Με αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο από το παρελθόν στις κάλπες του 2023 ο Μητσοτάκης

Με αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο από το παρελθόν στις κάλπες του 2023 ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Nick Paleologos / SOOC

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να συγκρατήσει δεξιούς και κεντρογενείς ψηφοφόρους με την απειλή επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ενώ συνεχίζει τις επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί εδώ και καιρό να “αναστήσει” το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που τον έφερε το 2019 στην εξουσία και χθες στην επανεκκίνηση ουσιαστικά των προεκλογικών του περιοδειών επέμεινε ιδιαίτερα σε αυτή τη γραμμή.

Καθώς το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αποτελούσε ουσιαστικά μία ετερόκλητη συμμαχία δεξιών και κεντρογενών ψηφοφόρων, οι σπόροι της οποίας φυτεύτηκαν την περίοδο του δημοψηφίσματος, δεν ήταν τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο “μένουμε Ευρώπη” κατά την ομιλία του χθες σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στη Λαμία.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε ειδικότερα τα γαλάζια στελέχη να δώσουν τη μάχη των εκλογών “ώστε το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» που άλλοτε πετύχαμε, να μετατραπεί τώρα σε «Γίναμε Ευρώπη» σε όλα τα επίπεδα, με την Ελλάδα και τους Έλληνες μπροστά.”

Απευθύνθηκε επίσης εμμέσως πλην σαφώς συγκεκριμένα στους πασοκογενείς ψηφοφόρους, που το 2019 είχαν ψηφίσει ΝΔ. “Υπάρχουν και κάποιοι που μας εμπιστεύθηκαν το 2019 και τώρα μπορεί να είναι σκεπτικοί. Τους απαντώ: Μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά σίγουρα ποτέ δε σας προδώσαμε. Και σας βεβαιώνω πως όταν σκοντάφτουμε δεν θα πέφτουμε”, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε άλλωστε το αφήγημα περί αυτοδυναμίας ως “εθνική αναγκαιότητα”, επαναλαμβάνοντας στην ομιλία του ένα σαφές μήνυμα που είχε στείλει νωρίτερα σε συνέντευξη του: Ο πρωθυπουργός απαντώντας ειδικότερα για το θέμα των συνεργασιών δήλωσε ότι “το μπλε πάει με το μπλε, αλλά είναι ευρύχωρο”, στέλνοντας έτσι μία πρόσκληση σε ψηφοφόρους (και στελέχη) του ΠΑΣΟΚ.

Κυρίως όμως η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν μία σειρά από απειλές για το ενδεχόμενο επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία σε συνδυασμό με νέα επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νικο Ανδρουλάκη, για τις δηλώσεις του όσον αφορά στον πρωθυπουργό μίας ενδεχόμενης συγκυβέρνησης.

“Οι αντίπαλοί μας δεν άλλαξαν. Δεν έχω δει κανένα καινούργιο πρόσωπο, οι ίδιοι είναι. Από τη μια πλευρά ο πολιτικός τραμπούκος, κ. Πολάκης, και από την άλλη ο αμετάκλητα καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος, κ. Παππάς”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι θα μας πει, λοιπόν, η αντιπολίτευση; Ότι ο κ. Σπίρτζης θα φτιάξει τα τρένα; Ο κ. Κατρούγκαλος θα σας φτιάξει τις συντάξεις; Ο κ. Φίλης θα φτιάξει την παιδεία; Και ακόμα, προσέξτε, ότι αυτοί που αρνήθηκαν τους εθνικούς εξοπλισμούς θα μας προστατεύσουν τάχα από ξένες απειλές; Ή μήπως θα μας πουν ότι αυτοί που έκαναν την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι» θα φυλάξουν υποτίθεται τα σύνορα;” διερωτήθηκε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Το μόνο που δεν φωνάζουν -σαφώς όμως το υπονοούν- είναι ότι θα συναντηθούν και πάλι με τον κ. Βαρουφάκη, για να ξανακλείσουν οι τράπεζες και να επιστρέψουν οι φόροι. Λοιπόν, «όχι, ευχαριστώ» απαντούν οι πολίτες. Έπαθαν και έμαθαν, δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά στη συμφορά.”

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε όμως για άλλη μία φορά και την ενόχληση του για το γεγονός ότι ο κ.Ανδρουλάκης έχει προαναγγείλει ότι θα συζητήσει για κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό όχι τον πρόεδρο της ΝΔ ή τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποιο τρίτο πολιτικό πρόσωπο.

“Τι σημαίνει αυτός ο «άγνωστος Χ» που θα ηγηθεί την επόμενη μέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Άλλον δηλαδή να θέλουν και άλλος τελικά να τους προκύψει; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα”, σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι θεωρώντας πως η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις πρώτες εκλογές, θα θέσει ως όρο να είναι εκείνος πρωθυπουργός. Και θα πάει σε δεύτερες κάλπες ώστε να αυξήσει τις γαλάζιες έδρες και να επιβάλλει όρους σε μία συγκυβέρνηση.

“Στην πρώτη και καθοριστική κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Κι όταν λέω «ποιος» εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός”, δήλωσε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.

Και αυτό καθώς αν και ο πρωθυπουργός επιμένει φυσικά στην ανάγκη αυτοδύναμης κυβέρνησης, στην πραγματικότητα και στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η αυτοδυναμία δεν μοιάζει πλέον ρεαλιστικός στόχος ούτε στις δεύτερες κάλπες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα