Το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο επιστρέφεται στη Βουλή ως ένα νέο κέντρο σύγχρονου πολιτισμού
Με επιφάνεια περίπου 6.500 τ.μ. μέσα στο εμβληματικό κτήριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, ο νέος σύγχρονος πολιτιστικός χώρος, υψηλής αισθητικής και λειτουργικής αξίας, είναι έτοιμος να αποτελέσει ένα δυναμικό κέντρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών.
- 07 Δεκεμβρίου 2022 14:16
Μετά από τρία χρόνια παραμονής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν και την διοργάνωση δύο διεθνούς εμβέλειας εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, ο οργανισμός ΝΕΟΝ επιστρέφει στη Βουλή των Ελλήνων τον νέο αυτό χώρο, ανακαινισμένο και αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και διεθνώς ως ένα νέο κέντρο σύγχρονου πολιτισμού.
Η συνεργασία του ΝΕΟΝ με τη Βουλή των Ελλήνων που ξεκίνησε το 2020, αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και απέδωσε στην αναμόρφωση από τον οργανισμό ενός μεγάλου τμήματος του εμβληματικού κτηρίου της Λένορμαν και ενεργοποίησή του για να πρωταγωνιστήσει στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Με επιφάνεια περίπου 6.500 τ.μ. μέσα στο εμβληματικό κτήριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, ο νέος σύγχρονος πολιτιστικός χώρος, υψηλής αισθητικής και λειτουργικής αξίας, είναι έτοιμος να αποτελέσει ένα δυναμικό κέντρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών.
Η συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων απηχεί τη φιλοσοφία του ΝΕΟΝ για διεύρυνση της επαφής του κοινού με την τέχνη -και δη τη σύγχρονη τέχνη- σε ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους μέσα στον αστικό ιστό με σκοπό την αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη. Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του εδώ και 10 χρόνια, ο ΝΕΟΝ συμπράττει με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και αξιοποιεί εμβληματικούς χώρους που συχνά παραμένουν ανεκμετάλλευτοι πολιτιστικά, με σκοπό να τους αναδείξει και να τους φέρει στο προσκήνιο της πολιτιστικής δράσης, ενισχύοντας τη σχέση τους με την τοπική κοινότητα.
Ο νέος πολιτιστικός χώρος του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου είναι αποτέλεσμα της αναμόρφωσης και ριζικής αναβάθμισης των υποδομών του, με κόστος 1,4 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον ΝΕΟΝ και τον ιδρυτή του Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Σκοπός ήταν να διατηρηθεί ζωντανός ο χώρος και οι μνήμες της ιστορίας του κτηρίου, και παράλληλα να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ως σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, ανοιχτό σε όλους.
Ο χώρος υποδέχθηκε δύο μεγάλες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης με διεθνή απήχηση και ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Το 2021, στη χρονική συγκυρία της εθνικής επετείου και της πανδημίας, οργανώθηκε η έκθεση Portals, προσεγγίζοντας τη νέα πραγματικότητα της εποχής μας με τη συμμετοχή 59 καλλιτεχνών από 27 χώρες και 15 νέες αναθέσεις έργων. Στη συνέχεια, το 2022 πραγματοποιήθηκε η έκθεση Dream On με 18 εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας από διεθνείς και έλληνες καλλιτέχνες, καθώς και μία νέα ανάθεση, έργα τα οποία στη συνέχεια θα κοσμήσουν τις συλλογές μεγάλων μουσείων της Βρετανίας, ΗΠΑ και Ελλάδας ως μέρη της Δωρεάς της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου.
Επί δύο ολόκληρα χρόνια, το εμβληματικό αυτό κτήριο, ως κέντρο πολιτισμού και ένα νέο κοινωνικό κεφάλαιο για την πόλη, φιλοξένησε σημαντικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών καθώς και διεθνείς προσωπικότητες του πολιτισμού, της πολιτικής, της οικονομικής και κοινωνικής σφαίρας, συμβάλλοντας στο να αναδειχθεί η Αθήνα μεταξύ των σημαντικών μητροπόλεων της τέχνης. Τις δύο εκθέσεις επισκέφθηκαν συνολικά 96.000 άτομα.
Ο χώρος πλέον παραμένει στη διαχείριση της Βουλής των Ελλήνων.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις