Η Ρωσία σε αναβρασμό – Ο Πούτιν “χάνει έδαφος”, η ομάδα της Wagner δυναμώνει

Η Ρωσία σε αναβρασμό – Ο Πούτιν “χάνει έδαφος”, η ομάδα της Wagner δυναμώνει
Πόλεμος στην Ουκρανία 2023 Libkos, file/AP Photo

Απανωτά τα "χτυπήματα" για τη Ρωσία, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα στην ισχύ της. Μετά το χτύπημα στο Κρεμλίνο, η Wagner αποχώρησε από το πλευρό του Πούτιν, ενώ η οργάνωση δυναμώνει.

Το κακό κλίμα στη Ρωσία συνεχίζεται, μετά την επίθεση στο Κρεμλίνο. Οι απειλές του ηγέτη της Wagner για αποχώρηση από το πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στο Μπαχμούτ, φαίνεται πως πέρασαν αψήφιστα από τον Πούτιν, ωστόσο ο ίδιος τις έκανε πραγματικότητα.

Ο επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού της Wagner, Yevgeny Prigozhin, ανακοίνωσε πως θα αποσύρει τα στρατεύματά του από την ανατολική Ουκρανία καθώς όπως υποστηρίζει η ρωσική ηγεσία δεν στέλνει τα πυρομαχικά που θα έπρεπε να είχε στείλει.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, η Wagner φεύγει από την πόλη Μπαχμούτ στις 10 Μαίου. Στις 9 Μαίου γίνεται η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την “Ημέρα της Νίκης”.

Στεκόμενος μπροστά στα πτώματα δεκάδων μαχητών ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner εξαπέλυσε νωρίτερα την Πέμπτη μια ευθεία επίθεση προς τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, κατηγορώντας τη ανοιχτά για τους θανάτους, κάνοντας λόγο για έλλειψη υποστήριξης από τη Μόσχα.

“Μας λείπει το 70% των απαραίτητων πυρομαχικών” λέει ο ίδιος σε βίντεο που ανέβηκε στο Telegram. Στα πλάνα που κυκλοφόρησαν στα social media, ο Prigozhin φωτίζει τα πτώματα στην πρώτη γραμμή της μάχης, αναφέροντας πως είναι νεκροί μόνο από τη χθεσινή ημέρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ρωσία καταγράφει τις τελευταίες ημέρες, τεράστιες απώλειες.

Ο Prigozhin κάλεσε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, να στείλουν άμεσα όπλα και ενισχύσεις.

“Το αίμα είναι ακόμα φρέσκο”, λέει, δείχνοντας τα πτώματα πίσω του. “Ήρθαν εδώ και πεθαίνουν για να μπορείτε να κάθεστε σαν χοντρές γάτες στα πολυτελή γραφεία σας”.

Prigozhin: “Χιλιάδες θάνατοι Ρώσων εξαιτίας του υπουργείου Άμυνας”

Ο Yevgeny Prigozhin κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκεράσιμοφ για τον θάνατο «δεκάδων χιλιάδων νεκρών και τραυματιών» Ρώσων μισθοφόρων της οργάνωσής του στην Ουκρανία.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε από την υπηρεσία Τύπου της οργάνωσης, ο Πριγκόζιν είπε ότι οι δύο Ρώσοι αξιωματούχοι «θα φέρουν την ευθύνη για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες απέναντι στις μητέρες και τα παιδιά τους».

«Θα το φροντίσω αυτό» πρόσθεσε.

Ο “χασάπης της Μαριούπολης” στο πλευρό της Wagner

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσεφ εντάχθηκε στις δυνάμεις της ιδιωτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner ως υποδιοικητής, όπως μετέδωσαν ρωσικά φιλοπολεμικά κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σε δύο βίντεο που αναρτήθηκαν από τον πολεμικό ανταποκριτή Αλεξάντρ Σιμόνοφ στο Telegram, ο Μιζίντσεφ, ντυμένος με εξάρτηση μάχης της Wagner, εμφανίζεται να επισκέπτεται στρατόπεδο εκπαίδευσης και να περιοδεύει σε ρωσικές θέσεις στην πόλη Μπαχμούτ, της ανατολικής Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα