Από το Αφγανιστάν στη Σιέρα Λεόνε: Το ταξίδι μου με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και η… μαγειρική

Από το Αφγανιστάν στη Σιέρα Λεόνε: Το ταξίδι μου με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και η… μαγειρική
Arif Sohail MSF

Η ιστορία του Arif που ξεκίνησε από το Αφγανιστάν των συνεχών συγκρούσεων και πλέον είναι ο υπεύθυνος της ομάδας εφοδιασμού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σιέρα Λεόνε. Η συγκινητική διαδρομή και η αγάπη για τη μαγειρική.

Ο Arif Sohail είναι ο υπεύθυνος της ομάδας εφοδιασμού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σιέρα Λεόνε. Προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι ομάδες έχουν τον εξοπλισμό και τα υλικά που χρειάζονται για να σώσουν ζωές. Η ζωή του Arif, όμως, δεν ήταν εύκολη στο Αφγανιστάν των αέναων συγκρούσεων από όπου κατάγεται και όπου ζει η οικογένειά του.

«Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ήξερα ότι θα υπήρχαν πολλά πράγματα να μάθω. Σε κάθε νέα αποστολή, υπάρχουν διαφορετικές τοπικές ανάγκες, τρόποι εργασίας, διαφορετικά συστήματα. Δεν μπορούσα όμως να φανταστώ ότι θα μάθαινα και κάτι άλλο, να μαγειρεύω!!!».

Γιατροί Χωρίς Σύνορα MSF


Η ζωή στο Αφγανιστάν

Κατάγομαι από την πόλη Khost, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν. Γεννήθηκα το 1988, σε μια μεγάλη εκτεταμένη οικογένεια 27 ατόμων. Σχεδόν σε όλη μου τη ζωή, η χώρα μου βρισκόταν σε συνεχείς συγκρούσεις.

Στα 20 μου, έπιασα δουλειά στην ομάδα προμηθειών στη μαιευτική κλινική στο Khost, μία από τις πιο πολυσύχναστες δομές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παγκοσμίως. Οι ανάγκες είναι τεράστιες: μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2022 περίπου 10.000 γυναίκες γέννησαν εκεί.

Γρήγορα έμαθα ότι η ομάδα εφοδιασμού παίζει βασικό ρόλο σε μια ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Διασφαλίζουμε ότι όλα τα αγαθά, ο ιατρικός εξοπλισμός, τα υλικά εφοδιασμού, τα πάντα θα φτάσουν έγκαιρα εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Έτσι, εάν ένας χειρουργός χρειάζεται ένα νυστέρι ή ένα πρόωρο μωρό χρειάζεται οξυγόνο, δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο υποστηρίζουμε τις ιατρικές δράσεις και βοηθάμε να σωθούν ζωές.

Η οικογένειά μου

Είμαι πατέρας πέντε κοριτσιών, η μεγαλύτερη είναι σχεδόν 12. Όλα μου τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο εκτός από την μικρότερη που είναι κοντά στα 2. Γεννήθηκαν όλες στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Khost, οπότε πριν καν μπω στην ομάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν ήδη γίνει μέρος της οικογένειάς μου.

Όπως και άλλοι Αφγανοί, έχουμε υπομείνει δύσκολες καταστάσεις λόγω των διαδοχικών πολέμων. Σε σύγκριση με άλλες επαρχίες, η ζωή στο Khost είναι καλύτερη όσον αφορά την ασφάλεια και την οικονομία, ωστόσο πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει για να εργαστούν στο εξωτερικό και να στείλουν χρήματα για να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

Ως πατέρας είναι ευθύνη μου να υποστηρίξω τα κορίτσια μου ώστε να σπουδάσουν, να έχουν μια καλή ζωή και να είναι ένα παράδειγμα καλών, μορφωμένων ανθρώπων μέσα στην κοινότητα.

Έτσι και εγώ έφυγα από το Αφγανιστάν για να στηρίξω την οικογένειά μου. Η συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα μου δίνει την ευκαιρία να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες, να επεκτείνω την επαγγελματική μου εμπειρία και να μάθω περισσότερα για διαφορετικούς πολιτισμούς και κοινότητες.

Δουλεύοντας μακριά από τη χώρα μου

Αφού εργάστηκα στη μαιευτική κλινική, μεταφέρθηκα στα κεντρικά γραφεία στην Καμπούλ ως υπεύθυνος αποθήκης. Ένα σύντομο ταξίδι για την υποστήριξη της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Νιγηρία με ενέπνευσε και το 2019 πήγα την πρώτη μου αποστολή στη Σιέρα Λεόνε.

Στη συνέχεια, εργάστηκα στο Περιφερειακό Κέντρο Εφοδιασμού στο Ναϊρόμπι, βοηθώντας στην αποστολή προμηθειών και εξοπλισμού σε ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε 14 χώρες.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα MSF


Αυτή τη στιγμή, είμαι στη Σιέρα Λεόνε, όπου εργάζομαι ως υπεύθυνος για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, την αποθήκη, τις προμήθειες, τα τελωνεία και τη μεταφορά για όλες τις δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη χώρα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Σιέρα Λεόνε εδώ και 35 χρόνια. Επί του παρόντος, επικεντρωνόμαστε στην παροχή ιατρικής περίθαλψης σε μητέρες και παιδιά και στη θεραπεία της φυματίωσης.

Η ζωή στο πεδίο

Δουλεύοντας στο εξωτερικό, μου λείπει η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και το Αφγανιστάν γενικά. Παρακολουθώ στενά την κατάσταση εκεί.

Μου λείπει επίσης η μαγειρική. Οι περισσότεροι άνδρες στο Αφγανιστάν δεν ξέρουν να μαγειρεύουν. Έτσι, πηγαίνοντας στο εξωτερικό για πρώτη φορά, δυσκολεύτηκα με το φαγητό.

Αλλά επειδή τώρα λείπω τακτικά, προσπαθώ να μάθω από το YouTube και από τους συναδέλφους μου στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Το να είμαστε μακριά από τις αγαπημένες μας οικογένειες δεν είναι εύκολο. Προσπαθούμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον και ένας τρόπος είναι να μαγειρέψουμε κάτι και να το μοιραστούμε με την ομάδα. Όταν πηγαίνω σπίτι για διακοπές, περιστασιακά κάνω και το μαγείρεμα. Η γυναίκα μου μένει πάντα έκπληκτη όταν με βλέπει στην κουζίνα!

Μου αρέσει επίσης να βγαίνω έξω, ενώ ένα παιχνίδι μπάντμιντον μας βοηθά να βρεθούμε όλοι μαζί και να διαχειριστούμε το άγχος.

Arif Sohail MSF


Προμήθειες

Έχω τώρα σχεδόν δέκα χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας σε διαφορετικές θέσεις και σε διαφορετικές χώρες με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Ένα πράγμα έχω μάθει: δεν υπάρχει “φυσιολογικό”.

Μερικές φορές μια επείγουσα κατάσταση σημαίνει μαζική εισροή ανθρώπων που χρειάζονται φροντίδα και πολλά επείγοντα αιτήματα για προμήθειες. Μερικές φορές αντιμετωπίζουμε προκλήσεις με την εισαγωγή εξοπλισμού που μπορεί να σώσει ζωές ή οι τιμές αλλάζουν ή πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα που αγοράζουμε από τις τοπικές αγορές πληρούν τα πρότυπα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Στη Σιέρρα Λεόνε φέτος κάναμε 95 διεθνείς εμπορικές αποστολές μέσω αέρος, θαλάσσης και ξηράς. Όλοι φέρνουν μαζί τους τα υλικά που χρειάζονται οι ομάδες για να φροντίσουν τους ασθενείς μας.

Μου δίνει επιπλέον ενέργεια και κίνητρο να είμαι μέρος μιας οργάνωσης που στέκεται δίπλα σε ανθρώπους σε στιγμές που το χρειάζονται περισσότερο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα