτά αναδεικνύονται ως ιστορικά και συλλεκτικά αντικείμενα χάρη στα στοιχεία που απέκτησαν στη μακρόχρονη ζωή τους μετά το τυπογραφείο, όπως οι πολυτελείς βιβλιοδεσίες και η χειρόγραφη διακόσμηση.

Διάρκεια έκθεσης: Εως 31 Μαρτίου 2023 Χώρος: Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς. Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-16.00. laskaridisfoundation.org.

Το πρότζεκτ “Εγκλεισμοί” ανοίγει κτίρια του Δρομοκαΐτειου που είχαν εγκαταληφθεί

ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ Εκθεση Εγκλεισμοί Δρομοκαΐτειο

Εγκαίνια έκανε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου η εικαστική έκθεση “Εγκλεισμοί” που πραγματοποιείται σε επιμέλεια Δημήτρη Τρίκα, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής “Δρομοκαΐτειο”.

Οι σαράντα οκτώ καλλιτέχνες του project συμμετέχουν με έργα που διαλέγονται, συγκρούονται και, σε κάθε περίπτωση, ανταποκρίνονται στο χώρο και στον νοηματικό άξονα της έκθεσης, έργα από όλο το φάσμα του οπτικού και όχι μόνον λεξιλογίου της σύγχρονης τέχνης: γλυπτά και εγκαταστάσεις, βίντεο, ηχητικές κατασκευές, ζωγραφική, φωτογραφία και επιτελεστικές δράσεις.

Σημείο εκκίνησης αλλά και αναφοράς για την ιδέα και την υλοποίηση του σχεδίου “Εγκλεισμοί” ήταν το πλούσιο και εξαιρετικής σημασίας ηχητικό αρχείο που προέκυψε από τις συνεντεύξεις και τις προφορικές μαρτυρίες που συνέλεξε η Μαρία Φαφαλιού από τρόφιμους/ασθενείς του Δρομοκαϊτείου, γιατρούς του νοσοκομείου, νοσηλευτικό προσωπικό, συγγενείς ασθενών και άλλους εμπλεκόμενους, στα πλαίσια ερευνητικής της εργασίας. Το αρχείο αυτό αποτέλεσε το υλικό για το βιβλίο της “Ιερά οδός 343. Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο”, (εκδόσεις Αλεξάνδρεια).

Έργο ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Εκθεση Εγκλεισμοί- Δρομοκαΐτειο

Μέσα από την έκθεση και το αρχείο αυτών των μαρτυριών, στόχος είναι η ανάδειξη της ιστορίας και της σημασίας του Ψ.Ν.Α. “Δρομοκαΐτειο” ως του πρώτου ψυχιατρείου στην Ελλάδα, χτισμένο απ’ αρχής για τον σκοπό αυτό και πάνω στα Γαλλικά πρότυπα που τότε θεωρούνταν ό,τι πιο καινούργιο στον χώρο.

Info: Χώρος διεξαγωγής: Δρομοκαΐτειο Ψ.Ν.Α./ Κτήρια: Δάφτσειο, Τυπογραφείο, Άγιος Ισίδωρος. (Διεύθυνση: Ιερά Οδός 343 / Χαϊδάρι), Διάρκεια: 11/11/22 μέχρι 18/12/22, Ημέρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Ώρες λειτουργίας 15.00- 20.00.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα