Κιβωτός του Κόσμου: Οι καταγγελίες, οι μαρτυρίες και το “σχέδιο Θεού” κατά τον π. Αντώνιο

Κιβωτός του Κόσμου: Οι καταγγελίες, οι μαρτυρίες και το “σχέδιο Θεού” κατά τον π. Αντώνιο
Κτίριο της "Κιβωτού του Κόσμου" στην οδό Σαρπηδώνος, στον Κολωνό Αλέξανδρος Μπελτές/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις για την υπόθεση της "Κιβωτού του Κόσμου", μετά τις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές. Το "σχέδιο Θεού" που διαδέχθηκε τις αναφορές για κακοποιήσεις.

Σοκαριστικές είναι οι πληροφορίες της υπόθεσης για τις συνθήκες διαβίωσης στην “Κιβωτό του Κόσμου”, μετά τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Κι ενώ διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, στην πρώτη της τοποθέτηση η οργάνωση δήλωσε “άγνοια”, διαβεβαιώνοντας ότι “δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών”.

“Θυμωμένος” και “αγανακτισμένος” με τις καταγγελίες δήλωσε ο πάτερ Αντώνιος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην ΕΡΤ, αναφέροντας πως όσα γνωρίζει, του έχουν γίνει γνωστά μόνο από τα δημοσιεύματα. Στο πλευρό του βρισκόταν και η πρεσβυτέρα η οποία, μιλώντας για τους καταγγέλλοντες, έκανε λόγο για “υποκινούμενα παιδιά που μας εκδικούνται παρά το καλό που τους έχουμε κάνει”.

Η μία καταγγελία διαδέχεται την άλλη, με τον “ασκό του Αιόλου” να ανοίγει από την πρώτη που έγινε στον “Συνήγορο του Πολίτη” από ένα αγόρι 18 ετών σήμερα και πρώην τρόφιμο της δομής που κάνει λόγο για κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση από ένα συγκεκριμένο άτομο της δομής.

Την εν λόγω καταγγελία διαδέχθηκαν δύο νέες, που φιλοξένησε δημοσίευμα της Καθημερινής, με μαρτυρίες τριών νέων που έζησαν σε δομές της Κιβωτού. Και οι τρεις περιέγραφαν άθλιες συνθήκες με σκληρή εργασία, συνεχείς και βαρύτατες τιμωρίες, μεθοδική απόκρυψη όσων συνέβαιναν με σκηνοθετημένες δηλώσεις στα ΜΜΕ, αλλά και αποκλεισμό από τους οικείους και συγγενείς εκτός δομών.

Σε μία περίπτωση μάλιστα, νεαρός καταγγέλλει ότι και αυτός αντιμετώπισε σεξουαλική κακοποίηση από υψηλά ιστάμενο εργαζόμενο της δομής.

Άμεση ήταν η παρέμβαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, όπου ζήτησε “να βγουν όλα στη φόρα”, ενώ η δικογραφία της υπόθεσης βρίσκεται πλέον στα χέρια της Εισαγγελίας ανηλίκων.

Κιβωτός του Κόσμου: Κορυφαίο πρόσωπο της οργάνωσης κατηγορεί ο 18χρονος

Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής, αφού από τον πρώτο νεαρό που εξετάστηκε φαίνεται πως ο 18χρονος κατηγορεί κορυφαίο παράγοντα της ΜΚΟ για την σεξουαλική του και όχι μόνο κακοποίηση από το 2020 και μετά.

Ο ανήλικος πέρασε την πόρτα της Ασφάλειας την Τετάρτη και έδωσε κατάθεση στην αρμόδια Υπηρεσία και η έρευνα θα συνεχιστεί για να διαπιστωθεί αν έχει βάση η καταγγελία, σε τι βαθμό και ποιοι είναι υπεύθυνοι για πράξεις τις οποίες καταγγέλλει ο ανήλικος ότι έγιναν σε βάρος του.

Πέρα από την σεξουαλική κακοποίηση θα διερευνηθεί το σύνολο των καταγγελιών που αφορά σε κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών, εκμετάλλευση και κακές συνθήκες διαβίωσης και αναμένεται να κληθούν όλοι όσοι έχουν πάρει θέση και ειδικά παιδιά που καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά για την οργάνωση, ώστε να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να κατηγοριοποιηθούν τυχόν ένοχοι και συγκεκριμένες παράνομες πράξεις και εφόσον προκύψουν επαρκείς αποδείξεις να ασκηθούν σχετικές διώξεις.

Κιβωτός του Κόσμου: Συγκλονίζουν οι καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης

Τις εφιαλτικές στιγμές, που έζησαν με τιμωρίες αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, περιγράφουν τρεις ενήλικοι, που φιλοξενήθηκαν ως παιδιά, σε δομές της Κιβωτού.

Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό. Αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσες να δουλέψεις”, περιγράφει ένας 27χρονος σήμερα.

“Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά”, λέει κοπέλα που πέρασε έξι χρόνια στην «Κιβωτό» στη Χίο.

Κιβωτός του Κόσμου: Το σχέδιο Θεού που προϋπήρχε σύμφωνα με τον πατέρα Αντώνιο

Η Κιβωτός του Κόσμου είναι πασίγνωστη οργάνωση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό που ξεκαθαρίζει στο επίσημο site της η Κιβωτός είναι ότι “πρόκειται για Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού.

Δεν έχει, άρα, επίσημη σχέση με την ελληνική πολιτεία ή με την ελληνική εκκλησία. Είναι μορφή ΜΚΟ και, όπως τονίζεται “απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φροντίδα με αβέβαιο μέλλον”.

Βέβαια η ίδια η Κιβωτός του Κόσμου κάνει λόγο για “συνεργασίες με τις Εισαγγελίες Ανηλίκων, φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα τα παιδιών”, ωστόσο είναι σαφές ότι μιλάμε για μία ιδιωτική δομή.

Η ίδια η Κιβωτός τονίζει ότι “χρηματοδοτείται 100% από την αγάπη του κόσμου χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση”.

Κύριο μέλημα της Κιβωτού “είναι όταν υπάρχει γονέας που ενδιαφέρεται για το παιδί και έχει την ικανότητα να το φροντίσει, να μη γίνεται απομάκρυνση από την οικογένεια. Ακόμα και στις περιπτώσεις που είναι μονογονεϊκές οικογένειες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, εφόσον απευθυνθούν στις υπηρεσίες μας, θα μπορέσουν να έχουν στήριξη σε πολύ βασικές τους ανάγκες, όπως τα τρόφιμα, ο ρουχισμός, η ιατρική περίθαλψη και όλα όσα χρειάζονται για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Παράλληλα, οι οικογένειες λαμβάνουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, συμμετέχουν σε ομάδες γονέων με ειδικούς σε θέματα οικογενειακών σχέσεων, ενημερώνονται για προγράμματα κατάρτισης, ώστε να ενδυναμωθούν και να αναλάβουν την ευθύνη των παιδιών τους”.

Τα παιδιά της Κιβωτού “είναι 400 μέχρι στιγμής, στην πλειονότητά τους Ελληνόπουλα αλλά και από άλλες χώρες, βιώνουν σήμερα τη στοργή και την ειρήνη της Κιβωτού του Κόσμου μακριά από την πρότερη φτώχεια, την πείνα, το ρατσισμό και άλλες πληγές που μαστίζουν καθημερινά την κοινωνία μας”.

Συνολικά η Κιβωτός του Κόσμου διαθέτει τρεις δομές σε Αθήνα και Πειραιά, δύο στην Ηπειρο, μία στη Χίο, μία στο Βόλο και μία στην Καλαμάτα. Διαθέτει επίσης δύο Σπίτια Φιλοξενίας Παιδιών.

Οπως εξηγεί, “στα σπίτια φιλοξενίας, υποδεχόμαστε κάθε παιδί, του οποίου έχει διαπιστωθεί, ύστερα από κοινωνική έρευνα αλλά και απόφαση από τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές, η ακαταλληλότητα/ανυπαρξία του οικογενειακού του περιβάλλοντος”.

“Τα αιτήματα φιλοξενίας έρχονται από εισαγγελίες ανηλίκων, Δικαστικές Αρχές, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Νοσοκομείων Παίδων, Νομαρχιών, ή και άλλους χώρους προστασίας ανηλίκων”. Είναι, άρα, στενή η επαφή της Κιβωτού με σειρά από κρατικές αρχές.

Πάτερ Αντώνιος, ο άνθρωπος της Κιβωτού

Ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου (πάτερ Αντώνιος) εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό. Ξεκίνησε την ιερατική του δράση το 1998 σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες τότε περιοχές, στον Κολωνό στην Αθήνα.

“Δεν είχα κάποιο σχέδιο όταν ξεκίνησα… το ένα έφερε το άλλο. Τα παιδιά ήταν άρρωστα. Και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα μαγειρευτό φαγητό στη μία γωνία και στην άλλη γωνία να τους μαθαίνουμε γράμματα. Μετά ήρθαν οι άστεγοι, βάλαμε κρεβάτια. Μετά φτιάξαμε λουτρά για να πλένονται τα παιδιά και το ένα έφερε το άλλο, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, με τη μία ανάγκη να γεννά την επόμενη..” λέει στο επίσημο site της Κιβωτού για τη δράση του.

Εχει στο πλευρό του τη σύζυγό του Σταματία Γεωργαντή, με την οποία τότε, όπως και τώρα θυσιάζονται και μοιράζονται τις αγωνίες, τις δυσκολίες και φυσικά την ικανοποίηση του εγχειρήματος”.

Τονίζει, ακόμα, ότι “η Κιβωτός για μένα είναι σχέδιο Θεού το οποίο προϋπήρχε… ο Θεός έχει ευλογήσει αυτό το έργο και με τη βοήθεια Του συνεχίζουμε. Η αγάπη τρόπους μηχανεύεται και δεν έχει σύνορα και όρους”.

Ενδεικτικό της φιλοσοφίας του είναι οι ακόλουθες σκέψεις: “Κάθισα να ακούσω τα παιδιά, τα αποδέχτηκα έτσι ακριβώς όπως είναι. Μοιράστηκα το σπίτι τους, τη πλατεία και το γήπεδο. Μέσα από τον αθλητισμό και τα πρωταθλήματα βγήκαν τα θετικά τους στοιχεία. Όταν κάποιος είναι τόσο απελπισμένος, όπως αυτά, τι να του πεις; Ότι ο Χριστός σώζει; Τα ακούει βερεσέ”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα