Γρίπη: Ελλείψεις σε αντιικά φάρμακα τη στιγμή που τα παιδιατρικά νοσοκομεία γεμίζουν

Γρίπη: Ελλείψεις σε αντιικά φάρμακα τη στιγμή που τα παιδιατρικά νοσοκομεία γεμίζουν
Θάλαμοι ασθενών στο Νοσοκομείο «Π. & Α. Κυριακού» Eurokinissi /ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Αραιώνουν τα χάπια των ενηλίκων και τα χορηγούν σε ανηλίκους στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Πότε περιμένει παραλαβή νέων σκευασμάτων το υπουργείο Υγείας, τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στην προσέλευση παιδιών με γρίπη στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες.

«Έχουμε πολύ μεγάλη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία. Επίσης, νοσηλεύουμε και αρκετά παιδιά», λέει στο NEWS 24/7 η Μαρία Τσολία, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), την Κυριακή το βράδυ στο «Π. & Α. Κυριακού», γονείς με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, περίμεναν στην ουρά για να εξεταστούν έως και 7 ώρες.

Αυτό συμβαίνει διότι αρκετοί είναι οι γονείς που έχουν τρομοκρατηθεί με τη συνύπαρξη των τεσσάρων ιών που κυκλοφορούν (κορονοϊός, γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV και κοκκύτης) και πηγαίνουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο, ακόμη και με ήπια συμπτώματα.

Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς γνωρίζουν ότι το παιδί τους έχει γρίπη, καθώς του έχουν κάνει το νέο, διπλο self test κορονοϊού και γρίπης, που κυκλοφορεί στα φαρμακεία.

Διάγνωση γρίπης με self test

Έτσι, παρατηρείται για πρώτη φορά φέτος το φαινόμενο οι γονείς να απευθύνονται στο νοσοκομείο, έχοντας ήδη τη διάγνωση της γρίπης για το παιδί τους. Στη συνέχεια, οι γιατροί τους δίνουν οδηγίες και οι περισσότεροι επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν πλέον πολλά περιστατικά γρίπης, ακόμη και αν αυτά δεν αποτυπώνονται στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Τα κρούσματα αυτά, βέβαια, δεν δηλώνονται στον ΕΟΔΥ, κι αυτός είναι ο λόγος που παρατηρείται το φαινόμενο των ελάχιστων επίσημων καταγεγραμμένων περιστατικών.

Η πιο πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, για παράδειγμα, κάνει λόγο για μόλις 2 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης, όταν κατά την τελευταία εβδομάδα, τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα είναι εκατοντάδες, σύμφωνα με τους παιδιάτρους.

Ελλείψεις παιδιατρικών αντιικών φαρμάκων για τη γρίπη

Την ίδια στιγμή, την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η έλλειψη παιδιατρικών αντιικών για τη γρίπη, τα οποία έχουν μικρότερη συγκέντρωση δραστικής ουσίας στη σύστασή τους.

«Στο νοσοκομείο αραιώνουμε τα φάρμακα των ενηλίκων και τα δίνουμε στα παιδιά», λέει η κυρία Τσολιά.

Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο να γίνει εκτός νοσοκομείου, καθώς η δοσολογία που έχει η κάθε κάψουλα για τα παιδιά, περιέχει 30 mg σκόνης.

Αυτά που απευθύνονται στους ενήλικες, είναι είτε 45 mg, είτε 75 mg. Δηλαδή εξαιρετικά μικρές ποσότητες για να αραιωθούν στο σπίτι, αν δεν υπάρχει ζυγαριά ακριβείας.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γονείς για παιδιά που δεν νοσηλεύονται και πάντα με την υπόδειξη του παιδιάτρου τους, είναι να αναζητήσουν φαρμακείο που μπορεί να ζυγίσει τη μικρή ποσότητα σκόνης και να δώσει προς χορήγηση την ενδεικνυόμενη δοσολογία.

Επίσης, σε κάποια φαρμακεία της Αττικής, υπάρχουν παιδιατρικά αντιικά, αλλά είναι λιγοστά.

Έρχονται οι νέες παραλαβές

Καθησυχαστικοί είναι πάντως οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας, καθώς, «γνωρίζουμε το θέμα και αναμένεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι έχουμε παραγγείλει μεγάλες ποσότητες από παιδιατρικά αντιικά για τη γρίπη και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πληρότητα στα ράφια των φαρμακείων», όπως διαβιώνει μιλώντας στο NEWS 24/7 ο Μπάμπης Καραθάνος, σύμβουλος του υπουργού Υγείας για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς

Όπως εξηγεί η κυρία Τσολιά, αν το παιδί έχει πυρετό και βήχα, δηλαδή τα απλά συμπτώματα της γρίπης, που θεωρούνται ακίνδυνα, τότε καλό θα είναι να μην πηγαίνουν τα παιδιά τους στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, στην περίπτωση που ο πυρετός παραμένει υψηλός για περισσότερες από τρεις ημέρες ή το παιδί εκδηλώσει δύσπνοια, τότε θα πρέπει να μεταβούν άμεσα σε νοσοκομείο.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σωστό είναι οι γονείς να ενημερώνουν τον παιδίατρο τους και ακολούθως να αποφασίζουν για το αν θα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο ή όχι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font