Στο μέλλον θα έχουμε γρίπη και θα είναι σαν να μην έχουμε
Ερευνητές εντόπισαν το σύστημα του οργανισμού μας που μας κάνει να αισθανόμαστε άρρωστοι (λήθαργο, νωθρότητα, απώλεια όρεξης), όταν έχουμε γρίπη. Δεν φταίει η μόλυνση, αλλά ο εγκέφαλος μας.
- 10 Μαρτίου 2023 08:37
Αν ανατρέξετε στην τελευταία φορά που ο ιός της γρίπης βρήκε το δρόμο προς τα ενδότερα του οργανισμού σας, θα θυμηθείτε και πόσο ταλαιπωρημένοι νιώθατε.
Λες και ο ‘αγώνας’ που έδινε ο οργανισμός σας, όπως πάλευε να νικήσει τον ιό, είχε επηρεάσει όλα σας τα συστήματα. Για αυτό και δεν είχατε διάθεση να φάτε ή να κουνηθείτε.
Μελέτη που έγινε σε ποντίκια με γρίπη (δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 8/3 στο Nature), έδειξε πως η νωθρότητα που νιώθουμε, η απώλεια της όρεξης και η έντονη διάθεση για ύπνο δεν οφείλεται στη μόλυνση, αλλά στον εγκέφαλο μας.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη πως το να αισθανόμαστε ταλαιπωρημένοι κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας, είναι εν μέρει το αποτέλεσμα χημικών ουσιών που παράγονται από μολυσμένο ιστό.
Ήταν γνωστό και ότι πολλές από αυτές τις ενώσεις, όπως οι προσταγλανδίνες (επηρεάζουν ένα μεγάλο αριθμό βιολογικών διαδικασιών, όπως η αγγειοδιαστολή, η αναστολή της γαστρικής έκκρισης, η διέγερση των νευρικών υποδοχέων του άλγους κατά την καταστροφή των ιστών και η αναστολή του ύπνου -η ιβουπροφαίνη αναστέλλει την παραγωγή τους) πυροδοτούν συμπεριφορές όταν ασθενούμε.
Ήταν όμως, ασαφές πώς ακριβώς αυτές οι χημικές ουσίες ‘επικοινωνούν’ με τον εγκέφαλο.
Κυρίως γιατί οι επιστήμονες δεν ξέρουν πολλά για το πώς ο εγκέφαλος συνειδητοποιεί ότι υπάρχει μια μόλυνση στο σώμα.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη γρίπη, η οποία μολύνει τους αεραγωγούς του σώματος.
Παρατήρησαν πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύστημα ανίχνευσης για λοιμώξεις του αναπνευστικού: σύμπλεγμα νευρικών κυττάρων που υπάρχει στο πίσω μέρος του λαιμού και συνδέει τους ανώτερους αεραγωγούς με τον εγκέφαλο, ανιχνεύει την παρουσία ενός ιού και στέλνει σήματα στον εγκέφαλο, ο οποίος ‘πυροδοτεί’ συμπτώματα που ανταποκρίνονται στη μόλυνση.
Τα ποντίκια που δεν είχαν αυτούς τους υποδοχείς, δεν συμπεριφέρονταν ως άρρωστα όταν είχαν γρίπη.
Οι προσταγλανδίνες είναι εύθραυστες και μπορεί να μην φτάσουν μέχρι τον εγκέφαλο μέσω του αίματος. Επομένως, το γεγονός ότι τις αντιλαμβάνονται οι νευρώνες που παράγονται, είναι κάτι που μπορεί να συμβαίνει.
Το ίδιο σύστημα παρέχει στον εγκέφαλο και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται η λοίμωξη, ίσως δημιουργώντας μια συγκεκριμένη απόκριση για το σημείο -όπως ο βήχας.
Όπως τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης “η ανίχνευση αυτής της περιφερειακής οδού ‘επαναπροσδιορίζει’ την κατανόησή μας για το πώς η μόλυνση από τον ιό της γρίπης επηρεάζει το νευρικό σύστημα, ώστε να προκαλέσει συμπεριφορά ασθένειας”.
Δεν είναι σαφές εάν τα νευρικά κύτταρα του λαιμού που ανιχνεύουν προσταγλανδίνες μεταδίδουν πληροφορίες για βακτήρια και ιούς εκτός της γρίπης.
Είναι ωστόσο, κάτι που θα μελετηθεί.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις