Ο Μητσοτάκης που δεν διαβάζει Σκέρτσο και η αρχική πεντάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 7'

Δεν διαβάζει Σκέρτσο

Αν κάτι καταλάβαμε από την χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ είναι πως …δεν διαβάζει Σκέρτσο. Γιατί άραγε δεν χρησιμοποίησε το περίφημο αυτό πινακάκι του συνεργάτη του που «αποδεικνύει» πως η μείωση του ΦΠΑ ευνοεί τους πλούσιους;

Με δεδομένο ότι …δεν τον έχει απολύσει από εκπρόσωπο τύπου, υποθέτουμε πως το έκανε για λόγους αυτό-προστασίας. Αφού οι ισχυρισμοί του Άκη Σκέρτσου δεν μπορούν να σταθούν ούτε γι αστείο. Έτσι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το γνωστό επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο η μείωση του ΦΠΑ ακόμη και αν γίνει «δεν θα περάσει» στις τελικές τιμές καταναλωτή.

Προφανώς γιατί η Ν.Δ δεν πιστεύει και τόσο στους ελέγχους των τιμών αφού τους θεωρεί παρέμβαση στην αγορά.

Το τέλος της 4ετίας

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε όμως και μία ακόμη ενδιαφέρουσα δήλωση. Την απάντησή του στο ερώτημα γιατί δεν μείωσε ποτέ τον ΦΠΑ ενώ το είχε υποσχεθεί το 2019. Ανέφερε πως «είχαμε πει ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι η τελευταία προτεραιότητά μας και ότι θα θέλαμε, ναι, πράγματι στο τέλος της τετραετίας να μπορούμε να έχουμε μειώσει οριζόντια και μόνιμα όμως -προσέξτε- τον ΦΠΑ. Δεν μπορέσαμε να το κάνουμε, υλοποιήσαμε όμως όλες τις υπόλοιπες μας δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων».

Να υποθέσουμε πως ότι υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκη για το «τέλος της τετραετίας» δεν συμβαίνει ποτέ; Όχι τίποτε άλλο μα για τότε έχει προσδιορίσει την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500…

Η 5άδα

Αν το εξετάσουμε με μπασκετικούς όρους ο ΣΥΡΙΖΑ στην σημερινή παρουσίαση του προγράμματός του μας δείχνει την …αρχική πεντάδα με την οποία θα ξεκινήσει το (προεκλογικο) παιχνίδι. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα πλαισιωθεί από 4 ακόμη που θα αναλύσουν τις θέσεις του κόμματος.

Έτσι λοιπόν μετά την δική του κεντρική ομιλία πλευρές των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσουν η Έφη Αχτσιόγλου (Οικονομία), ο Διονύσης Τεμπονέρας (Εργασιακά, Ασφαλιστικά), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (Κόκκινα δάνεια) και ο Αλέξης Χαρίτσης (Ανάπτυξη).

Επειδή όμως οι ομάδες κρίνονται και από το … «βάθος του πάγκου» να πούμε ότι στην παρουσίαση θα βρεθούν και όλα τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συμβάλλει στην διαμόρφωση αυτού του προγράμματος. Ανάμεσα τους και ο Γιώργος Χουλιαράκης που παρότι έχει ιδιαίτερη συνεισφορά στο πρόγραμμα δεν θα …ξεκινήσει.

Δυνατό σημείο

Από τα «δυνατά» σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι θέσεις για τα εργασιακά. Αυτές δεν περιλαμβάνουν μόνον την αλλαγή των νόμων Χατζηδάκη (κατάργηση 8ωρου) αλλά και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων. Μάλιστα προβλέπεται και η κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει την μονομερή προσφυγή στην διαιτησία. Ένα μέτρο που οδηγεί έμμεσα στο να γίνονται υποχρεωτικές στην εφαρμογή τους οι Συλλογικές Συμβάσεις.

Ίσως στο σημείο αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αδικεί λίγο τον εαυτό του μια και δεν προβάλλει αυτές τις προτάσεις ως μέτρα αύξησης του εισοδήματος των εργαζομένων. Ενώ στην πραγματικότητα σε περίπτωση που γίνουν πράξη ουσιαστικά δίνουν την δυνατότητα άμεσης διεκδίκησης σημαντικών αυξήσεων.

Τέσσερα “καρφιά” από τον Μυτιληναίο

Χείμαρρος ήταν, όπως σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη πρόσφατη γενική συνέλευση, της εταιρείας που ηγείται. Με τέσσερα σημεία έδωσε το στίγμα. Πρώτον, χωρίς να δώσει στίγμα προθέσεων, είπε ότι μετά τις εκλογές θα αποφασιστεί εάν αλλάξει έδρα η επιχείρηση, που αποτελεί μια από τις “πρωταθλήτριες της χώρας” με βιομηχανίες “σημαίες”. Κι αυτό την ώρα που η απελθούσα κυβέρνηση επαίρεται για την προσέλκυση …. data center διεθνών κολοσσών. Δεύτερον, ότι η Ν.Δ. “άλλαξε τα φώτα” στον κόσμο των επιχειρήσεων με τους φόρους. απλά δεν… το λέει. “Αν ήμουν επικεφαλής κόμματος θα έλεγα …να αυξήσουμε έσοδα προυπολογισμου” τόνισε με νόημα.Τρίτον, ότι η χώρα δεν έχει θέμα πολιτικής σταθερότητας, ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών. Και τέταρτον ότι η ενεργειακή κρίση, παρά τα όσα λέγονται, δεν πέρασε. Βέβαια έσπευσε να στείλει το μήνυμα και στην ΕΕ. “Στην Ευρώπη είμαστε στη συζήτηση για τη στήριξη της βιομηχανίας, και στην Αμερική έχουν ήδη βάλει τα χρήματα πάνω στο τραπέζι”. Ο νοών νοείτω.

Τα ρίσκα των ΑΠΕ

Έργα με την Lightsource bp, την ”πράσινη” θυγατρική της ΔΕΗ φαίνεται να αναλαμβάνει η Mytilineos, καθώς ήδη έχουν πυκνώσει οι επαφές μεταξύ των δυο πλευρών. Πάντως η ελληνική εταιρεία σχεδιάζει, όπως αναφέρει η διοικηση της προσεκτικά βήματα, με “άπλωμα” δραστηριότητας, είτε στις κατασκευές υποδομών ΑΠΕ και πώλησή τους (τα λεγόμενα ΒΟΤs), είτε με το στήσιμο των δικών της πάρκων. Ούτως, ή άλλως δεν απειλείται, όπως αναφέρεται από την πιθανότητα των μηδενικών ή αρνητικών τιμών ΑΠΕ, καθώς έχει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων, Πάντα, βέβαια, έχει και τη μεγάλη “αποθήκη” που λέγεται αλουμίνιο, δηλαδή τη δυνατότητα παραγωγής ενός άκρως χρήσιμου προϊόντος με την αξιοποίηση της βέλτιστης και πιο οικονομικής πηγής ρεύματος.

Τρύπια κυβερνοασφάλεια

Στην Τράπεζας Θεμάτων δεν έχει ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο TLS 1.3 για τη μετάδοση με ασφάλεια πληροφοριών και ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο, αναφέρει Γιάννης Πάζιος υπεύθυνος του Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνει πως «το έργο (ΑΔΑ:Ψ5ΧΑΟΞΛΔ-Η7Ρ) για τη Δημιουργία και χρήση Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) κόστισε στον Έλληνα πολίτη, λίγους μήνες πριν 834.287,30 €. Μεταξύ άλλων, το έργο συμπεριλάμβανε και την πρόσληψη οκτώ (8) εξωτερικών συνεργατών διοικητικού/οικονομικού, πληροφορικής για την ανάπτυξη λογισμικού, τεχνικής υποστήριξης συστήματος Help-Desk και στελεχών εκπόνησης μελετών.

Το 2022 στη χώρα μας (σύμφωνα με τα στοιχεία της Check Point Research), οι κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν κατά 64% συγκριτικά με το προηγούμενο χρόνο, καταγράφοντας 813 επιθέσεις κατά μέσο όρο την εβδομάδα.

Η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση προστίθεται σε μια μακρά αλυσίδα παρόμοιων συμβάντων που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια φορείς του Δημοσίου στη χώρα μας. Ενδεικτικά: 2021: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, 2021: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 2022: Ελληνικά Ταχυδρομεία, 2022: Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, 2022: ΑΑΔΕ και άλλες 800 σελίδες του Δημοσίου

Με την κατάρρευση της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων αποκαλύφθηκε αυτό που βρίσκεται πίσω από επικοινωνιακές φιέστες: Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την οργανωτική και επιχειρησιακή ενίσχυση των δημόσιων υποδομών και των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς για τον συντονισμό θεμάτων κυβερνοασφάλειας των εθνικών μας ψηφιακών υποδομών επιλέγονται μετακλητοί υπάλληλοι. Η αδυναμία πρόληψης, καθώς για μια τόσο σημαντική εφαρμογή δεν υπάρχει διαθέσιμο σύστημα αποτροπής επιθέσεων DDoS. Η έλλειψη σχεδίου για τη διαχείριση περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων, καθώς παρόλο που την τελευταία στιγμή εφάρμοσαν σύστημα αποτροπής επιθέσεων DDoS, αυτό δεν ενεργοποιήθηκε και ρυθμίστηκε σωστά”.

Η αριθμητική του χρέους με απλά λόγια

Διαβάζουμε από την αρθρογραφία του Γιώργου Σταθάκη:. “Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι περίπου 300 δις, από τα οποία τα 235 είναι στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τα υπόλοιπα ιδιωτών. Άλλα 40-50 είναι ομόλογα. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό ο στόχος το 2022 ήταν το συνολικό χρέος να είναι 355 δις. Τελικά έφθασε τα 400. Η ΝΔ παρά τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, λόγω ΦΠΑ και πληθωρισμού, συνέχισε να δανείζεται ασύστολα από το λεγόμενο εσωτερικό ενδοκυβερνητικό χρέος (20 δις) και τα ομόλογα των νομικών προσώπων (16 δις). Με μία λέξη το τερμάτισε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα