Στο “χορό” των Ρίχτερ η Κρήτη – Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα

Στο “χορό” των Ρίχτερ η Κρήτη – Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα
Σεισμογράφος ISTOCK

Ανάστατοι οι κάτοικοι της Κρήτης καθώς συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Ηράκλειο. Νέος σεισμός τα ξημερώματα.

Εξακολουθεί να “τρέμει” η Κρήτη μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Ηράκλειο και παρά το γεγονός ότι η σεισμική ακολουθία στον Δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης εξελίσσεται φυσιολογικά, σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα των μελών της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, επικρατεί ανησυχία.

Τελευταία σεισμική δόνηση, αυτή των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 03:48 τα ξημερώματα του Σαββάτου (20/05), η οποία αν και χαρακτηρίζεται “ασθενής” αναστάτωσε τους κατοίκους μέσα στη νύχτα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Μοιρών Ηρακλείου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά, και όπως κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, από τις 10 το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/5), σημειώθηκαν 35 συνολικά μετασεισμοί.

Τι αποφασίστηκε στη συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Μετά από συνεννόηση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Προέδρου του ΟΑΣΠ και Προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, συνεδρίασε η εν λόγω Επιτροπή για να εξετάσει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα των μελών της Επιτροπής:

  1. Η σεισμική ακολουθία στον Δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης εξελίσσεται φυσιολογικά, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έως τώρα δεδομένα.
  2. Η Επιτροπή συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες στον Δήμο Φαιστού. Επίσης, προτείνεται στους πολίτες να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις.
  3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας οφείλεται σε ρήγμα μικρού μήκους, το οποίο αναπτύσσεται κυρίως στον θαλάσσιο χώρο.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε όπως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου παραμείνει σε επιφυλακή και να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις προκειμένου να συγκληθεί και πάλι αν χρειαστεί.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oasp.gr.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα