Τέμπη: “Όλα στο φως” με… ακαταδίωκτο για την Επιτροπή που διερευνά τις εγκληματικές ευθύνες
Η κυβέρνηση με τροπολογία εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο για αυτούς που θα ερευνήσουν τα Τέμπη. Επιπλέον, προβλέπεται πως το Δημόσιο καλύπτει νομικά κάποιο μέλος της Επιτροπής, αν κριθεί πως ενεργεί με δόλο.
- 30 Μαρτίου 2023 12:07
Τροπολογία – προσθήκη του υπουργείου υποδομών και μεταφορών, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων πέρασε η κυβέρνηση, με την οποία προβλέπεται πως ο Πρόεδρος και τα μέλη της έκτακτης επιτροπής εμπειρογνώμων που συστάθηκε για τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών, καλύπτονται από ένα νέο ακαταδίωκτο που θυμίζει το αντίστοιχο της επιτροπής εμπειρογνώμων τον καιρό της πανδημίας.
Eπί της ουσίας προβλέπεται ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη της έκτακτης Επιτροπής “δεν έχουν καμία ευθύνη, ούτε διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο”. Ακόμη διευκρινίζεται πως δεν δέχονται υποδείξεις ή οδηγίες.
Ωστόσο, αξίζει εδώ να αποσαφηνιστεί πως η γνώμη που θα διατυπώσει η εν λόγω Επιτροπή είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς από αυτή θα εξαρτηθούν εν πολλοίς τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων, το αν δηλαδή θα μπορούν να στραφούν αποτελεσματικά κατά του Δημοσίου ή ιδιωτών, καθώς και κατά στελεχών δημοσίων οργανισμών ή στελεχών της κυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν αποζημιωθούν ή καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις, ή δεν τις αποδεχθούν, καθώς και σε περίπτωση που δεν καλύπτονται από την επίσημη απόδοση ευθυνών.
Προβλέπεται ακόμη ότι ότι αν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής διώκονται για πιθανό δόλο, η υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να ανατίθεται σε λειτουργό του ΝΣΚ ή σε δικηγόρο της επιλογής τους η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το ίδιο το Δημόσιο.
Από την άλλη, οι οικογένειες των θυμάτων και τα θύματα του δυστυχήματος εκπροσωπούνται από δικηγόρους ειδικού δημόσιου καταλόγου σε ένα σύστημα που παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις.
Αν μη τι άλλο η αντιμετώπιση αυτή είναι δύο μέτρων και δύο σταθμών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Άρθρο 5 της τροπολογίας:
Ολόκληρη την τροπολογία μπορείτε να τη δείτε παρακάτω:
Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνώμων συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 7 Μαρτίου και εξέδωσε ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος της, Ιωάννης Κωνσταντίνος Χαλκιάς.
Η ανακοίνωση:
“Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε με την απόφαση 71651/06-03-2023 (ΦΕΚ Β΄1310/06-03-2023) του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με σκοπό τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε στα Τέμπη στις 28-02-2023, συνεδρίασε στις 06-03-2023 και αποφάσισε:
Α) Να ζητήσει την άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς για το δυστύχημα των Τεμπών.
Β) Να καλέσει στελέχη και υπαλλήλους των εμπλεκομένων φορέων για παροχή στοιχείων και διευκρίνιση ενεργειών ή παραλείψεων αναφορικά με τα συστημικά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.
Γ) Να συνεκτιμήσει και να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και να καταθέσει το Πόρισμά της στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις της για την άρση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που θα εντοπιστούν”.
Υπενθυμίζεται ότι οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η Hellenic Train στις 16 Μαρτίου, έχουν ως εξής:
-42.000 ευρώ προκαταβολή στις οικογένειες των θανόντων
-10.000 ευρώ στους τραυματισμένους που νοσηλεύονταν ακόμα
-5.000 ευρώ στους τραυματισμένους που πήραν εξιτήριο
-300 ευρώ για τις αποσκευές νεκρών και τραυματισμένων
Οι οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τους κοντινούς τους ανθρώπους αντέδρασαν έντονα στην κοστολόγηση της ανθρώπινης ζωής από την εταιρεία, την ώρα που οι δικηγόροι τους τούς προτρέπουν να μην αποδεχθούν τα χρήματα που προσφέρει η εταιρεία ως αποζημίωση, ειδικά και εφόσον αν (η εταιρεία) απαιτήσει να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους και να μην διεκδικήσουν άλλη αποζημίωση.
Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μέτρα προς στις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες, στα οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, ειδική σύνταξη υπέρ των οικογενειών μέλος ή μέλη των οποίων απεβίωσαν, καθώς και σε όσους τυχόν επέλθει μόνιμη αναπηρία άνω του 50%, εξαιτίας του δυστυχήματος, διαγραφή των εκκρεμών ατομικών οφειλών των συγγενών (γονέων, συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τέκνων και αδελφών) των θανόντων, των προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50% και των συγγενών τους, καθώς και των προσώπων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων για τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις στεγαστικών ή προσωπικών δανείων, ανεξάρτητα εάν οι οφειλές αυτές εξυπηρετούνται ή μη, σε συνεννόηση με τις τράπεζες, καθώς και κάλυψη από τον ΕΟΠΠΥ των δαπανών νοσηλείας και αποκατάστασης των τραυματιών.
Ακόμη, καλύπτονται… 10 μόλις συνεδρίες με διαδικτυακή υποστήριξη για τους τραυματίες και τις οικογένειες των θυμάτων. Προφανώς καταλαβαίνει κανείς πως ένα τέτοιο τραύμα δεν ξεπερνιέται με δέκα μόλις συνεδρίες που καλύπτονται από το Κράτος.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει υποσχεθεί άπλετο φως για τις ευθύνες της τραγωδίας, αναφέροντας προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως “όλα θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και με τη μέγιστη ταχύτητα για να αποδοθεί δικαιοσύνη”. Κάτι που πλέον τίθεται εν αμφιβόλω και με τη “βούλα” της παραπάνω τροπολογίας.
Η ρήση άλλωστε του πρωθυπουργού προς θύμα της τραγωδίας, να “βάλει πλάτη για να αλλάξει αυτή η χώρα”, προκάλεσε δικαιολογημένη οργή.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις