Τράπεζες: Έρχονται εργαλεία για τον διπλασιασμό των “αξιόχρεων” επιχειρήσεων
Καθημερινές επαφές Σταϊκούρα - Τραπεζιτών για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Έρχονται εργαλεία με στόχο τον διπλασιασμό των επιχειρήσεων που μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και από τις 40.000 να φτάσουν στις 80.000
- 06 Δεκεμβρίου 2022 07:16
Την ώρα που οι επαφές των επικεφαλής των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών με τον υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών συνεχίστηκαν και χθες, στο περιθώριο το πιστωτικό σύστημα αναζητά λύσεις για την περαιτέρω διάχυσης ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.
Χθες η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου έθεσε ως έναν από τους επόμενους στόχους του τραπεζικού συστήματος τον διπλασιασμό του αριθμού των επιχειρήσεων που μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και από τις 40.000 να φτάσουν στις 80.000.
Μιλώντας στο 33ο Greek Economic Summit η κα Χατζηπέτρου ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο θα λειτουργήσει η πλατφόρμα «Know Your Customer» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) – HDB, με την οποία θα δημιουργηθεί μια καθαρή εικόνα για το σύνολο της επιχειρηματικότητας (φορολογική – ασφαλιστική ενημερότητα και Τειρεσίας) και θα γνωρίζει και η Πολιτεία λεπτομερώς ποιες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα με ποιους φορείς του Δημοσίου.
Είναι σημαντικό όμως, όπως εξήγησε η ίδια, για την επιχείρηση που θα περάσει «τεστ» αλλά λόγω μεγέθους ή λόγω του ότι είναι μια καινούργια επιχείρηση, ή πρόκειται για απομακρυσμένη επιχείρηση και δεν έχει μπορέσει να κάνει αίτηση στο τραπεζικό σύστημα, θα παρουσιάζεται η αίτησή της στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.
Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των τραπεζών ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί η αίτηση από κάποια τράπεζα στο πλαίσιο διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου και θα υπάρχουν πιθανότητες να πάρει μια επιχείρηση καλύτερη προσφορά στην ταχύτητα και στο ύψος της χρηματοδότησης.
Στα 17 δις το χρηματοδοτικό κενό
Σημειώνεται ότι η ΕΑΤ έχει ήδη εξασφαλίσει εκταμιεύσεις προς την πραγματική οικονομία, ύψους 8,6 δισ. ευρώ, από συνολικό ύψος διαθέσιμων πόρων μέσω προγραμμάτων της, ύψους 9 δισ. ευρώ, επιδιώκοντας αύξηση του συνολικού ποσού στα 11 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης επιπλέον δύο δισ. ευρώ μέσα από νέα προγράμματα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), κυρίως προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, ενώ άλλο ένα δισ. ευρώ προγραμματίζεται για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.
Πρόσφατα η πρόεδρος της ΕΑΤ, κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, είχε δηλώσει ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, στην αγορά υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 17 δισ ευρώ. Έχοντας ήδη χορηγήσει περισσότερα από 41.000 νέα δάνεια, από αυτό το κενό καλύψαμε μία μεγάλη τρύπα», σχολίασε σημειώνοντας πως υπάρχει πιστωτική επέκταση για πρώτη φορά από το 2009.
«Δυνητικά, μέσω της μόχλευσης δανείων, μπορεί η παρούσα χρηματοδότηση μέσω της ΕΑΤ να φθάσει τα 11,1 δισ. ευρώ. Οι εισροές, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ αφορούν κατά πλειοψηφία σε ευρωπαϊκά χρήματα, τα οποία στη συνέχεια, μοχλεύονται με συντελεστή άνω του 3 και έτσι μπορεί να δώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των 11 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.
Αξίζει να αναφερθεί πως για κάθε 1 ευρώ που χορηγείται από την ΕΑΤ στο ελληνικό ΑΕΠ εισέρχονται επιπλέον 2 ευρώ. O αντίκτυπος δε, από τα δάνεια που έχει χορηγήσει προσμετράται σε 238.000 απασχολούμενους, 18.600 νέες θέσεις εργασίας και αύξηση 6,2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ.
Άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ
Την ίδια στιγμή, όπως προέκυψε, στο περιθώριο του 33ου Greek Economic Summit, σήμερα αναμένεται να γίνει η ανακοίνωση για την έναρξη δραστηριοποίησης του Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας».
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, επτά είναι οι τράπεζες που εγκρίθηκαν για να «τρέξουν» το δανειακό πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 με πόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες που θα συμμετέχουν στο Ταμείο, με πόρους του ΠΑΑ 2014-2022, θα χορηγούν δάνεια επιμερισμένου κινδύνου ύψους από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, προβλέπεται μηδενική επιβάρυνση των δανειοληπτών για τα δύο πρώτα έτη (μηδενικό επιτόκιο), ενώ για τα υπόλοιπα το ΠΑΑ θα χρηματοδοτεί άτοκα το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου και ως εκ τούτου το τελικό επιτόκιο θα είναι μειωμένο στο ήμισυ της αγοράς. Επιπλέον, προβλέπεται και η δυνατότητα επιχορήγησης ανά δάνειο για την παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης στους τελικούς αποδέκτες.
Επισημαίνεται ότι τα ποσά που προκύπτουν από την αποπληρωμή των δανείων μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για χορήγηση νέων δανείων. Άρα δυνητικά μπορούν να χορηγηθούν πολλαπλάσια δάνεια από αυτά του αρχικού κεφαλαίου του Ταμείου (πρόσθετη μόχλευση πόρων).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις