Αναζητείται λύση για τον Φορέα Ακινήτων
Η Κυβέρνηση ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες ένα νέο γύρο διαλόγου με τους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στον Φορέα προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα τυχόν παρεμβάσεων.
- 02 Μαΐου 2023 06:40
Τον «γόρδιο δεσμό» του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος θα αγοράζει τα ακίνητα που είναι πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών και θα τους επιτρέπει να μένουν σε αυτά έναντι ενοικίου, επιχειρεί να λύσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, καθώς τα εμπόδια που έχουν προκύψει από τις μέχρι διαπραγματεύσεις με τα funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, φαίνεται μέχρι στιγμής απροσπέλαστα.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες ένα νέο γύρο διαλόγου με τους επενδυτές που σε πρώτη φάση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, θέτοντας στο «τραπέζι» των συζητήσεων όλα τα θέματα που τους απασχολούν, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα τυχόν παρεμβάσεων.
Πιο αναλυτικά, τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), με επικεφαλής την κυρία Θεώνη Αλαμπάση, έχουν ήδη λάβει τα σχόλια από τα έξι επενδυτικά funds (Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge και CRC) που δήλωσαν καταρχήν «παρών» στη διαδικασία, προετοιμάζοντας έτσι, τον ανταγωνιστικό διάλογο που θα ακολουθήσει.
«Εδώ και λίγες ημέρες έχουν ξεκινήσει οι διά ζώσης συναντήσεις. Σε αυτές τίθενται επί τάπητος όλες οι παρατηρήσεις από πλευράς τους, με σκοπό στη συνέχεια, να υπάρξουν – εφόσον είναι απαραίτητο – τυχόν παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο και εν γένει, να καταλήξουμε στον τρόπο, με τον οποίο θα λειτουργήσει ο Φορέας, προκειμένου ο διαγωνισμός να περάσει στην επόμενη φάση», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα θέματα που φέρεται να απασχολούν τους επενδυτές είναι, μεταξύ άλλων:
- η τιμή αγοράς και επαναπώλησης του ακινήτου στον οφειλέτη,
- τα «βάρη» του ακινήτου
- και η επιδότηση του ενοικίου, με την ένσταση από πλευράς των επενδυτών να είναι διπλή: έχει να κάνει αφενός, με το ύψος και τη διάρκεια της επιδότησης και αφετέρου, με τον τρόπο καταβολής της στον Φορέα.
Υπενθυμίζεται πως το ύψος της κρατικής επιδότησης επί του μισθώματος που θα πρέπει να καταβάλει ο ευάλωτος ώστε να συνεχίσει να στεγάζεται στο ακίνητο – πρώτη κατοικία κυμαίνεται από 70 ευρώ έως και 210 ευρώ (αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης). «Το συγκεκριμένο ποσό ορίστηκε σε μία εποχή, όπου τα ενοίκια ήταν πολύ χαμηλά. Πλέον η αγορά έχει ανέβει, ενώ τα πρώτα δείγματα συντείνουν πως εφέτος η κτηματαγορά θα ενισχυθεί περαιτέρω», εξηγούν πηγές της αγοράς. Αυτό, λοιπόν, που επιδιώκουν τα funds είναι το επίμαχο ποσό να αυξηθεί, αλλά και να επεκταθεί χρονικά, έτσι ώστε να καλύψει το διάστημα μέχρις ότου το ακίνητο περάσει στο δανειολήπτη.
Το Κυπριακό μοντέλο αντιπροτείνουν οι Servicers
Από την πλευρά τους οι Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δάνειων εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικές το τελευταίο διάστημα για το μέλλον του Φορέα λόγω έλλειψης κεφαλαίων και αντιπροτείνουν την υιοθέτηση του Κυπριακού μοντέλου. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη τοποθέτηση του ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece κ. Θεόδωρος Καλαντώνης εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός για το μέλλον του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, λόγω του κλίματος που επικρατεί στις αγορές, προτρέποντας μάλιστα το ελληνικό δημόσιο να αναζητήσει άλλες λύσεις όπως π.χ το μοντέλο που υιοθέτησε πρόσφατα η Κύπρος.
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ελλάδα τόνισε ότι ο βασικός λόγος που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων είναι ότι απαιτούνται ιδιωτικά κεφάλαια. «Αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι τώρα, ενώ λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στις αγορές είναι ακόμα πιο δύσκολο να υποθέσει κάποιος ότι θα βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Υπάρχουν και άλλες λύσεις: να δούμε τι κάνουν άλλες χώρες. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση ψήφισε ένα αντίστοιχο σχέδιο. Θα ήταν σκόπιμο να πάρουμε κάποιες εμπειρίες για το θέμα αυτό», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι ο ιδιώτης επενδυτής που θα αναλάβει να λειτουργήσει το Φορέα θα κληθεί να δαπανήσει κεφάλαια έως 2 δις. ευρώ.
Το κυπριακό μοντέλο
Στις αρχές Φεβρουαρίου εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου και έχει υποβληθεί για έγκριση στην Κομισιόν για να είναι συμβατό με τους κανόνες ανταγωνισμού το Κυπριακό Σχέδιο Ενοικίου έναντι δόσης, το οποίο προβλέπει την σύσταση της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) – αντίστοιχη του φορέα – στην οποία θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα των επιλέξιμων δανειοληπτών και η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέρχεται στο 98% του μετοχικού κεφαλαίου
Η μεταβίβαση του ακινήτου από τους κατόχους του ενεχυριασμένου ακινήτου προς την εταιρία-Φορέα της ΚΕΔΙΠΕΣ γίνεται με τίμημα που αντιστοιχεί στο 65% της αγοραίας αξίας του ακινήτου, όπως αυτή θα προσδιοριστεί από τους εκτιμητές, ενώ μετά τη μεταβίβαση, ακυρώνονται όλες οι υποθήκες και προσημειώσεις επί του ακινήτου που έχει εγγράψει η εταιρία που το μεταβιβάζει.
Ο Ιδιοκτήτης/Ενοικιαστής (δηλαδή ο αρχικός δανειολήπτης και σημερινός οφειλέτης του μη εξυπηρετούμενου δανείου) θα έχει δικαίωμα επαναγοράς μετά την πάροδο 5 ετών από την ημερομηνία απόκτησης με την εφαρμογή μιας συμφωνημένης φόρμουλας, η οποία καθορίζει την τιμή επαναγοράς και στην οποία συνυπολογίζεται η κρατική χορηγία ως αντίτιμο.
Το κράτος εγγράφει κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό το κόστος που αντιστοιχεί στην κρατική χορηγία προς την ΚΕΔΙΠΕΣ για το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το κυπριακό μοντέλο ο οφειλέτης ενοικιάζει το ακίνητο από την ΚΕΔΙΠΕΣ για 14 χρόνια και το κράτος καταβάλλει στον Φορέα (ΚΕΔΙΠΕΣ) το καθορισμένο ενοίκιο έως το πέρας της παραπάνω περιόδου ενοικίασης. Το ενοίκιο καταβάλλεται ως κρατική χορηγία στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του κυπριακού Δημοσίου
Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Καλαντώνη, απάντησαν ότι είναι ήδη γνώστες της συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο και μελετάται, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην ελληνική περίπτωση θα πρέπει τα κεφάλαια που θα εισφέρει το ελληνικό δημόσιο να προστεθούν στο Χρέος, περίπτωση εξαιρετικά δύσκολη την δεδομένη χρονική στιγμή. Ως εκ τούτου θα συνεχιστεί και ο διάλογος με τις πέντε επενδυτικά σχήματα που έχουν ήδη υποβάλει πρόταση για την αναζήτηση λύσης και οριστικής συμφωνίας.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις