Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 6 Ιουνίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 6 Ιουνίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Weaving - Restoring - Healing

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 6 Ιουνίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τρίτη 6 Ιουνίου.

8η Διημερίδα Ιστορίας Περιβάλλοντος “Η διαλεκτική σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με την υγεία των πληθυσμών”

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής-Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιστορίας (ΕλΕΠΙ) συνδιοργανώνουν Διημερίδα Ιστορίας Περιβάλλοντος, με τίτλο “Η διαλεκτική σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με την υγεία των πληθυσμών”, την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 (ώρα 10:00), στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο (Δωρίδιος 2).

Η φετινή, 8η κατά σειρά, Διημερίδα για την Ιστορία του Περιβάλλοντος οργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6) και στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων (18/5), με θέμα “Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής”.

Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι μολυσματικές ασθένειες αποδεικνύονται αυξανόμενη πρόκληση για την ανθρωπότητα. Οι ασθένειες πρωταγωνίστησαν σε συζητήσεις των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, και πριν την πρόσφατη πανδημία του COVID-19. Από τον λοιμό της κλασικής Αθήνας μέχρι τον Μαύρο Θάνατο του όψιμου Μεσαίωνα, και από την επιδημία χολέρας της Αθήνας του 1854 μέχρι την καταπολέμηση της ελονοσίας στη βόρεια Ελλάδα, οι επιδημίες αποτελούν άλλη μια χαρακτηριστική αποτύπωση της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Από την Προϊστορία έως τους Νεώτερους χρόνους, και με έμφαση στις ελληνικές περιοχές, γραπτές και άλλες μαρτυρίες αποκαλύπτουν τις κατά καιρούς σχετικές αντιλήψεις και τους τρόπους υπέρβασης των συναφών περιορισμών του φυσικού περιβάλλοντος εκ μέρους των ανθρώπινων κοινοτήτων.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Διημερίδας εδώ.

Παρουσίαση βιβλίου Μαρίας Περατικού-Κοκαράκη “Ο μελιορισμός των κυκλαμίνων”

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης INTIME NEWS

Το Σπίτι της Κύπρου και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, διοργανώνουν την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου, την παρουσίαση του μυθιστορήματος της Μαρίας Περατικού – Κοκαράκη “Ο μελιορισμός των κυκλαμίνων” που αποτελεί το 3ο μέρος από την “τριλογία της Κύπρος”.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν, ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Χατζηγιάννης, η εκδότρια Γιώτα Λιβάνη και ο Πρόεδρος Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.) Ηρακλής Ζαχαριάδης. Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο φιλόλογος, συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης, η λειτουργός ανθρωπίνου δυναμικού Ανδριανή Παπαγεωργίου και ο Παλαίμαχος του 1974 και του 361ΤΠ Σάββας Σωτηρίου. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός και σεναριογράφος κινηματογραφικών ταινιών Χρίστος Κοκαράκης και η Λέα Κοντοστάνου. Την εκδήλωση συντονίζει η μαθηματικός, μέλος Δ.Σ. Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών Άννα Παραγυιού.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε online την εκδήλωση εδώ.

Εκθεση ζωγραφικής “Έλληνες ζωγράφοι στη Νότια Ουκρανία και η Σχολή Ζωγραφικής της Οδησσού”

Από την έκθεση "Έλληνες ζωγράφοι στη Νότια Ουκρανία και η Σχολή Ζωγραφικής της Οδησσού" Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Με μία υψηλής συμβολικής σημασίας για την ανάδειξη του Ουκρανικού Πολιτισμού και για την τεράστια συμβολή του ελληνικού στοιχείου της Οδησσού σε αυτόν, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει και φιλοξενεί στην έδρα του, στην οικία Μποδοσάκη, την έκθεση “Έλληνες ζωγράφοι στη Νότια Ουκρανία και η Σχολή ζωγραφικής της Οδησσού” η οποία αποτελείται από έργα της συλλογής του Νικόλαου Ευσταθίου.

Τα έργα της έκθεσης εκφράζουν μία ολόκληρη εποχή η οποία υπηρετήθηκε από πολλούς και σημαντικότατους Έλληνες ζωγράφους και σηματοδότησε με τη Σχολή της Οδησσού, το πέρασμα στο μοντερνισμό. Για τη σημασία της έκθεσης αλλά και τα κύρια χαρακτηριστικά της, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ιστορικός Τέχνης, μέλος του Δ.Σ. του ΕΙΠ και επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη:

“Στη συλλογή του Νικόλαου Ευσταθίου έχουμε την τύχη να θαυμάσουμε λαμπρά δείγματα της ζωγραφικής τέχνης του τέλους του 19ου αιώνα, φιλοτεχνημένα από Έλληνες και Ουκρανούς καλλιτέχνες της Οδησσού. Αυτά τα σπάνια έργα δεινών εικαστικών, εκπροσώπων της καλλιτεχνικής Σχολής της Οδησσού, της κάποτε γνωστής και ως “Νοτιορωσικής Σχολής ζωγραφικής”, μας μεταφέρουν την υψηλή αισθητική του ακαδημαϊσμού της εποχής, με εμφανείς τις απαρχές της νεωτερικότητας. Τα έργα απεικονίζουν, όπως συνηθιζόταν εκείνη τη χρονική περίοδο, στο πέρασμα από τον 19ο στον 20ό αιώνα, τοπία με εικόνες της υπαίθρου, προσωπογραφίες και ηθογραφικά θέματα. Τα περισσότερα έργα είναι δημιουργίες του περίφημου Αλέξανδρου Ν. Στυλιανούδη (1868-1948), ενώ στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται και έργα των εξίσου σημαντικών καλλιτεχνών της εποχής, όπως των Νικολάι Κουζνετσόβ (1850-1929), Μπορίς Εγκίζ (1869-1946), Νικόλαου Αλεξομάτη (1848-1917) και Αικατερίνης Πετροκοκκίνου (1852-1939). […]

Με την έκθεση της συλλογής του Ευσταθίου δίδεται η δυνατότητα στον θεατή να γνωρίσει μια άγνωστη πτυχή μιας ακμαίας τέχνης, που μεταξύ άλλων υπηρέτησαν και πολλοί Έλληνες, κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται για μια τέχνη απαράμιλλης ομορφιάς, που πέρασε στη λήθη μετά τη Ρωσική Επανάσταση”.

Weaving – Restoring – Healing

"Weaving, Restoring, Healing" της καλλιτέχνιδος Catheline van den Branden Δήμος Αθηναίων

“Weaving, Restoring, Healing” της καλλιτέχνιδος Catheline van den Branden ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση “Weaving – Restoring – Healing” της καλλιτέχνιδος Catheline van den Branden στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη”, από τις 28 Μαΐου έως τις 7 Ιουλίου 2023.

Στην έκθεση, που υλοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, θα παρουσιαστούν έργα τα οποία σχετίζονται με την πρακτική της υφαντικής, της φροντίδας και της αποκατάστασης.

Την έκθεση, η οποία εντάσσεται στο μεγάλο Φεστιβάλ της πόλης, Athens City Festival και στο πρόγραμμα Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens, επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης και Σύμβουλος του Δημάρχου για τον Πολιτισμό.

Σε αυτή θα εκτεθούν περίπου 20 έργα της καλλιτέχνιδας δουλεμένα με διαφορετικές τεχνικές (ζωγραφική, χαρακτική, τυπώματα, οπτικοακουστικά μέσα) και σε διαφορετικές επιφάνειες (mylar, γιαπωνέζικο και βαμβακερό χαρτί). Τα έργα αναφέρονται σε οικοτεχνικές πρακτικές και στη σχέση που αυτές διατηρούν μέχρι σήμερα με την τέχνη, σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Ταυτόχρονα, παραπέμπουν σε ιστορίες, μύθους και παραμύθια, ιδιαίτερα διαδεδομένους, που σχετίζονται με τα αρχαία ελληνικά έπη και μυθολογία και την λαϊκή παράδοση.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, την Τετάρτη 31 Μαΐου, στις 18:00.

Clara Cebrián έκθεση “Hello Adulthood”

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ισπανίδας εικαστικού Clara Cebrián στην Ελλάδα, με τίτλο “Hello Adulthood”. Στην πρώτη της μεγάλη ατομική έκθεση στην Αθήνα, η Clara Cebrián διερευνά τι σημαίνει να είσαι ενήλικας στη σημερινή εποχή, αντιπαραβάλλοντας στερεότυπα που συνοδεύουν την ενηλικίωση με παιδικές φαντασιώσεις.

Το πολυδιάστατο έργο της Cebrián περιπλέκει ιδέες αφαίρεσης, αναπαράστασης και υλικότητας καθώς επεξεργάζεται ένα σύνολο εικονογραφικών και αυτοβιογραφικών αναφορών, προσδίδοντας έντονο αφηγηματικό περιεχόμενο στα πιο απλά αντικείμενα και καταστάσεις.

Στις ζωγραφικές αφηγήσεις της, η ενηλικίωση παίρνει τη μορφή μιας ψηλής βουνοκορφής στην οποία όταν φτάσουμε, ανακαλύπτουμε ότι αυτή η κορυφή, αποτελεί τελικά μια απέραντη επίπεδη γη που απαιτεί προσπάθεια για διαρκή ανάπτυξη. Τα ευφάνταστα έργα της πυροδοτούν πληθώρα συνειρμών από επαναλαμβανόμενα μοτίβα που ανατρέχουν στην ιδέα της ρουτίνας και της σταθερότητας, σε οικιακά αντικείμενα και εργασίες που αποτίουν φόρο τιμής στη σχολαστική οικιακή οργάνωση που προτείνουν συνήθως οι γονείς στα ανήλικα παιδιά τους. Στις παιγνιώδεις γλυπτικές της εγκαταστάσεις, περιπλέκει τις εφαρμοσμένες με τις καλές τέχνες, ενσωματώνοντας υλικά που έχει συλλέξει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της. Η αίσθηση του εαυτού δεν είναι κάτι στατικό, αλλά εξελίσσεται και μεταβάλλεται συνεχώς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα