Εντοπίστηκε δυνητικά καταστροφικός αστεροειδής να κρύβεται στη λάμψη του Ήλιου

Εντοπίστηκε δυνητικά καταστροφικός αστεροειδής να κρύβεται στη λάμψη του Ήλιου
Φωτογραφεία αρχείου AP

Επιστήμονες εντόπισαν νέα πιθανή απειλή για τη Γη, στις τροχιές μεταξύ του πλανήτη μας και της Αφροδίτης. Προειδοποίησαν πως το άγχος είναι μικρότεροι που κρύβονται καλύτερα και είναι ικανοί να εξαφανίσουν πόλεις.

Προς το τέλος του Σεπτέμβριου έγινε η πρώτη δοκιμή της αποτελεσματικότητας που έχει η αμυντική ‘γραμμή’ της Γης απέναντι σε αστεροειδείς, κομήτες και ό,τι άλλο μπορεί να πέσει επάνω μας, από το διάστημα.

Αποδείχθηκε πως είμαστε σε καλό δρόμο.

Πάντα μπορείς να έχεις μια εικόνα για όσα συμβαίνουν… εκεί έξω μέσω του Eyes on Asteroids, εργαλείου που προσφέρει live τις εξελίξεις και ανήκει στη NASA.

Aστρονόμοι εξηγούν τον τελευταίο καιρό πως όσο εξελίσσονται τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους, ανακαλύπτουν και πράγματα που δεν γνώριζαν πως υπάρχουν.

Για παράδειγμα, από τις 18 του περασμένου Σεπτέμβρη έχουν εντοπίσει 29.724 αστεροειδείς να κυκλοφορούν κοντά στη Γη, με τη βάση δεδομένων να αυξάνεται κατά 30 νέα σώματα κάθε εβδομάδα.

Στις τελευταίες σημειώσεις ήταν τρεις αστεροειδείς που κρύβονταν μέσα στη λάμψη του ήλιου -και για αυτό δεν είχαν παρατηρηθεί νωρίτερα.

H ανακάλυψη ανήκει στο Διαμερικανικό Παρατηρητήριο Cerro Tololo στη Χιλή.

Οι ερευνητές επισήμαναν πως οι τρεις ‘νέοι’ αστεροειδείς κρύβονται ανάμεσα στις τροχιές της Γης και του πλησιέστερου ‘γείτονά’ της -προς την κατεύθυνση του Ήλιου-, της Αφροδίτης.

Ένας είναι ο μεγαλύτερος δυνητικά επικίνδυνος NEA (near-Earth asteroids) που έχει εντοπιστεί εδώ και οκτώ χρόνια.

Το εύρημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς ή κομήτες, που διαφεύγουν των αστρονόμων και για αυτό δεν έχουν καταγραφεί.

Η εντοπισμένη ‘απειλή’ ονομάστηκε 2022 AP7 και περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο με τέτοιο τρόπο, ώστε οι επιστήμονες θεωρούν ως δεδομένο πως κάποια μέρα θα χτυπήσει τη Γη.

Στα καλά νέα, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι τονίζουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων αστεροειδών που μπορούν να μας εξαφανίσουν, έχουν ήδη μπει στο ‘σύστημα’.

Όπως τονίζει το Salon, το θέμα παραμένουν αυτοί που δεν αποτελούν κίνδυνο μεν, για την ύπαρξη μας, αλλά μπορούν να στοιχίσουν εκατομμύρια ζωές (έχουν το μέγεθος που μπορεί να ‘εξαφανίσει’ μια πόλη).

Αυτή η κατηγορία είναι κατά χιλιάδες μεγαλύτερη εκείνης των τεράστιων απειλών. Και οι επιστήμονες γνωρίζουν μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα