Πώς οι μέλισσες παραλίγο να προκαλέσουν πόλεμο – Έξι άγνωστες πληροφορίες για το έντομο

Πώς οι μέλισσες παραλίγο να προκαλέσουν πόλεμο – Έξι άγνωστες πληροφορίες για το έντομο
Μέλισσα σε λουλούδι (φωτογραφία αρχείου) iStock

Όσα δεν γνωρίζετε για τις μέλισσες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας στις 20 Μαΐου, το CNN δημοσίευσε έξι άγνωστες πληροφορίες για το σπουδαίο, τόσο για τη φύση όσο και για τους ανθρώπους, έντομο.

1. Τους αρέσει να χορεύουν

Οι μέλισσες μπορούν να επικοινωνούν και να λαμβάνουν αποφάσεις, χορεύοντας.

Όταν μια μέλισσα ανακαλύπτει και εξετάζει μια νέα φωλιά, κάνει ένα συγκεκριμένο χορό, για να τη “διαφημίσει” στις άλλες μέλισσες και να συζητήσει τα πλεονεκτήματά της. Όσο καλύτερη είναι η τοποθεσία, τόσο περισσότερο και πιο έντονα χορεύει.

Όπως επισημαίνεται, αν μια μέλισσα πέσει πάνω σε μια άλλη που χορεύει, τότε θα πάει να επιθεωρήσει την τοποθεσία και αν της αρέσει, θα κουνήσει και αυτή το κεφάλι της.

2. Οι μέλισσες μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία

Οι μέλισσες στο Βιετνάμ και σε άλλα μέρη της Ασίας απειλούνται από αρπακτικά είδη γιγάντιων κηφήνων που επιτίθενται σε αποικίες τους. Συγκεκριμένα, το αδηφάγο είδος hornet Vespa Soror είναι ικανό να εξαφανίσει την κυψέλη μέσα σε λίγες ώρες.

Για να αποκρούσουν τέτοιες επιθέσεις, οι μέλισσες έχει παρατηρηθεί ότι συλλέγουν φρέσκα περιττώματα ζώων και τα αλείφουν γύρω από την είσοδο της κυψέλης τους. Οι ερευνητές, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στα τέλη του 2020, αναφέροντας ότι “σηματοδοτεί την πρώτη αναφορά μελισσών οποιουδήποτε είδους που αναζητούν υλικά που δεν προέρχονται από φυτά ή υγρά με βάση το νερό. Είναι επίσης το πρώτο ξεκάθαρο παράδειγμα μελισσών που χρησιμοποιούν ένα εργαλείο στη φύση”.

Επίσης, για να γνωστοποιήσουν μια επικείμενη επίθεση, κάνουν έναν ανατριχιαστικό προειδοποιητικό θόρυβο.

3. Τα περιττώματα των μελισσών παραλίγο να προκαλέσουν πόλεμο

Στη δεκαετία του 1980, η “κίτρινη βροχή” – μικροσκοπικές κηλίδες κίτρινου χρώματος που βρέθηκαν στο φύλλωμα της ζούγκλας στο Λάος και την Καμπότζη – θεωρήθηκε ότι ήταν το υπόλειμμα των χημικών όπλων. Πρόσφυγες είπαν ότι η κίτρινη βροχή προκάλεσε ασθένειες και θανάτους.

Οι ισχυρισμοί ώθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορήσουν την τότε Σοβιετική Ένωση και τους συμμάχους της για χημικό πόλεμο.

Οι ειδικοί των μελισσών διαπίστωσαν αργότερα ότι οι κίτρινες κουκκίδες ήταν εκκρίσεις από τεράστια σμήνη άγριων μελισσών.

4. Οι μέλισσες πεινάνε

Τα φυτά παράγουν άνθη τα οποία περιέχουν νέκταρ, για να προσελκύσουν επικονιαστές. Αλλά τι πρέπει να κάνει μία πεινασμένη μέλισσα όταν αυτά τα λουλούδια δεν έχουν ακόμη ανθίσει;

Επιστήμονες στην Ελβετία και τη Γαλλία διαπίστωσαν ότι όταν η γύρη είναι λίγη, οι μέλισσες προκαλούν ζημιές στα φύλλα των φυτών ντομάτας και μουστάρδας με έναν μοναδικό τρόπο, που έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να ανθίζουν έως και 30 ημέρες νωρίτερα.

5. Οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τις μέλισσες χιλιάδες χρόνια

Μια σπηλαιογραφία στην Ισπανία, που πιστεύεται ότι είναι 8.000 ετών, απεικονίζει έναν άνθρωπο να μαζεύει μέλι από μια σκάλα. Ίχνη κεριού μελισσών σε αγγεία υποδηλώνουν επίσης, ότι οι πρώτοι αγρότες διατηρούσαν μέλισσες πριν από 9.000 χρόνια.

Μέλι έχει βρεθεί και σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους.

6. Μερικές μέλισσες τρώνε κρέας

Η συντριπτική πλειονότητα των μελισσών τρέφεται με γύρη και νέκταρ, αλλά ορισμένα είδη έχουν εξελιχθεί ώστε να τρέφονται με κρέας από νεκρά ζώα.

Συγκεκριμένα, οι μέλισσες-γύπες στην Κόστα Ρίκα διαθέτουν έντερα, πλούσια σε βακτήρια, που αγαπούν τα οξέα, παρόμοια με εκείνα που βρίσκονται στις ύαινες και σε άλλα ζώα που τρέφονται με πτώματα, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ, του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πανεπιστημίου Κορνέλ το 2021.

Αν και οι μέλισσες-γύπες τρέφονται με σάρκα, το μέλι τους εξακολουθεί να είναι γλυκό και βρώσιμο, εξήγησαν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα