Τι προβλέπει η συμφωνία για τα πυρηνικά από την οποία αποχωρεί η Ρωσία

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα πυρηνικά από την οποία αποχωρεί η Ρωσία
Άσκηση με πυρηνικά AP

Ο Πούτιν, μιλώντας για τη New START, την τελευταία μεγάλη συμφωνία ελέγχου πυρηνικών όπλων που έχει απομείνει μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, έκανε λόγο για "θέατρο του παραλόγου" και ανακοίνωσε την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας.

Την αναστολή τήρησης εκ μέρους της Ρωσίας της Συνθήκης που έχει υπογραφεί με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα New START ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με την ανακοίνωσή του αυτή, η συμφωνία Ρωσίας – ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών τους οπλοστασίων δέχεται σοβαρό πλήγμα.

Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να επιθεωρήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, αν και δεν θα είναι η πρώτη που θα ξαναρχίσει τις δοκιμές των ατομικών της όπλων, είπε ο Πούτιν στην ομιλία του ενώπιον της «ελίτ» της Μόσχας.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η εν λόγω συμφωνία περιορίζει τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε 1.550 ανεπτυγμένα πυρηνικά όπλα. Αναστέλλοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή σε αυτή, η οποία λήγει τον Φεβρουάριο του 2026, ο Πούτιν έχει την επιλογή να υπερβεί τα όρια – ή θα περιορίσει τις ΗΠΑ να επιβλέπουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως εδώ και αρκετό καιρό δεν έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι για το κατά πόσο συμμορφώνονται οι δύο πλευρές στη συμφωνία.

Η New Start, η οποία υπογράφηκε από τον Μπάρακ Ομπάμα και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2010, δεν καλύπτει τα όπλα για τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη ανησυχούν περισσότερο, δηλαδή τα τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία ανά διαστήματα ο Πούτιν έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αντίθετα, η εν λόγω συνθήκη αφορά μόνο τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα – ουσιαστικά, τα διηπειρωτικά όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ΗΠΑ ή άλλα έθνη.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Πούτιν MIKHAIL METZEL, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO VIA AP

Τέθηκε σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε το 2021 για πέντε ακόμη χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και επιτρέπει τόσο στους Αμερικανούς όσο και τους Ρώσους επιθεωρητές να διασφαλίζουν ότι και οι δύο πλευρές συμμορφώνονται με τους όρους.

Ωστόσο, οι επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας ανεστάλησαν τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19.

Οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων επρόκειτο να διεξαχθούν τον περασμένο Νοέμβριο στην Αίγυπτο, αλλά η Ρωσία τις ανέβαλε και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει ορίσει νέα ημερομηνία.

Σύμφωνα με τη βασική συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία επιτρέπεται να διενεργούν επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις όπλων του άλλου, αλλά οι επιθεωρήσεις σταμάτησαν από το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19.

Έχει απειλήσει η Ρωσία να αποχωρήσει στο παρελθόν;

Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θέλει να διατηρήσει ενεργή τη συμφωνία παρά την καταστροφική, όπως τη χαρακτήρισε, προσέγγιση των ΗΠΑ στον έλεγχο των εξοπλισμών.

Μαζί, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως και οι δύο πλευρές έχουν τονίσει ότι ο πόλεμος μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ωθήσει τις δύο χώρες πιο κοντά στην άμεση αντιπαράθεση από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία 60 χρόνια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα