Τουρκία: Μαρτυρίες από τα χαλάσματα – “Βρείτε έστω ένα μέλος της κόρης μου”

Τουρκία: Μαρτυρίες από τα χαλάσματα – “Βρείτε έστω ένα μέλος της κόρης μου”
Συντρίμμια από τον σεισμό της Τουρκίας AP Photo/Francisco Seco

Τα χαλάσματα του σεισμού στην Τουρκία κρύβουν προσωπικές ιστορίες, όπως αυτή 60χρονου που προσπαθούσε να διατηρήσει την ψυχραιμία του κάτω από τα χαλάσματα και ενός χειριστής εκσκαφέα που προσεύχεται για τον εντοπισμό πτωμάτων.

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή στον καταστροφικό και φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, καθώς ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα χαλάσματα.

Πολλά διεθνή συνεργεία διάσωσης έχουν αποχωρήσει από τις περιοχές του σεισμού, με τα τουρκικά συνεργεία ωστόσο να εξακολουθούν να ψάχνουν μέσα σε ισοπεδωμένα κτίρια με την ελπίδα να βρουν κι άλλους επιζώντες.

“Έστριβα τσιγάρο και κάπνιζα” για 56 ώρες

Ένας από αυτούς είναι ο άνδρας που ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια με ένα τσιγάρο στο στόμα. Ο ίδιος αφηγήθηκε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu πώς διατήρησε την ψυχραιμία του, παραμένοντας επί 56 ώρες εγκλωβισμένος στα ερείπια κτηρίου στην επαρχία Αντίγιαμαν.

“Δεν ήξερα πόσες μέρες περάσαμε κάτω από τα ερείπια… Είχα καπνό μαζί μου, έστριβα τσιγάρο και κάπνιζα” λέει ο Ζίγια Σονέρ Τουγκτεκίν, ο οποίος διασώθηκε μαζί με τον γιο του, 56 ώρες μετά τον σεισμό.

Μπορεί ο ίδιος και ο γιος του να βγήκαν ζωντανοί από τα ερείπια, όμως η σύζυγος και η κόρη του δεν στάθηκαν το ίδιο τυχερές. “Την ώρα του σεισμού, η κόρη και η γυναίκα μου προσπάθησαν να έρθουν κοντά μου. Το ταβάνι τις καταπλάκωσε και σκοτώθηκαν επί τόπου” αφηγείται. “Ο γιος μου Ντενίζ εγκλωβίστηκε και έσπασε τα πλευρά του”.

Συμβουλεύει όσους βρεθούν σε ανάλογη θέση να προσπαθούν πρωτίστως να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Οι διασώστες τον ανέσυραν από τα χαλάσματα κυριολεκτικά με το τσιγάρο στο στόμα. “Όταν με ανέσυραν από τα ερείπια, είχα το τσιγάρο στο στόμα μου. Μου είπαν να το πετάξω, αλλά δεν το έκανα γιατί έτσι έμεινα στη ζωή” συμπλήρωσε. Δεν το αποχωρίστηκε ούτε στο φορείο με το οποίο τον απομάκρυναν από την ισοπεδωμένη συνοικία.

Χειριστής εκσκαφέα προσεύχεται για τον εντοπισμό πτωμάτων

Την ίδια στιγμή, μετακινώντας σωρούς ερειπίων με τον εκσκαφέα του, ο Ακίν Μποζκούρτ παρηγορεί τον εαυτό του αναλογιζόμενος ότι ο εντοπισμός κάποιου πτώματος θα δώσει την ευκαιρία στους συγγενείς να κηδεύσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο και να έχουν έναν τάφο όπου θα μπορούν να θρηνήσουν.

“Αν θα προσευχόμουν να βρω έναν νεκρό; Ναι… για να παραδώσουμε τη σορό του στην οικογένεια” λέει.

Ο 42χρονος Μποζκούρτ ταξίδεψε στην πόλη Καχραμάνμαρας της νοτιοανατολικής Τουρκίας, από την Καισάρεια (250 χιλιόμετρα βορειότερα), προκειμένου να συνδράμει στην κατεδάφιση των κατεστραμμένων κτηρίων.

“Όταν βγάζουν ένα πτώμα κάτω από τόνους ερειπίων, οικογένειες περιμένουν με ελπίδα… Θέλουν να έχουν την ευκαιρία μιας αξιοπρεπούς ταφής” λέει ο Μποζκούρτ.

Αφηγείται ένα περιστατικό, όταν ένας πατέρας που προσπαθούσε να ζεσταθεί κοντά στα ερείπια του σπιτιού του, τον πλησίασε και τον ικέτευσε να βρει ό,τι μπορεί να έχει απομείνει από την κόρη του. “Μας είπε: Σας παρακαλώ, βρείτε έστω ένα μέλος του σώματός της, ώστε να ξέρω πού είναι ο τάφος της” λέει ο 42χρονος και συμπληρώνει “…είναι πραγματικά τραγικό».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα