Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκκληση των Ευρωπαίων για άμεση αποστολή όπλων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκκληση των Ευρωπαίων για άμεση αποστολή όπλων
Σύστημα Patriot AP

Ο ένας μετά τον άλλον, δυτικοί αξιωματούχοι -με τελευταίο τον Ζοζέπ Μπορέλ- ζητούν να επιταχυνθούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Η Δύση πρέπει να παράσχει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να επιταχύνει τις παραδόσεις της, τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων αμερικανών και γερμανών αξιωματούχων.

“Πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν και πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να αυξήσουμε και να επιταχύνουμε την στρατιωτική μας υποστήριξη” σημείωσε ο Μπορέλ στην ομιλία που απηύθυνε στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, και των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, απηύθυναν προηγουμένως αντίστοιχη έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν άρματα μάχης και πυρομαχικά, να τα προσφέρουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

“Δεν υπάρχει ουδετερότητα, παρακαλώ επιλέξτε πλευρά” είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπέρμποκ, επαναβεβαιώνοντας, από κοινού με τον κ. Μπλίνκεν, την προσήλωση των δύο χωρών στη στήριξη της Ουκρανίας “για όσο χρειαστεί”.

“Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι. Κληθήκαμε να λάβουμε αποφάσεις που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ. Το πλαίσιό μας όμως είναι πάντα η προστασία του διεθνούς δικαίου – και αυτό περιλαμβάνει και την παράδοση όπλων” δήλωσε η κ. Μπέρμποκ, σε συζήτηση – πάνελ για την Ουκρανία στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

“Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας επιτιθέμενος και ένα θύμα. Αν αποσύρει τα στρατεύματά της η Ρωσία, ο πόλεμος τελείωσε. Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, τελείωσε η Ουκρανία” δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι “όλοι έχουμε συμφέρον από μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη”, καθώς το αντίθετο θα είναι σε βάρος των συμφερόντων όλων στον κόσμο.

Θα έχουμε ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας για έναν κόσμο με διενέξεις, προειδοποίησε και ανέφερε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η Ρωσία “δεν θα επαναλάβει την άσκηση”.

Στόλτενμπεργκ: “Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται”

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της σύγκρουσης, είναι απαραίτητο να “δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται προκειμένου να νικήσει και να επιβιώσει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο έθνος στην Ευρώπη” ανέφερε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όλων είναι ο Πούτιν να νικήσει. Αν ο Πούτιν νικήσει στην Ουκρανία, το μήνυμα για εκείνον και για άλλους αυταρχικούς ηγέτες θα είναι πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν” προειδοποίησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα