Τα δύο άγχη του Μητσοτάκη στις εκλογές

Τα δύο άγχη του Μητσοτάκη στις εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι οι πρώτες κάλπες της 21ης Μαΐου είναι κρίσιμες. Τι φοβάται και με ποιο “κόλπο” θέλει να συσπειρώσει τη βάση της ΝΔ και κεντρώους ψηφοφόρους.

Σε μία ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε χθες στο υπουργικό συμβούλιο τη διεξαγωγή εκλογών στις 21 Μαϊου, αν και η επίσημη προκήρυξη θα γίνει μετά το Πάσχα.

Η χώρα μπαίνει λοιπόν και “επισήμως” σε προεκλογική περίοδο δύο μηνών, με τον πρωθυπουργό να βλέπει και δεύτερες εκλογές στις αρχές Ιουλίου και κάποιους να αναρωτιούνται εάν θα στηθούν και τρίτες κάλπες λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο.

Στην κριτική πως η προαναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών κινείται στα όρια του Συντάγματος, από το Μαξίμου απαντούν ότι δεν πρόκειται για πρόωρες εκλογές αφού είναι κοντά στην εξάντληση της τετραετίας και επικαλούνται ότι ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε (τηλεφωνικά και άτυπα φυσικά) την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός διέβη τον προεκλογικό Ρουβικώνα και το πρώτο από τα επόμενα βήματα του θα είναι η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας το συντομότερο δυνατό.

Στόχος είναι να ανακοινωθούν οι τελικές λίστες των γαλάζιων υποψηφίων ακόμη και πριν το Πάσχα, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Σημειωτέον ότι η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της λόγω εορτών τη Μεγάλη Τετάρτη και δεν προβλέπεται να ξανανοίξει, αφού μετά το Πάσχα και ειδικότερα από τις 20 μέχρι τις 28 Μαϊου θα γίνει και η προκήρυξη. Προφανώς όμως όχι στις 21 Απριλίου, για αποφυγή… συνειρμών.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε και χθες την κρισιμότητα των εκλογών της 21ης Μαϊου, επαναλαμβάνοντας ότι οι πρώτες κάλπες θα δείξουν ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει και οι δεύτερες με ποιο τρόπο θα κυβερνήσει, δηλαδή με αυτοδυναμία ή συνεργασίες.

Ο πρωθυπουργός επιμένει στο αφήγημα περί αυτοδυναμίας, παρότι φαντάζει πλέον πολύ δύσκολο η ΝΔ να “πιάσει” στις 21 Μαϊου το κατώφλι του 33% που θα της επέτρεπε με αξιώσεις να διεκδικήσει την πλειοψηφία στη Βουλή σε δεύτερες εκλογές. Οι πραγματικοί φόβοι όμως του κ.Μητσοτάκη είναι δύο: Να ανατραπούν οι συσχετισμοί σε βάρος της ΝΔ και να τεθεί ως όρος για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας η αποχώρηση του από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Στο Μαξίμου ελπίζουν βέβαια ότι η ΝΔ ακόμη και με απώλειες ή και μικρή σχετικά διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Και συνεπώς ότι θα “μπλοκάρει” ο σχηματισμός “κυβέρνησης ηττημένων” αφού δεν θα βγαίνουν τα κουκιά για κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ.

Οι δηλώσεις όμως του Νίκου Ανδρουλάκη πως θα συζητήσει για κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον όρο να μην είναι πρωθυπουργός ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, αποτελούν casus belli για το Μαξίμου, που θέλει δεύτερες κάλπες ώστε η ΝΔ να αυξήσει τα ποσοστά της και να κάνει εκείνη “κουμάντο” σε μία συγκυβέρνηση.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ειδικότερα ότι στην πόλωση μίας δεύτερης αναμέτρησης το ΠΑΣΟΚ θα συνθλιβεί και ο κ.Ανδρουλάκης ενδεχομένως να μην μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία, πολλώ δε μάλλον να επιβάλλει όρους συνεργασίας. Να αντιστρέψουν δηλαδή την “απειλή” του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Από το Μαξίμου επισείουν επίσης ακόμη ως “απειλή” τόσο προς τους δεξιούς, όσο και προς τους κεντρογενείς ψηφοφόρους το ενδεχόμενο να σχηματιστεί στις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΜεΡΑ25.

Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά της η ΝΔ δεν θα μπει σε συζήτηση για συνεργασίες μετά τις πρώτες εκλογές. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος (που φέρεται να αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου κατά την προεκλογική περίοδο αφού ο Γιάννης Οικονόμου θα είναι υποψήφιος στη Φθιώτιδα με σταυρό) ερωτηθείς χθες από το Mega εάν ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει αμέσως τη διερευνητική εντολή μετά τις πρώτες κάλπες, απάντησε απλώς: “Η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι”.

Η γραμμή του Μαξίμου είναι πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι δυσκίνητες και θα αργούσαν να πάρουν αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα όπως η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ή εθνικά ζητήματα. Κατηγορούν επίσης το ΠΑΣΟΚ ότι δημιουργεί συνθήκες ακυβερνησίας θέτοντας όρους εξωπραγματικούς και αντιδημοκρατικούς.

Αλλά το κυριότερο επιχείρημα, που απευθύνεται τόσο στους παραδοσιακούς δεξιούς που φλερτάρουν με την ψήφο διαμαρτυρίας, όσο και στους κεντρογενείς που το ξανασκέφτονται, είναι ότι θα επιστρέψουν στην κυβέρνηση Τσίπρας- Βαρουφάκης.

Εν τω μεταξύ δεξιά “τρολ” διακινούν σενάρια συνομωσίας σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη και την εξάρθρωση “δικτύου τρομοκρατίας” χθες, στοχεύοντας σε αντιαριστερά αντανακλαστικά της ακραίας δεξιάς.

Η κυβέρνηση διαψεύδει πάντως τα σενάρια για τρίτες (ή και απανωτές) εκλογές. Εάν πάντως η χώρα οδηγείτο σε τρίτες κάλπες, αυτές θα έπρεπε να στηθούν στις 6 ή 13 Αυγούστου. Η σχετική συζήτηση ωστόσο αποτελεί και ένα μοχλό πίεσης στους ψηφοφόρους, ως μία ύστατη προσπάθεια συσπείρωσης για την αυτοδυναμία που απομακρύνεται.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα