Λογαριασμοί ρεύματος: Τι ισχύει με τις επιδοτήσεις για Μάιο – Ιούνιο 

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι ισχύει με τις επιδοτήσεις για Μάιο – Ιούνιο 
Λογαριασμοί ρεύματος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ισχύς της σχετικής νομοθεσίας λήγει τον Ιούνιο και η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει αιτηθεί στην Κομισιόν την παράταση της μέχρι το τέλος του 2023. 

Δύο μηνών επιδότηση στο ρεύμα, τόσο για τον Μάϊο, όσο και για τον Ιούνιο, κάθε μία κοντά στα επίπεδα των 15 ευρώ / MWh, ανακοινώνει σήμερα, Πέμπτη (5/4) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η κίνηση υπαγορεύεται απο το γεγονός ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου το πιθανότερο είναι να μη βγάλει κυβέρνηση και συνεπώς, μέχρι τις δεύτερες εκλογές, αυτές του Ιουλίου, θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σε αυτή την λογική, το ΥΠΕΝ εξασφάλισε τα χρήματα και για τους δύο μήνες, τα οποία εκτιμάται ότι θα κινούνται αθροιστικά στα επίπεδα των 50 εκατ ευρώ. Αναλογικά δηλαδή, με βάση οσα είχαν δοθεί για τον Απρίλιο, τα οποία δεν είχαν ξεπεράσει τα 24,4 εκατ. ευρώ. 

Τα ποσά που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, ο ΥΠΕΝ θα είναι αντίστοιχα με εκείνα του περασμένου μήνα, δηλαδή για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση θα διαμορφώνεται στα επίπεδα των 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα

Την ίδια επιδότηση αναμένεται να λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες εφόσον θα μειώσουν κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας. 

Σημειωτέον πάντως ότι για τον Μάιο, οι πάροχοι είχαν ανακοινώσει οριακά μειωμένα τιμολόγια σε σχέση με τον Απρίλιο.

Σημαντικός αριθμός εταιρειών είχαν προβεί σε ανακοινώσεις νέων προγραμμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν και προωθητικές ενέργειες, όπως παροχή εκπτώσεων για συγκεκριμένο διάστημα π.χ. για έξι μήνες. Σε κάποιους, οι εκπτώσεις αυτές κλιμακώνονται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια παραμονής του πελάτη στην εταιρεία. 

Τακτικές, οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση του πελατολογίου των παρόχων με την απόκτηση καταναλωτών που έχουν συμβόλαια σε ανταγωνιστές τους. 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει το θεσμικό πλαίσιο των έκτακτων μέτρων μέχρι και το τέλος του 2023. Η ισχύς της σχετικής νομοθεσίας λήγει τον Ιούνιο και η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει αιτηθεί στην Κομισιόν την παράταση της μέχρι το τέλος του 2023. 

Αν τελικά, εγκριθεί το ελληνικό αίτημα, τότε για τους επόμενους μήνες θα παραμείνει ενεργό το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και θα διατηρηθεί ανενεργή η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα